Investering

Hvordan fungerer Bitcoin?

Bitcoin er en digital valuta, der kun eksisterer i den virtuelle verden i modsætning til valutaer som kroner og euro. Mange tilhængere støtter dens brug som en alternativ valuta, som du kan betale for varer og serviceydelser med. Bitcoin er den første og derfor mest populære kryptovaluta, eller valuta der bruger kryptografi for at kontrollere dens kreation, administration og sikkerhed.

Bitcoin blev opsat i 2009 af en mystisk privatperson eller gruppe med pseudonymet Satoshi Nakamoto, hvis sande identitet ikke endnu er afsløret og allerede forlod projektet i 2010. Valutaen fik et stort fremspring i 2013, da værdien af én Bitcoin steg med mere end ti gange dens værdi på to måneder fra 22$ i februar til 266$ i April. Da der på dette tidspunkt var udstedt mere end 10 millioner bitcoins, svarede dette til en markedsværdi på over 14 mia. kr.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Bitcoin vs traditionel valuta

Bitcoin adskiller sig fra traditionelle valuta på nogle meget fundamentale punkter, som står listet nedenfor.

 • Bitcoin benytter P2P teknologi uden en central autoritet: Bitcoin er en decentraliseret valuta styret af peer-to-peer teknologi (P2P2) uden en central autoritet. Alle funktioner såsom udstedelse, transaktionsproces og konfirmering styres kollektivt af netværket uden en central overvåger eller organisation. I kontrast til dette bliver traditionelle valuta udstedt af centralbanker som en del af deres mandat til at styre national pengepolitik. I Danmark er Nationalbanken den centralbank, der styrer pengepolitikken, og de er samtidig også en central autoritet, der overvåger banker og bibeholder det finansielle system.
 • Bitcoin er primært digital: Selvom det er muligt at købe fysiske Bitcoins fra firmaer som Casascius og BitBills, er Bitcoin primært blevet designet for at fungere som en digital valuta. Fysiske Bitcoins er mere en nyskabelse, og idéen om den materielle form ødelægger formålet med den digitale valuta ifølge tilhængere af konceptet. Omvendt eksisterer din danske krone primært i fysisk form: Balancen på din bankkonto eller mæglerkonto kan omdannes til fysiske kroner inden for minutter, hvis du ønsker det.
 • Bitcoin har et maks på 21 mio.: Det totale antal Bitcoins der vil blive udstedt er begrænset til 21 mio. På nuværende tidspunkt bliver der skabt 25 Bitcoins hvert 10. Minut (antallet vil blive halveret hver fjerde år), så grænsen vil nås, når vi når året 2140. Mens Bitcoinkritikere argumenterer for, at maksgrænsen ikke er stor nok, er Bitcoins dog delelige op til otte decimaler. Traditionelle valuta kan på den anden side udstedes uden en grænse.
 • Bitcoin er et indviklet produkt: Koncepterne med kryptovaluta generelt er svære at forstå og abstrakte, og det at kunne forstå, hvordan det hele fungerer kræver en del forståelse for teknologi.
 • Bitcoin kan ikke bruges mange steder: Bitcoin er kun accepteret i en begrænset forstand, så det er svært på nuværende tidspunkt at finde steder, hvor man kan bruge den.
 • Bitcointransaktioner har begrænsninger: En bitcointransaktion kan tage op til 10 minutter at gennemføre. Transaktionerne er også uigenkaldelige og kan kun tilbagebetales af beløbsmodtageren. Disse begrænsninger opstår ikke med traditionelle valuta, hvor debet- og kredittransaktioner bliver konfirmeret inden for få sekunder.
 • Bitcoinbalancer er ikke forsikrede: Dette betyder, at hvis du mister dine Bitcoins af en eller anden grund – for eksempel hvis din harddisk går ned, eller en hacker stjæler din digitale pengepunk, eller den Bitcoin børs, du har din balance hos, går konkurs – så har du meget lidt hjælp at hente. Valutabalancer hos banker er dog på den anden side forsikret mod bestemte hændelser.

 

Hvordan Bitcoin fungerer

Lad os sige, at du gerne vil prøve Bitcoins. Det første du skal gøre er at installere en digital tegnebog på din computer eller mobil. Denne tegnebog er helt enkelt et gratis, open-source program, der vil generere dine første og efterstående adresser. Der findes tre typer af disse tegnebøger – en software tegnebog (installeret på din computer), en mobil tegnebog (som ligger på din telefon) eller en Web tegnebog (lokaliseret på udbyderens hjemmeside).

Bitcoin benytter sig af krypteringsteknikker som sikkerhed. Dette betyder, at når en ny Bitcoinadresse er oprettet, bliver der genereret et par kryptografiske nøgler bestående af en offentlig nøgle og en privat nøgle – som hovedsageligt er unikke, lange strenge bestående af tal og bogstaver.

Hver adresse har sin egen Bitcoinbalance, så det eneste du behøver gøre er at opkøbe dig et antal Bitcoins, som vil stå på en af adresserne i din tegnebog. Du kan købe Bitcoins på flere måder – ved at købe dem fra Bitcoinbørser såsom Mt. Gox eller Bitstamp eller gennem en service som BitInstant, der aktiverer pengeoverførsler mellem Bitcoinbørser og støtter diverse betalingsmekanismer.

Bemærk at alle Bitcointransaktioner bliver lagret offentligt og permanent på Bitcoinnetværket, hvilket betyder, at balancen og transaktionerne fra enhver Bitcoin adresse er mulig at se for alle. Eksperter anbefaler derfor, at Bitcoinejere laver en ny adresse for hver transaktion som en sikkerhedsstillelse for privatisering.

Så snart du har oprettet en Bitcoinadresse og har skaffet dig nogle Bitcoins, kan du bruge dem til at betale hos virksomheder, der tager imod Bitcoins som betalingsmetode. Virksomheden vil sende dig til den Bitcoinadresse, som du kan sende din Bitcoinbetaling til. Husk, at denne konfirmering kan tage 10 minutter eller længere.

Alle Bitcointransaktioner er inkluderet i en delt og offentlig transaktionslog kendt som en ”block chain”. Dette er for at bekræfte, at parten der bruger Bitcoins’ne faktisk ejer dem og for at forhindre fusk.

Hvorfor tager en transaktion så lang tid at gennemføre? Fordi de komplekse algoritmer som er involveret i processen tager tid at løse.

Få fart på din investering: Se certifikaterne hos en Danmarks førende udstedere Klik her

Et eksempel på brug af Bitcoins

Lad os antage, at du vil foretage en onlinebetaling til en virksomhed – lad os kalde den BitPhones. Du bruger 5 bitcoins, som du har liggende på en adresse i din digitale tegnebog. Her er trinene i transaktionen:

 1. BitPhones laver en ny Bitcoinadresse og sender dig videre, så du kan sende din betaling til denne. Dette skaber en privat nøgle (kun kendt af BitPhones) og en offentlig nøgle (tilgængelig for dig og alle andre). Bemærk at du kan forblive anonym.
 2. Du vejleder din Bitcoinklient (den gratis Bitcoin software du har installeret på din computer) om at overføre 5 bitcoins fra din tegnebog til BitPhones adressen.
 3. Din Bitcoinklient vil elektronisk ”underskrive” transaktionsanmodningen med den private nøgle, der hører til den adresse, du sender Bitcoins fra. Husk at din offentlige nøgle er tilgængelig for alle for at konfirmere underskrivningen.
 4. Din transaktion bliver transmitteret til Bitcoinnetværket og vil blive verificeret inden for få sekunder. De 5 bitcoins vil succesfuldt være blevet overført fra din adresse til BitPhones’ adresse.

Bemærk at de to første trin involverer handling fra henholdsvis sælgeren og dig selv. De to sidste trin bliver automatisk udført af Bitcoinklienten og netværket.

 

Fordele og ulemper

Bitcoin har et antal fordele:

 • Som den første kryptovaluta har Bitcoin en fordel og tyvstart over for konkurrenterne.
 • Den totale udstedelse er begrænset til 21 mio., så det er usandsynligt, at valutaen vil blive devalueret.
 • Som en decentraliseret valuta er Bitcoin fri fra regeringsindblanding og manipulation.
 • Transaktionsomkostningerne er meget lavere end hos traditionelle valuta.

På den anden side, er Bitcoins ulemper:

 • Prisen på en Bitcoin er blevet meget volatil og svingende, hvilket gør det svært at tyde dens reelle værdi, og hvilket øger risikoen for tab hos investorer.
 • Den relative anonymitet hos Bitcoin vil måske opfordre til illegalt brug, hvilket eksempelvis kunne inkludere våbenhandel.
 • Det faktum at Bitcoins eksisterer primært i digital form gør dem sårbare over for tab.

 

Konklusion

Bitcoins har haft en betydelig proces, siden de blev offentliggjort i 2009. Deres evolution over de næste få år vil fastlægge, om denne ledende kryptovaluta vil blive en integreret del af det globale finanssystem, eller om den bare vil forblive en niche.

Del denne artikel

Invested.dk