Lad os sige, at du havde en 100-kroneseddel, og en person tilbød dig to 50’ere for den. Ville du sige ja til dette tilbud? Dette lyder måske som et meningsløst spørgsmål, men et aktiesplit stiller dig faktisk i samme situation. Vi vil i denne artikel tale om, hvad et aktiesplit er, hvad der sker, og hvad det betyder for investoren.
Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog |
Et aktiesplit er simpelthen, når en børshandlet virksomhed øger antallet af udestående aktier. Virksomhedens samlede markedsværdi ændres ikke. Derfor justeres prisen på hver enkelt aktie tilsvarende. Ligesom værdien på din 100-kroneseddel ikke mister værdi ved at bytte den for to 50’ere. Med et 1:2 aktiesplit, for eksempel, får du som aktionær en ekstra aktie pr. aktie du ejer, de har, men værdien af hver aktie bliver halveret. To aktier har nu samme værdi som den ene aktie, aktionæren havde før aktiesplittet.
Lad os antage, at aktien ABC handles til 40 kr. og har 10 mio. aktier udstedt, hvilket giver os en markedsværdi på 400 mio. kr. Virksomheden vælger nu at lave et 1:2 aktiesplit. For hver aktie som aktionærerne på nuværende tidspunkt har, får de nu en ekstra aktie, som ryger direkte ind på deres depotkonto. De har nu to aktier for hver aktie, de tidligere havde, men kursen på aktien er nu nedskåret med 50% fra 40 kr. til 20 kr. Bemærk at markedsværdien forbliver den samme – selskabet har fordoblet antallet af udestående aktier til 20 mio., mens på samme tid at reducere aktiekursen med 50% til 20 kr. til en markedsværdi på 400 mio. Den reelle værdi af virksomheden har slet ikke ændret sig.
De mest hyppige aktiesplits er 1:2, 2:3 og 1:3. En nem måde at bestemme den nye aktiekurs på er, at dividere den forrige aktiekurs med splitværdien. I vores eksempel skal vi dividere de 40 kr. med 2 for at få 20 kr. Hvis aktiesplittet eksempelvis var 2:3 skulle vi sige 40/(3/2) = 26,6 kr.
Det er også muligt at lave et omvendt aktiesplit: Et 10:1-aktiesplit betyder, at for hver 10. aktie du ejer, vil du i stedet få en aktie. Nedenfor har vi illustreret, hvad der præcist vil ske med de mest populære aktiesplits med hensyn til antallet af aktier, aktiekurs og markedsværdi hos de virksomheder, hvor splittet foregår.
Der er adskillige grunde til, hvorfor en virksomhed ville ønske at lave et aktiesplit.
Den første grund er psykologi. Når prisen på en aktie bliver højere og højere, vil nogle investorer måske føle, at prisen er for høj til, at de vil købe den, eller mindre investorer vil måske mene, at de ikke har råd. Ved at splitte aktien, ryger kursen ned til et mere ”attraktivt” niveau. Denne effekt er psykologisk. Den faktiske værdi af aktien ændres overhovedet ikke, men den lavere aktiekurs vil måske påvirke den måde, aktien opfattes på og derfor tiltrække investorer. At splitte aktien giver også de eksisterende aktionærer en følelse af, at de nu har flere aktier mellem hænderne.
En anden (og nok mere logisk) grund til at lave aktiesplit er for at øge aktiens likviditet, hvilket øges, når antallet af de udestående aktier øges. Når aktiers kurser ryger op i meget høje beløb, kan der forekomme store spredninger på bud/udbud, ofte over 100$. Et perfekt eksempel er Warren Buffett’s Berkshire Hathaway (BRK-A), som aldrig har lavet et aktiesplit. I marts 2022 kostede aktierne ca. 490.000 $ hver.
Ingen af disse grunde eller potentielle effekter er dog enige med finansiel teori. Hvis du spørger en finansprofessor, vil han/hun sandsynligvis fortælle dig, at aktiesplits er totalt irrelevante – virksomheder gør det dog alligevel. Splits er en god demonstration af, hvordan virksomhedernes beslutninger og investorernes adfærd ikke altid stemmer overens med finansiel teori. Dette faktum åbnede op for at meget bredt og relativt nyt finansielt studie kaldet finansadfærd.
Få fart på dine investeringer med BULL & BEAR-certifikater fra Societe Generale: Klik her |
Der er masser af argumenter for, hvad end et aktiesplit er til investorernes fordel eller ej. Nogle mener, at aktiesplits er en god købsindikator, som signalerer, at virksomhedens aktiekurs stiger og derfor gør det godt. Dette er måske sandt, men på den anden side har et aktiesplit simpelthen ikke nogen effekt på den fundamentale værdi af aktien og indeholder derfor ikke nogen reel fordel for investorer. Til trods for dette faktum er der faktisk guides og strategier til at overvåge aktier, der vil splittes, og derved forsøge at profitere fra den optimistiske natur af aktiesplits. Kritikerne ville mene, at denne strategi overhovedet ikke er tidstestet og er tvivlsomt succesfuld.
Husk, at aktiesplits ikke har nogen effekt på værdien af virksomheden. Et aktiesplit bør ikke være en besluttende faktor i købet af en aktie. Mens der er nogle psykologiske grunde til, hvorfor virksomheder vil splitte deres aktie, ændrer det ikke de fundamentale faktorer. Hvad end du har én 100 kr. seddel eller to 50’ere i banken er lige meget.