Analyser & meninger

Er atomkraft fremtidens energi? Her er tre stærke atomenergi-aktier

Med krigen i Ukraine er det tydeligt, at kun få europæiske lande ønsker at være afhængig af russisk gas i fremtiden. Den nuværende energikrise og den teknologiske udvikling inden for atomenergi skaber derfor en unik chance for den risikovillige investor. Atomkraft kan nemlig meget vel blive fremtidens dominerende energikilde, der både er effektiv og kulstofneutral.

 

Atomkraft vinder frem af to årsager

Pris og politik gør, at atomkraft igen vinder frem. Europæerne kan blot kigge på deres energiregning for at konstatere, at noget er rivende galt med leverancerne i Europa. I de fleste europæiske lande har el- og gaspriserne varieret med flere hundrede procent i det seneste år, og i skrivende stund aner ingen, hvor priserne ender.

I kølvandet på krigen i Ukraine har den russiske præsident Vladimir Putin valgt at straffe europæerne ved at skrue ned for gashanerne fra Rusland. Men mange mener også, at Europa i de seneste år har satset alt for hårdt på traditionel grøn energi uden egentlig at være helt klar til omstillingen – resultatet er, at der nu slet ikke er billig energi nok til alle. 

Den nuværende krise har fået mange til at kigge mod atomkraft igen. Sagen er nemlig, at atomkraft kan skabe billig energi i enorme mængder, samtidig med, at energien er CO2-neutral og uafhængig af Rusland. Tre vigtige faktorer, der bør kunne få enhver europæisk politiker til at genoverveje atomkraft.

I 2017 kom 3% af den forbrugte strøm i Danmark fra atomkraft, der blev importeret fra Sverige. Vindmøller dominerede som energikilde: ca. 40% af Danmarks strøm var fra vindmøller.

Atomkraft lider stadig af et blakket ry pga. atomulykkerne i Fukushima i  2011 og Tjernobyl i 1986, men atomkraftteknologien har udviklet sig radikalt siden dengang. Med de teknologiske fremskridt og den nuværende energikrise er der opstået fornyet interesse for atomenergi, og det kan resultere i kraftige og pludselige stigninger i uranmarkedet  – både i priserne på atomenergi, men også blandt de virksomheder, der i øjeblikket udvikler og bygger atomkraftværker.

 

Politisk velvilje

Som privat investor er der derfor god grund til at se nærmere på køb af atomenergi-aktier – både på mellemlang og lang sigt. Flere europæiske lande bløder op over for atomenergi, og flere regeringer ser på mulighederne for at inkorporere atomenergi i den fremtidige energisammensætning. I Tyskland genovervejer man således lukningen af sine gamle atomkraftværker, og i Frankrig planlægger man ligefrem at sætte turbo på udbygningen af yderligere atomanlæg. Vores naboer i Sverige ønsker også at bygge flere atomkraftværker. Ebba Busch, der står i spidsen for et af de nye  regeringspartier, Kristdemokraterna, udtaler, at der skal bygges flere atomreaktorer.

– Sverige skal klare klimaomstillingen. Vi skal opfylde vores del af Parisaftalen, men uden at smadre økonomien i svenske selskaber og familier. Vejen dertil går gennem atomkraft, siger Ebba Busch

Ebba Busch, partilder af Kristdemokraterna. Efter det svenske valg i oktober 2022 blev hun udnævnt til vicestatsminister. Hun er positivt stemt overfor flere atomkraftværker i Sverige.

Den erkendelse svarer godt til politikken i store dele af Asien, hvor moderne og mere sikre atomanlæg længe har været målsætningen. Ikke mindst i Kina, hvor mere end 150 atomreaktorer er klar til at blive bygget frem til 2035. 

Den nuværende danske regering har ikke den samme positive indstilling over for atomenergi, men noget kunne tyde på, at folkestemningen er ved at vende og at politikerne måske må følge trop: I en megafon-undersøgelse fra september 2022 siger 46 % af den danske befolkning, at de ville stemme ja til atomkraft i Danmark, såfremt der var folkeafstemning i morgen, og 39 % ville stemme nej. Samme undersøgelse blev foretaget i marts måned samme år, og her svarede 36% ja til atomkraft og 40% nej. I 2016 lød svaret på dette spørgsmål, at 17% ville stemme ja for etableringen af atomkraft i Danmark – og 66% ville stemme nej. Den danske befolknings holdning til atomkraft har ændret sig drastisk inden for en kort periode, og det bliver spændende at se, hvilken retning den nye regering sætter efter folketingsvalget d. 1. november 2022.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Behovet for uran og tre aktier, som du bør holde øje med

Uran er et radioaktivt grundstof, som bruges ved fremstillingen af atomenergi. Hvis man ser på behovet for uran i de kommende år og sammenholder det med udbuddet, kan man også se en tydelig trend:

Den stigende efterspørgsel og det mindskede udbud af uran har fået os til at kigge på tre spændende virksomheder nedenfor, der bør være i din portefølje, hvis du tror på, at atomenergi bliver en større del af løsningen på den fremtidige energiforsyning i hele verden. Når man investerer i atomenergi, skal man være klar til meget store udsving i prisen, men hvis man holder hovedet koldt, kan der også være udsigt til store stigninger, hvis trenden med atomkraft for alvor tager fart. Og det kan ske inden for kort tid.

Hvis man ikke ønsker at investere i enkelt-aktier findes der også to fornuftige ETF’er: Global X Uranium ETF (URA) og Sprott Uranium Miners ETF (URNM)

På invested.dk har vi en Talk om investering i atomenergi-sektoren den 27. oktober kl. 20:00. Den kan ses af alle medlemmer af Invested ganske gratis, hvis man kigger med LIVE og efterfølgende kan den ses af Premium-medlemmer. Tilmeld dig her

 

Cameco (CCJ: NYSE; CCO: TSX)

Cameco er en af verdens største børsnoterede uranselskaber med base i Saskatoon, Canada. Hvis man køber aktier i Cameco satser man på, at behovet for uran stiger, og at prisen følger med.

Cameco har samtidig den fordel, at selskabet er placeret i Canada, og dermed et land, der opfattes som sikkert for vestlige investorer. Det giver Cameco en fordel i forhold til flere konkurrerende selskaber, ikke mindst urangiganten Kazatomprom, der har base i Kazakhstan. 

Cameco har minedrift i både USA, Canada, Australien og såmænd også Kazakhstan, og selskabet er samtidig den førende leverandør af uranraffinering, konvertering og brændstoffremstilling. Det betyder, at Cameco er godt positioneret, hvis prisen på uran stiger. Når uran udvindes fra minerne skal det først konverteres til såkaldt uranhexafluorid, og Cameco ejer det eneste konverteringsanlæg i Nordamerika, Port Hope, hvilket giver dem mulighed for at drage fordel af konverteringspriser. Meget tyder desuden på, at Cameco planlægger at genstarte to ældre konverteringsanlæg, det ene i England. Virksomheden står dermed i en fremragende position til at forhandle langtidskontrakter til høje priser for både den færdige uran og konvertering.

Samtidig har Cameco et særdeles erfarent ledelsesteam, der med succes har navigeret selskabet igennem et hårdt årti for uran, i særdeles efter, at priserne styrtede i forbindelse Fukushima-katastrofen i 2011 i Japan. Men nu blæser atter nye vinde, og kursen på Cameco er steget mere end 350% siden 2020. Der er dog stadig et godt stykke vej til toppen i 2005.

Cameco Corp. og Brookfield Renewable Partners har netop aftalt at erhverve udstyrsproducenten Westinghouse Electric for 7,9 milliarder dollars. Det ventes at styrke begge selskaber på sigt.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

 

NuScale Power Corp (SMR: NYSE)

NuScale er en børsnoteret amerikansk virksomhed, der designer og markedsfører små modulære reaktorer (SMR), der meget vel kan blive fremtiden for atomenergi. 

De små moduler er på størrelse med en almindelig containere, og 2-3 af disse moduler kan skabe energi nok til en stor by. Samtidig er modulerne så små, at de kan transporteres med skib, tog eller lastbil og masseproduceres på samlebånd og sendes rundt i verden. Det er billigere og langt hurtigere end bygning af konventionelle reaktorer, og de anses også for langt sikrere, fordi de ikke fungerer under stort tryk, og ikke på samme måde risikerer at ”løbe løbsk”.

Flere virksomheder arbejder med SMR-værker (også i Danmark), men NuScale er den første virksomhed i USA, der har modtaget de amerikanske myndigheders endelige godkendelse af en SMR-reaktor. Det drejer sig om en 60 MWe letvandsreaktor, der er designet, så den er skalerbar og kan kobles sammen med op til 11 andre individuelle reaktorer.

NuScale arbejder i disse år hårdt på at gøre deres løsning kommerciel, og i løbet af sommeren 2022 indgik de et samarbejde med National Technical Systems (NTS) for at forfine deres teknologi yderligere. NTS har arbejdet med atomenergi siden 1970’erne, og har blandt andet været tilknyttet NASAs rumprogram, og ITER fusionreaktoren i Frankrig.

NuScale gik på børsen i 2020, og er siden steget 50% i værdi. Hvis NuScale for alvor slår igennem, kan der være et meget stort potentiale i aktien.

 

NexGen Energy (NXE: NYSE, NXE: TSX)

NexGen er et canadisk mineselskab, der ejer et af ​​verdens største uranforekomster, kaldet Rook 1. Minen ligger i det såkaldte Athabasca Basin in Saskatchewa. NexGen ledes af et team af erfarne uran- og mineindustri fagfolk med ekspertise på tværs af hele minedriftens livscyklus, inklusive efterforskning, mineudvikling og drift.

Minen er stadig under udvikling, men hvis det går som NexGen håber (og som forekomsterne tyder på), så kan selskabet i løbet af de næste 10 år bygge den største uran-producerende mine i verden, langt foran Cameco.

Der er naturligvis masser af usikkerhed ved en sådan fremskrivning. En af risikofaktorerne er, at NexGen skal bruge så meget kapital til udvikling af minen, at selskabet når at gældsætte sig for voldsomt, inden minen kommer i 100% drift.

Men ifølge flere analytikere er NexGen dog ikke til at komme udenom, hvis man vil investere i uransektoren, og efterhånden som uranmarkedet modnes kan NexGen meget vel blive et must, når de store fonde skal investere i uranselskaber af høj kvalitet med masser af likviditeten i aktien.

NexGen Energy er en risikofyldt investering, men med en fair chance for en meget stor upside. Aktien er steget over 600% siden 2020. Men der er stadig et stykke til den gamle top.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

 

På invested.dk har vi en Talk om investering i atomenergi-sektoren torsdag d. 27. oktober kl. 20:00. Den kan ses af alle medlemmer af Invested ganske gratis, hvis man kigger med LIVE og efterfølgende kan den ses af Premium-medlemmer. Tilmeld dig her

 

Del denne artikel

Invested.dk