Investering

Forskellen mellem futures og optioner

Det er udfordrende nok at få almindelige investorer til at udvikle sig fra bare at smide deres opsparingspenge i individuelle aktier. Individuelle aktiers kurser svinger ikke kun mere, men det at investere i individuelle aktier kan betyde, at man frakobler sig fra den kollektive visdom og bevægelserne på markedet. Hvis du taber 5% i en investeringsforening, så er det, hvad det er. Hvis du taber 40% på en aktie, og det vil få dig til at betvivle din beslutning om at købe aktien i første omgang. Så sælger du i panik og køber dig derefter flovt ind i en investeringsforening for den mængde penge, der er tilbage.

Men millioner af mennesker investerer faktisk i individuelle aktier med succes ved at tage tid til at kigge igennem de finansielle opgørelser, bestemme den reelle værdi og så være tålmodig. For de der især forstår at investere i aktier på den rette måde er det kun naturligt at ville lære mere. Som regel er markedet et skridt foran os takket være opfindelsen af optioner og futures: Værdipapirer på 2. niveau der afledes af ordinære aktier og råvarer, og som kan friste investorer ved at tilbyde potentialet for virkelig høje afkast.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Hvad er en option?

En option er en kontrakt, der sætter en kurs, som du enten kan købe eller sælge en bestemt aktie til på et bestemt tidspunkt. Amerikanske optioner tillader dig at udnytte optionen igennem hele løbetiden, hvor europæiske optioner kun tillader dig at udnytte optionen på udløbsdatoen. Optioner der køber aktier (call optioner) adskiller sig så meget fra optioner, der sælger aktier (put optioner), at de fortjener hver sin forklaring.

En call option er rettigheden til at købe en aktie til en fastsat kurs igennem en bestemt periode hen af vejen, uanset hvilken aktiekurs aktien ligger i på det givne tidspunkt. For eksempel kan der være en call option for aktien ABC, hvor hver option tillader dig at købe en aktie af ABC for 100 kr. Hvis ABC aktiekursen så ligger i, lad os sige 120 kr., på den dato, hvor optionen udløber (vi antager, at det er en europæisk option), så kan du sælge hver til en profit på 20 kr.

Hvad hvis ABC aktiekursen ligger under 100 kr. til den tid, hvor du kan udnytte optionen? Dine optioner er værdiløse, du spildte dine penge, og du kan enten prøve igen eller kravle tilbage til investeringsforeningerne.

Hvad angår en put option, giver den dig retten til at sælge ABC til en fastsat kurs på en senere dato. Med andre ord håber du på, at aktiens kurs vil falde. Hvis du ejer en put option, der tillader dig at sælge ABC til 100 kr., og ABC’s aktiekurs falder til 80 kr. på udløbsdatoen, vil du tjene 20 kr. (vi ignorerer den betalte præmie) ved at handle optionen. Put optioner er en form for forsikring, som kan spare dig for katastrofiske tab.

Hvis ABC handles for mere end 100 kr., når put optionen udløber, vil det ikke skade dig så meget, som du lige tror. Du behøver ikke udnytte optionen. Det er derfor, de hedder optioner. Du kan i stedet frydes ved realiseringen af, at din aktie steg i værdi, som forhåbentligt vil være mere end prisen på put optionen.

 

Hvad er en future så?

Så hvad er en future (futureskontrakt)? En future er en kontrakt til at sælge/købe en råvare til en senere dato til en kurs, som er blevet aftalt på forhånd. Ligesom optioner er futures en form for forsikring.

Futures stammer fra landbruget. Lad os sige, at durumhvede historisk set handles for gennemsnitligt 30 kr. for en skæppe. Du er en landmand, der gror durumhvede, og du kan huske, at der for et par år siden var et stort fald i markedet, og prisen faldt til 20 kr. pr. skæppe. Med frygten for at det vil ske igen, finder du en mægler, der lover at købe hele din høst (så snart den er høstet) for 27 kr. skæppen. Det er ikke helt godt, men du vil måske med glæde tage imod tilbuddet med frygten for et nyt stort prisfald. (Hvis det koster dig, lad os sige 22 kr., at plante hver skæppe, så kunne det redde dig fra konkurs at tage imod tilbuddet.) Fra mæglerens perspektiv, er idéen at låse prisen på 27 kr., hvis priserne nu skulle stige over det historiske gennemsnit. Hvis efterspørgslen for durumhvede stiger til et punkt, hvor landmændene kan kræve 35 eller 40 kr. pr. skæppe, vil mægleren profitere, så snart futures kontrakterne lukker, og han kan sælge durumhveden, som han købte til en pris under markedsprisen. Skulle prisen falde, vil mægleren tabe penge. Landmanden overfører risikoen til mægleren og beskytter på samme tid sig selv fra lave priser men fjerner samtidig potentialet om at profitere fra høje priser.

Siden deres rustikke oprindelse har futures indtaget flere og flere sektorer i økonomien. Først energi, så ædelmetaller. Futurepriser for naturgas kan deraf variere med 1-2% for et par måneder fra nuværende priser, hvilket er nok til at skabe en enorm forskel for både sælgere og købere, når marginerne er små. Igennem de seneste år er futures blevet associeret med immaterielle værdipapirer såsom valutaer og aktieindekser. Spil på at dollaren vil være x antal euro værd om en måned, undervurder med nogle få cents, og det kan betyde millioner af kroner på bundlinjen; med ingen risikoaverse landmænd eller minearbejdere at bekymre dig om. Faktum er, at futuremarkedet er gået fra at være en konservativ forsikringsbørs til at være noget, der nærmere ligner et kasinobord.

 

Den anden forskel mellem futures og optioner er, at en future både er en rettighed og en forpligtelse. Når tiden er inde, er du juridisk bundet til at sælge eller købe den underliggende råvare.

Det bør nu være klart, at investering i hverken optioner eller futures er for nybegyndere. Men mens begge instrumenter har risiko for tab, har optioner mindre end futures. En optionsinvestor er aldrig bundet til at tabe mere end prisen på optionen. Ydermere opererer en futureinvestor som regel på et højt, institutionelt niveau. Som privatperson kan det være svært for dig at finde en olieudbyder som mellemmand, der er villig til at sælge dig hele hans udbud på én gang. Derfor foregår det meste futurehandel via nogle af de serviceydelser, som en etableret børsmægler er specialiseret i at konstruere. Imens kræver optionsinvestering ofte ikke mere end de få kroner fra din side til at købe optionerne, hvilket stadig gøres igennem et selskab, men det er meget nemmere for en privatinvestor at finde underliggende aktier end at finde landbrugsmæssige eller energimæssige råvarer.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Konklusion

Optioner og futures er risikable. Men igen, det er også risikabelt at leve på denne planet. En gennemtænkende og kvalitetsbevidst investor kan profitere fra avanceret investering, men ikke før han/hun har lavet masser af research og kan alle de basale investeringskoncepter uden ad.

Del denne artikel

Invested.dk