Investering

Her er de mest bæredygtige investeringsforeninger

Det er dejligt at få et højt afkast på sine investeringer – især, hvis afkastet også bunder i virksomheder, der er ansvarlige og tænker på etik, socialt lederskab og bæredygtighed.

Og begge dele er faktisk muligt.

Det afslører i hvert fald denne lille undersøgelse foretaget af invested.dk om danske investeringsforeninger, der er rangeret af analysebureauet Morningstar i forhold til bæredygtig, ansvarlighed og etik – såkaldt Sustainability Score.

Her kommer Alm. Brand Invest ud som vinder i forhold til den gennemsnitlige score blandt alle de danske fonde i Morningstars liste. Scoren er et mål for, om virksomhederne i de enkelte fonde lever op til de såkaldte ESG-faktorer – miljø, socialt ansvar og god selskabsledelse. Læs evt. mere i vores Guide til bæredygtig, ansvarlig og etisk investering. Sådan gør du.

Det er især fondene “Alm. Brand Invest Mix Offensiv ETIK” og “Alm. Brand Invest Mix ETIK” som er en del af investeringsforeningen Alm. Brand Invest, der trækker op som nogle af de mest bæredygtige fonde i Danmark.”

Gennemsnit af Morningstar Sustainability Score for alle foreninger under den pågældende udbyder. Lavest score er bedst i forhold til bæredygtighed.

Alm. Brand er skarpt forfulgt af Lån&Spar, Handelsbanken og C Worldwide, der ligeledes klarer sig godt i forhold til den gennemsnitlige scor af bæredygtige aktiver i hver fond. Målt på tværs af investerings-kategorierne, er det her Handelsbanken, der kommer ud på en førsteplads.

Samme afkast

Enkelte investorer har været nervøse for, om de grønne fonde er dyrere eller samlet set kommer ud med et dårligere afkast målt i forhold til mere konventionelle fonde, men ifølge Morningsstars egne undersøgelser, er dette ikke tilfældet.

”For investorer, der er interesseret i bæredygtige investeringer, tyder litteraturen på at bæredygtigheden kan implementeres i porteføljen uden at gå på kompromis med afkastet,” skriver Morningstar.

Hvad angår fonden ”Alm. Brand Invest Mix Offensiv ETIK,” der scorer højest hos Alm. Brand, er afkastet i de sidste 5 år i skrivende stund angivet til omkring 51%. Fonden har desuden 5 stjerner hos analysebureauet Morningstar, som indikerer god performance i forhold til både kategorien og dens benchmark.

En investeringsfond indeholder typisk mindst 16 aktier, og du køber fonden på præcis samme måde, som du køber en enkelt aktie – simpelthen ved at søge på fondens navn i din handelsplatform eller igennem din netbank og dernæst købe det antal værdipapirer, du ønsker at eje i fonden.

Læs også vores Guide til bæredygtig, ansvarlig og etisk investering. Sådan gør du.

Del denne artikel

Invested.dk