Fundamental analyse

Historien bag Deutsche Banks omstrukturering

Deutsche Bank, en enorm investeringsbank og den største bank i Tyskland, begyndte en ny strategi og reorganisering den 18. oktober 2015. Den nye strategi er en af de største omvæltninger i en stor investeringsbank de sidste par år, og bankens ledelse har udtalt sig, at planen fundamentalt vil ændre den måde, hvorpå Deutsche Bank kører.

De største ændringer er, at banken bliver splittet i to, hvor ”Corporate Finance” og ”Global Transaction Business” afdelingerne kombineres, og ”Private and Business Clients” afdelingen bliver en uafhængig enhed. Banken vil derudover fyre en del personale og flytte rundt på nogle medarbejdere.

Banken vil skære 35.000 jobs fra frem til 2020, og de fleste af nedskæringerne i personalet vil foregå over de næste to år. Banken vil også lukke mange af sine internationale kontorer.

I april sidste år offentliggjorde Deutsche en af sine største ændringer via en præsentation, som blev kaldt ”Strategy 2020: Delivering Value”. Planen blev fremført af Anshu Jain, dengang en af de to administrerende direktører, som nu er fratrådt.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Omstruktureringen lagde et specifikt fokus på at skære ned på omkostningerne og øge gennemsigtigheden i forretningen. Deutsche er det sidste stykke tid blevet plaget af svingende indtjening og adskillige efterforskninger, der involverer mistænkeligt pengeforbrug og dårlig ledelse.

Ud over det har banken været i rampelyset på grund af diverse trading og statslige skandaler samt et øget pres fra aktionærerne om at levere et overskud. I tredje kvartal rapporterede banken et nettotab på 6,8 mia. euro. Deutsches CEO har sagt, at tabet var grundet omkostninger, der udgjorde 7,6 mia. euro. Jain blev beskyldt for at komme med ukorrekte oplysninger til den tyske centralbank for at manipulere interbankrenterne.

Omstruktureringen er også Deutsche Banks co-CEO, John Cryans første store forsøg på at tackle de problemer, som virksomheden er plaget af. Cryan trådte til som CEO i juli måned, hvor han erstattede Anshu Jain. John Cryan, som er briter, er en erfaren finansmand, der har haft en lang karriere hos UBS indtil 2011. Et år senere trådte han til hos Temasek (investeringsselskab i Singapore) som direktør for den europæiske afdeling.

Den reorganiserede ledelse vil ”bygge en bedre Deutsche Bank”, sagde Cryan den 18. oktober, hvor han beskrev bankens mål for at være en ”bedre kontrolleret, lavere omkostningsbaseret og mere fokuseret virksomhed”.

Nogle af de fremlagte hovedændringer er, at asset management afdelingen nu vil udgøre en helt separat enhed, og der vil være et nyt fokus på institutionelle kunder og fonde. Effekten er allerede tydelig – Deutsche har udtalt, at de vil skære 35.000 jobs fra over de næste to år.

Det er estimeret, at 20.000 af jobsene vil blive skåret fra i forbindelse med aflæggelsen af Postbank, dens retail banking afdeling i Tyskland. Der vil også ske fyringer, når banken lukker driften i ti lande, inklusiv Argentina, Chile, Mexico, Uruguay, Finland, Norge, Peru, Malta, New Zealand og Danmark.

Ifølge meddelelsen vil bankens rige kunder nu blive serviceret af ”Private Wealth Management”, som vil drives som en uafhængig enhed inden for ”Private and Business Clients” afdelingen.

Deutsche vil også lancere en ny forretningsafdeling kaldet ”Global Markets”, som vil kombinere salg til privatpersoner og virksomheder samt handelsaktiviteter. ”Deutsche Asset Management” vil blive en separat enhed, der eksklusivt vil fokusere på institutionelle kunder og fondsvirksomhed.

Tyskland vil forblive Deutsches hovedmarked.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

 

Fremtiden

Denne strategi og omstrukturering fylder en del, og de to administrerende direktører får meget at se til. Aktionærerne er ikke glade og har i lang tid kritiseret banken for sine dårlige resultater. Bankens pengebeholdning er blevet drænet af sagsomkostninger, som er vokset fra en milliard euro til 4,8 mia. euro. Ydermere er banken blevet tvunget til at lægge penge til side på grund af sager som LIBOR-sagen. Deutsche betalte 2,5 mia. dollars til myndigheder i Storbritannien og USA for at afvikle LIBOR-sagen (London Interbank Offered Rate). I starten af oktober sagde en tidligere senior trader for Deutsche ved navn Michael Cutler, at han har været involveret i at manipulere med diverse benchmark-renter.

Der er dog stadig mange aktieanalytikere, som er forsigtigt optimistiske omkring de annoncerede ændringer, og som siger, at banken dog har en lang vej foran sig for at køre stabilt igen.

 

Konklusion

Deutsche Bank bliver nødt til at vise aktionærerne, at de bevæger sig fremad med de fremlagte ændringer, hvilket vil resultere i en øget indtjening og gennemsigtighed. Aktionærerne har været frustrerede over banken de seneste år og er meget utålmodige for at se resultater.

Del denne artikel

Invested.dk