Fundamental analyse

Pas på! Handelsaftalen er ren maskerade

“Ikke imponerende”, “fyldt med mangler”, “rammer forbi målet”.

De globale medier er fyldt med kritik af den såkaldte handelsaftale, der netop er blevet underskrevet mellem USA og Kina. Det var ellers meningen, at handelsaftalen skulle sætte endnu mere gang i verdenshandlen og børsmarkedet i løbet af de næste måneder, men spørgsmålet er nu, om aftalen overhovedet gør en forskel.

Hos Nordea har markedsstrateg Andreas Steno Larsen kigget nærmere på handelsaftalen, og over for invested.dk kalder han aftalen ”en omgang varm luft”.

Han har uddybet synspunktet i sin markedsblog ”Lige på og marked”, der kan findes her.

En af aftalens væsentligste pointer er, at Kina har forpligtet sig til at importere amerikanske varer for 325 milliarder dollars, hvilket svarer til 200 millarder dollars MERE, end, hvad Kina allerede gør.

Det er dog ifølge Andreas Steno Larsen nærmest uladsiggørligt.

“Den gennemsnitlige toldsats på amerikanske varer i Kina er mere end fordoblet siden starten af 2018, mens den gennemsnitlige toldsats på kinesiske varer i USA er næsten ti-doblet over samme periode. Det ændrer denne aftale ikke på, og det er ikke just fordrende for øget samhandel,” uddyber han.

Samtidig er problemet, at aftalen ikke gør noget ud af øge den reelle efterspørgsel. I stedet er der tale om, at verdenshandlen bare ændrer handelsveje. Hvis Kina nu tvinges til at købe flere varer af USA, ja, så kommer de i stedet til at købe færre varer af f.eks. Brasilien. Og det gør hverken fra eller til i forhold til den samlede globale handel.

Aktiemarkedet har ellers set meget frem til aftalen, og mange analytikerne har ment, at de sidste ugers store stigninger på børsmarkederne er sket på forventningen om en god aftale. Spørgsmålet er nu, om der snart indtræder en skuffelse.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

“Markederne har taget glædeligt imod, at Kina og USA trods alt er nået en form for våbenhvile, men der er ikke mange tegn på, at markedet for alvor køber ind i substansen af handelsaftalen,” understreger Andreas Steno Larsen.

Som medlem af invested.dk kan du få adgang til et webinar, hvor Andreas Steno Larsen fortæller om sit syn på det globale aktiemarked i 2020.

Del denne artikel

Invested.dk