Fundamental analyse

Hovedpunkter at tage ud af Warren Buffetts årlige brev til aktionærerne

Der findes én særlig weekend på hele året for seriøse investorer. Omkring den sidste weekend i februar og den første weekend i marts på en lørdag morgen offentliggør Warren Buffett sit årlige brev til Berkshire Hathaway aktionærerne. Igennem de sidste fire årtier er disse breve blevet et evangelium for ikke kun value investorer men også for enhver seriøs person, der gerne vil være en bedre investor men også en bedre forretningsmand og en mere effektiv leder.

Buffett’s breve, som bliver redigeret af hans ven Carol Loomis, der er en skribent hos Fortune magazine, indeholder ikke smarte grafer og kurver, og mest vigtigt er de skrevet med et simpelt og letforståeligt sprog. Som Buffett har sagt flere gange, antager han, at publikummet der læser brevene består af fjerntliggende familiemedlemmer, der kun retter opmærksomhed mod Berkshire én gang om året og intet ved om deres forretning i gennem det år.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Hovedlektioner fra Buffett’s breve

Warren Buffett’s breve er som en encyklopædi inden for investering og forretningslæring. Som hans virksomhed er vokset fra en lille tekstilfabrik til et konglomerat, der sælger forsikring, hamburgere, maling og slikkepinde, er Warrens breve mere blevet en uddannelsesmæssig læsning i stedet for et simpelt brev, der handler om driften i virksomheden. De sidste fem årlige breve indeholder nogle meget vigtige temaer:

At eje aktier er at eje forretning, ikke at eje aktier

Måske er det mest tilbagevendende tema i Warrens breve filosofien om, at du køber en del af et ejerskab i en virksomhed, når du køber aktier og ikke bare et symbol. Det er dette syn, der (ifølge Buffett) adskiller spekulanten fra investoren. Warren Buffett kan ofte lide at sige, at han er en bedre investor, fordi han er en forretningsmand og en bedre forretningsmand, fordi han er investor.

Antag, at du en dag vil eje din egen forretning, og der en dag kommer en mand og siger, at kan gerne vil tilbyde at købe din virksomhed til en pris, der ligger 25% under den værdi, du føler virksomheden er værd. Du vil højt sandsynlig sende køberen væk med det samme. Ironisk set opfører mange mennesker på aktiemarkedet sig anderledes. De investerer i kvalitetsvirksomheder, og ser man engang, så bliver markedet ustabilt, og aktiekursen falder med 5%, 10% eller mere. Mange vælger at sælge, når de bliver nervøse over faldet. Men hvad kan dog (hvis vi ser bort fra svindel) få en virksomheds værdi til at falde med 20% over natten? Ingenting sker med virksomheden; det er irrationel menneskelig adfærd. Når du investerer i virksomheder og ikke aktiesymboler, ignorerer du disse irrationelle støje.

Bedre dage ligger forude for Amerika

Det er over fem år siden, at finanskrisen ramte USA og derefter resten af verden. Igennem de seneste fem år har Buffett specifikt kommenteret og diskuteret hans optimisme for Amerika. Han forsvarer sin påstand med en simpel pointe: Hvornår har det nogensinde kunne betale sig at satse imod Amerika i det lange løb igennem Amerikas 238-årige historie? Indkomsten pr. indbygger fortsætter med at vokse, Amerikas frie markedssystem forbliver den absolut bedste mekanisme for vækst og fremgang, og USA forbliver den mest innovative virksomhed på jorden, efter de er kommet med Google, Apple sammen med andre globalt kendte mærker såsom Coca-Cola, Nike og McDonald’s.

Buttett indikerer, at finanskrisen er et perfekt eksempel på, hvorfor det betaler sig at være langsigtet på Amerika. Få år senere er økonomien tydeligvis under reparation, og aktiemarkedet har restitueret alle sine tab og tilføjet noget gevinst. Som kontrast har Japan været ude for to årtier med deflation og stagnation, og deres aktiemarked er nu kun en meget lille del af det, det var for 20 år siden.

Berkshire Hathaway er i gode hænder efter Buffett

Meget få virksomheder er brandet så godt af deres CEO, som Berkshire Hathaway er med Warren Buffett. Listen af virksomheder som er bygget som Berkshire er lille: Carnegie Steel havde Andrew Carnegie, Standard Oil havde John Rockefeller, John Pierpont Morgan hos J.P. Morgan Chase og Steve Jobs hos Apple er blandt de få, der kan huskes.

Buffett er meget klar over hans effekt på Berkshire og har derfor brugt meget af hans seneste tid på at snakke om, hvem der skal være efterkommer. Mange virksomheder med legendariske CEO’er mister glansen, når chefen er væk, men Warren Buffett forsikrer, at Berkshire Hathaway har sin unikke kultur og status som sikkerhed. Når Buffett er væk, vil hans job deles i to – investeringsledelse og drift. Berkshire har hyret to investeringsledere – Todd Combs og Ted Weschler – som hver lige nu styrer 7 mia. dollars på vegne af Berkshire. Den person der skal efterkomme Warren Buffett er allerede blevet identificeret men ikke offentliggjort.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Konklusion

Imens Berkshire aktionærerne har stået med en utrolig rigdomsskabende maskine over de sidste 50 år, har Warren Buffett også givet studerende, investorer og andre interesserede i investering en fantastisk gave i hans årlige breve. Hvis du har nogen form for seriøs interesse i investering, forretning og virksomhedsstyring er Buffetts breve et must at læse.

Del denne artikel

Invested.dk