Basal investering

Hvad er værre end at være under risiko?

Hvad er værre end risiko? Ikke at vide at man er under det.

For mange investorer er diversifikation lige netop dét. De tror, at de er beskyttede, for senere at finde ud af hvor stor risiko de stod over for.

Diversifikation er den hellige gral af porteføljesikkerhed. Mange investorer tror, at de er diversificerede på alle måder. De tror, at de er så beskyttede som muligt. Du mener måske selv, at du hører inden for denne gruppe. Men hvis du dog kan svare ”ja” til ethvert af følgende spørgsmål, eller hvis du først lige er begyndt, vil jeg råde dig til at læse videre.

  • Blev din portefølje hårdt ramt i 2008-nedturen?
  • Ramte din portefølje nye højder, indtil metalpriserne faldt for et par år siden?
  • Påvirker oliepriserne din portefølje i stor grad?
  • Er din portefølje vokset, men din købekraft falder på grund af inflation?
  • Kan du stadig trække tab på aktier, du solgte for tre år siden fra i dine aktiegevinster, hvad angår skat?

Der er visse lektioner, som de fleste af os skal lære på den hårde måde – gennem fejltrin. Men det kan være meget dyrt.

Et gammelt ordsprog passer godt her: ”Når eleven er klar til at lære, vil læreren dukke op.” Det er ærgerligt at sige, at dette kun sker for mange investorer, efter de er blevet ramt hårdt og nu prøver at finde en måde at undgå det næste slag.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Undgå katastrofiske tab

Målet med diversifikation er at undgå katastrofiske tab. Her skal vi tænke på korrelation, og til det har vi et indeks, der rækker fra +1 til -1. Hvis to ting bevæger sig fuldstændig ens, får deres korrelation en score på +1. Hvis prisen på olie går op, vil priserne på olieaktier som regel også stige.

Hvis to ting bevæger sig i modsat retning (en korrelation på -1), kan vi også forudse resultaterne. Hvis renterne stiger, vil de langsigtede obligationskurser falde, og det vil aktierne hos bygningsvirksomheder som regel også.

En korrelation på nul betyder, at der ikke er et angiveligt forhold. Hvis prisen på uran går op, vil det sandsynligvis ikke påvirke prisen på Coca-Colas aktie. Dit mål bør derfor være, at minimere korrelationen i din portefølje, så det ikke er muligt for en enkelt begivenhed at påvirke den alt for meget.

 

Generelle markedstrends

En investor i en investeringsforening der investerer i large cap, mid cap og small cap aktier tror måske, at han/hun er godt diversificeret med investeringer i over 1.000 forskellige selskaber. Spørg enhver som har været investeret i en aktiefokuseret investeringsforening, da markedet brasede sammen i 2008, og de vil fortælle dig, at de fik en læringsstreg.

Markedet er kendt for at være totalt rationelt. Når det overordnede aktie- eller obligationsmarked begynder at falde, er selv de bedst bestyrede virksomheder ikke immune. Mens regeringen har skudt milliarder af kroner ind i systemet, er der ikke en garanti for, at markedet vil komme tilbage så hurtigt, som det har de sidste fem år. Markedet braste sammen under Den Store Depression, og det tog 25 år for markedet at komme tilbage til sit tidligere højdepunkt.

Diversifikation er helt klart den hellige gral, men der er stadig noget risiko, som diversifikation ikke helt kan eliminere. Uanset hvor hårdt du prøver at forstærke din bunker, vil vi før eller senere lære om en bunkerknuser. Der findes tider, hvor det at minimere skaden og undgå katastrofiske tab er alt, hvad enhver kan gøre.

 

Sektorer

At fordele for meget af sin portefølje i én sektor kan være farligt. Dette passer specielt, hvis en enkelt begivenhed kan hænde, som ville give dig kort tid til at reagere på. Ingen forudså begivenheden d. 11. september, og der var mange mennesker, der havde fordelt en stor del af sin portefølje i flyaktier, som blev hårdt ramt. Her talte korrelation også. Efter d. 9/11 tog mange af de bedste flyselskaber, hoteller og forlystelsesparker en nedtur.

Da IT-boblen og boligboblen sprang, dyppede aktiekurserne hos de bedste virksomheder sammen med resten af sektoren, som efterlod investorerne med håbet om, at deres kurser ville komme hurtigt tilbage.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Geografi

En af de store faktorer at overveje når man investerer i mine- og olieaktier er, hvor de befinder sig. Det er umuligt at flytte en guldmine eller en oliekilde, som er blevet boret. Mange regeringer pålægger nu en hård beskatning hos disse virksomheder, hvilket negativt påvirker aktionærerne. I nogle tilfælde, kan dette være en korrelation på -1. Hvis en aggressiv regering påvirker et bestemt olieselskab, vil det måske betyde, at andre selskaber i forskellige lokaliteter vil blive nødt til at tage arbejdet, og deres aktie vil måske stige på grund af den forøgede indtjening.

Mange regeringer rundt omring i verden er blevet mere aggressive, hvad angår miljømæssige reguleringer, hvilket koster industrien flere milliarder af kroner at indordne. Hvis du gerne vil investere i virksomheder, der brænder eller sælger noget som helst, der har med fossile brændstoffer at gøre, vil det være en god idé at forstå det politiske klima, der hvor virksomhedernes produktion finder sted.

 

Valuta

Inflation er den værste fjende for sparere. En af fordelene ved valuta er, at de altid handles i par. Hvis en valuta går op, går en anden ned. Hvis størstedelen af din portefølje er i én valuta, gør du godt af at have investeringer i metaller og andre kilder, som er gode til at lindre inflation.

 

Renterisiko

Regulatorerne spiller en stor rolle i at fastlægge renterne. Over de seneste fem år eller mere er renterne kunstigt blevet holdt nede. Rentebevægelserne påvirker mange markeder: Boliger, produktionsmidler og nogle aspekter ved obligationsmarkeder. Mens det også gør det nemmere for forretninger at låne penge, er det ikke sandsynligt, at de vil foretage store anlægsinvesteringer, når de er usikre på retningen af økonomien.

 

Konklusion

Vi har nu gennemgået de vigtigste vinkler og perspektiver til at kunne bestemme, hvor stor risiko, man står over for. Diversifikation er vigtigt, men vigtigere er, at hele denne diversifikation ikke kan blive påvirket af den samme ting, så korthuset kan vælte på en gang.

Del denne artikel

Invested.dk