Investering

Hvorfor Rusland er tæt på kollaps

Den russiske økonomi står over for sin hårdeste tid siden den russiske krise i 1998. Rublen er faldet dramatisk over for dollaren og euroen, og den økonomiske vækst er sænket. Hvad er faktorerne bag denne russiske krise? (For relateret læsning: Sådan tjener Rusland sine penge).

Det hele startede, da Rusland ulovligt indlemmede Krim, hvilket fik mange lande til at protestere mod den russiske invasion ved at pålægge økonomiske og administrative sanktioner mod landet. USA, Canada, EU, Norge, Japan, Australien og Schweiz er store lande, som har pålagt sanktioner inklusiv et rejseforbud for specielle individer, frysning af aktiver, indførelse af forbrug mod lån til store statsejede russiske banker osv.

Faldende oliepriser koinciderede senere med disse sanktioner og blev en ekstra faktor i den russiske økonomiske krise.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Stigende inflation

Den russiske regering reagerede på disse sanktioner ved at pålægge modsanktioner: Begrænset import af landbrugsprodukter og andre forbrugsvarer. Denne beslutning havde mindst to negative konsekvenser for landet:

1) Det forøgede kostprisen for produkter i lokal valuta, hvilket skabte en højere inflation.

2) Det forværrede kvaliteten af de lokale produkter.

Den nuværende russiske landbrugskapacitet er ikke stor nok til at dække landets behov udelukkende fra indlandsproduktion, og derfor er landet afhængig af import. Da antallet af potentielle leverandører faldt i takt med sanktionerne, blev Rusland nødt til at vende blikket mod sine SNG nabolande (Fællesskabet af Uafhængige Stater) for at importere sine varer. Nu hvor antallet af konkurrenter blev formindsket, vil disse nye leverandører tendere til at øge prisen hos deres produkter, og Rusland har intet valg end at acceptere disse øgede priser. Formindsket konkurrence har også forværret kvaliteten af varerne, fordi producenterne er mindre bekymret omkring kvalitetsstandarden, da Rusland må blive nødt til at købe deres varer. En anden faktor er, at Rusland nu vil importere fra af sine produkter fra udviklingslande, der ikke besidder de samme fremstillingsmuligheder og teknologier, som deres udviklede konkurrenter, såsom EU-landene gør.

Som resultat af alt dette lå Ruslands inflation i november 2014 på 9,1% – den højeste siden 2011.

graf af Ruslands inflation

Fald i valuta

Siden september 2014 er den russiske rubel faldet markant over for store valutaer såsom dollaren og euroen.

Et fald i eksporten resulterede i en reduktion af den udenlandske valutastrøm i landet, og de faldende oliepriser accelererede blot denne effekt. Lige nu svæver olieprisen lige over 50 dollars – næsten halvdelen af hvad den kostede for et år siden.

Panikken hos holdere af russisk valuta der gerne ville konvertere deres formue til dollars eller euro, før valutaen faldt for meget, forøgede denne proces. Grafen nedenfor demonstrerer det dramatiske fald i rublen over for dollaren (linjen peger opad, fordi dollaren står i forhold til rublen).

graf over ruslands vauta rubel

Den russiske centralbank hævede deres rente fra 6,5% til 17% med håbet om, at det ville sænke farten af faldet (hvis ikke vende den rundt).

Og den russiske præsident Vladimir Putins ønske om at de russiske milliardærer ville sælge dollars og euro var en ekstra handling om at støtte rublen.

De russiske internationale reserver (de eksterne aktiver som er tilgængelige for og kontrolleret af monetære autoriteter for at imødekomme finansieringsbehov, for at intervenere på pengemarkedet og for andre behov) faldt fra 510,5 mia. dollars til 386,2 mia. igennem 2014.

graf over Ruslands internationale reserver

Fald i BNP-vækst

Som vist nedenfor har kombinationen af faldende eksport og lave oliepriser resulteret i et nedadgående pres på Ruslands BNP. På den anden side har et forøget forbrug lagt en dæmper på denne nedadgående effekt. På årsbasis har den kvartalsvise BNP-vækst sænket farten i de første tre kvartaler i 2014. I tredje kvartal i 2014 var væksten i BNP kun 0,7%, hvilket er 10 basispoint mindre end i andet kvartal og 20 basispoint mindre end i første kvartal.

Graf over Ruslands bnp vækst

Verdensbanken opdaterede deres prognose for Ruslands BNP i 2015 og 2016 for at reflektere den forøgede volatilitet i oliepriserne. Organisationens har skabte tre prognoser på 0%, -0,7% og 1,5%, hvor -0,7% er den mest sandsynlige. hvilket antager en gennemsnitlig oliepris på 78 dollars.

 

Negativ indflydelse på nabolandes økonomi

Både opadgående og nedadgående skift i den russiske økonomi påvirker økonomien hos nabolandene, specielt Kaukasien og den centralasiatiske region som resultat af den konsekvente påvirkning af rimesser, handel og investeringer. Den nuværende indsnævring i den russiske økonomi vil derfor have en negativ effekt hos disse landes økonomi.

Rimesser – pengeoverførsler fra immigranter i Rusland til deres hjemlande – faldt i takt med devalueringen af valutaen. Disse immigranter kom primært fra Centralasien, Kaukasien og nogle af Ruslands vestlige naboer som Hviderusland.

Ifølge en undersøgelse lavet af den Internationale Valutafond (IMF) forventes nedgangen i den russiske økonomi at skabe et fald på 1 procentpoint i BNP hos Kaukasien og Centralasien.

Den økonomiske krise i Rusland vil også skabe et inflationspres hos landbrugsprodukter i de lande, som Rusland importerer fra. Landmænd, som er tiltrukket af prospektet om højere priser fra deres produkter på det russiske marked, vil vælge at eksportere deres produkter til dette land, og det vil ligeså skabe en prisstigning i regionen på grund af mangel på indenlandsk udbud.

Og nu hvor den russiske rubel er faldet så dramatisk, er russiske varer og serviceydelser blevet relativt billige målt i dollars for udlandet, og mange mennesker fra SNG-landende vil gerne udforske denne mulighed ved at investere på det russiske marked ved eksempelvis at købe ejendomme, hvis priser er faldet med næsten 50% siden 2007 målt i dollars til trods for en stigning målt i rubel. Forøget salg af lokale ejendomme for at finansiere russiske ejendomsinvesteringer vil skabe et pres på de lokale ejendomspriser, som vil kunne hælde benzin på den lokale gældskrise i disse lande.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Konklusion

Den nuværende russiske krise er et klart eksempel på, hvordan geopolitisk risiko eksisterer og faktisk dramatisk kan ændre et lands økonomi såvel som nabolande. Ruslands politiske beslutninger resulterer måske ikke blot i omstændigheder, der sænker landets økonomi, men kan også gøre livet for beboere i andre lande, der har økonomiske og sociokulturelle bånd med Rusland, værre.

Del denne artikel

Invested.dk