Basal investering

Et kig på Berkshire Hathaway’s mange forretninger

Generelt set er det meget nemt at opsummere, hvad de største virksomheder i verden laver. ”Banker”, ”detailhandlere”, ”bilproducenter” osv. Og så er der Berkshire Hathaway Inc. En virksomhed så heterogen, at dens aktiviteter ikke kan beskrives kortfattet. Den enorme virksomhed fra Omaha er et tilbagekast til de traditionelle konglomerater fra det 20. århundrede. Den eneste forskel er, at Berkshire Hathaway er meget mere aggressiv, ekspanderende og profitabel end de fleste andre levende konglomerater.

Berkshire Hathaway har 59 helejede datterselskaber. Det er vigtigt at bruge tillægsordet ”helejet”, da Berkshire også har ca. et halvt dusin andre virksomheder, som de ejer en andel af. Og så er der de gigantiske multinationale virksomheder såsom Graham Holdings Co. (23%), USG Corp. (19%), Moody’s Investors Service (12%) samt de virksomheder, som de er mest kendt for, hvilket er investeringer i Coca-Cola Co., Wells Fargo & Co., American Express Co. og IBM.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Fuldt ejede, drives individuelt

De fleste helejede datterselskaber er blevet drevet i mange år, hvis ikke årtier, før Warren Buffett og Charlie Munger mødte op med en hel bunke penge og opkøb på hjernen. De begyndte at købe eksisterende virksomheder i slutningen af 1960’erne og fortsætter den dag i dag. Deres seneste opkøb var halvdelen af H.J. Heinz Company (som er meget mere end bare en ketchupproducent) i 2013 for 23 mia. dollars.

Berkshire Hathaway udgiver ikke detaljeret finansiel information om hver af deres datterselskaber offentligt. Dog opfylder nogle af de største og nyeste beholdninger SEC’s krav om offentliggørelse af årsrapport 10-K, hvilket kan give os et indtryk af de relative beholdningsstørrelser.

Den største: BNSF

Hvert eneste år er Burlington Northern Santa Fe sandsynligvis Berkshire Hathaway’s største datterselskab. Som den andenstørste jernbane i Nordamerika er BNSF fyldt med superlativer der viser deres størrelsesorden. De fragter mere kul, korn, øl, vin og biler end alle andre jernbaner på den vestlige halvkugle.

BNSF’s egenkapital lyder på 48 mia. dollars, hvilket får enorme jernbaner som Canadian National Railway Co. og Union Pacific Corp. til at se små ud, selv lagt sammen. Faktisk svarer denne egenkapital til mere end 1/5 af Berkshire Hathaways totale egenkapital. Tilpasset efter inflation svarer denne egenkapitalværdi til den mængde penge, som Berkshire brugte til at købe alle de BNSF aktier, de ikke allerede ejede, i 2009.

 

Forsikring er stadig nummer et

Berkshire Hathaway er så stor og dominerende, at selvom de ejer et af de største og mest vitale transportnetværk i USA, er det er ikke engang deres største forretningsområde. Til trods for deres interesse i alt fra slik til møbler til sko er Warren Buffett’s interesse primært forsikringer.

Der er flere dusin forsikringsselskaber under Berkshire Hathaway’s vinger, og de er meget specialiserede. De inkluderer genforsikring (General Re), bilforsikring (National Indemnity), arbejderes kompensation (Applied Underwriters) sammen med mange andre. Men Bershire’s største og mest kendte forsikringsdatterselskab er GEICO. Dette forsikringsselskab er den andenstørste bilforsikrer i USA og indsamler omkring 18 mia. dollars i forsikringspræmier årligt. Det er et lidt mindre end State Farm men nok til at skabe penge og værdi for Berkshire Hathaway aktionærerne. Samtidig ligger GEICO’s egenkapital på over 12 mia. dollars.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Tjene penge frem for overskrifter

Ledelsen i Berkshire mener, at det at tjene penge er vigtigere end medieopmærksomhed. Et andet usexet forretningsområde, som Berkshire også er inde på, er lastbilkørsel. Deres selskab McLane Co. leverer madvarer i omegnen af fem millioner ton om året. McLane lavede forretninger for 45 mia. dollars sidste år i en industri, der er immun over for recession.

 

Konklusion

Berkshire Hathaway har haft del i så mange sektorer i så mange årtier. Hvad der er endnu mere bemærkelsesværdigt er, at grundlæggeren Warren Buffett ikke skjuler sin metode – at købe undervurderede aktiver og holde fast i dem. I teorien er der ikke mange ting, som er mere simple end det. Berkshire Hathaway har tjent penge på et niveau, som man aldrig har set før.

Del denne artikel

Invested.dk