Din kapital er i fare. Andre gebyrer forekommer. For mere information besøg denne side

Investering

Er det nu, du skal købe aktier? Ja, siger historien

I denne uge faldt det førende amerikanske S&P 500-indeks ind i såkaldt bearmarket. Ingen ved, hvordan det kommer til at gå denne gang. Men hvis historien gentager sig, er der faktisk stor sandsynlighed for, at de næste tolv måneder vil byde på et formidabelt afkast.

For mange strider det imod al logik. Aktiemarkederne rundt om i verden styrtdykker i øjeblikket, og makroøkonomiske forhold indikerer mildest talt ikke en forbedring foreløbig.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Seneste lussing kom i går, hvor den amerikanske centralbank præsenterede en renteforhøjelse på hele 75 basispoint (0,75%). Det er første gang siden 1994. Den store rentestigning sker for at gøre det dyrere at låne penge. På den måde håber centralbanken at stoppe den galoperende inflation. Bagsiden er dog desværre, at aktiemarkedet ofte bliver slagtet, når renterne forhøjes.

Men måske er tiden alligevel kommet til at købe op i aktier – trods alt elendigheden.

Amerikaneren Mark Hulbert i Hulbert Ratings har analyseret alle tolv bearmarkets siden Anden Verdenskrig. Ifølge ham har det faktisk været en “god forretning” at købe aktier, når børsen falder under bear market-grænsen (20%).

Hvis du købte S&P 500-indekset hver gang samme dag, det faldt ind i et bearmarket, ville du have tjent gode penge. I løbet af de efterfølgende 12 måneder var det gennemsnitlige afkast hele 22,7%. Nogle gange kom den efterfølgende optur næsten med det samme, andre gange skulle aktiemarkedet længere ned, før det vendte. Men op kom det.

Ved kun to af de tolv S&P 500-bearmarkeder siden Anden Verdenskrig ville du med denne strategi have tabt penge efter et år. Sandsynligheden for at se grønne tal på investeringen efter 365 dage er således hele 83%.

S&P 500-indekset består af nogle af verden 500 største aktier, så når det indeks stiger, betyder det altså også, at de helt store aktier går i plus.

Dyster spådom

“Men denne gang er det anderledes!” Det mener i hvert fald chefstrateg i SEB, Thomas Thygesen, der ser et aktiemarked, der denne gang står over for en mere alvorlig og længerevarende nedtur.

Thygesen mener, at de voldsomme stigninger i inflationen vil tvinge centralbankerne til at sætte vækstbremserne i gang for at forhindre yderligere prisstigninger. Det vil igen føre verden ud i recession, og Thygesen mener ikke, at et sådan scenarie er priset tilstrækkeligt ind i markedet endnu.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

”Aktiemarkederne vil formentlig falde yderligere 30 % i løbet af resten af ​​2022. Recessionen banker på døren, og tabene, hvis den rammer, vil være større end gevinsten. Derfor bør investorer være forsigtige”, siger Thygesen til den danske finansielle hjemmeside Euroinvestor.

Optimisme 

Den anerkendte topøkonom Jeremy Siegel er derimod  ikke så pessimistisk.

”Efter min overbevisning har markedet allerede prissat en recession i 2023”, siger Siegel til CNBC.

Siegel argumenterer for, at S&P 500-indekset handler til en P/E på ca. 17. Og hvis teknologiaktierne i indekset fjernes, er værdien så lav som 13.

”Det er ikke ofte, vi ser S&P 500 handlet til så lave P/E-værdier. Trods udsigten til flere rentestigninger vil vi stadig være i et lavrentemiljø historisk set, og det er godt for aktierne,” siger Siegel.

Han støttes af investeringschefen for Seabreeze Partners, Douglas Kass.

”De seneste dages panik betyder, at der har været købsmuligheder med en gunstig risiko/belønning og begrænset downside”, hævder Kass over for MarketWatch.com.

Hvem og hvad tror du på?

Husk, at du nemt kan tage både lange og korte positioner i S&P 500-indekset hos onlinemægleren eToro.

Del denne artikel

Invested.dk