Basal investering

Det er måske de bedste tider for individuelle investorer

Den rasende debat om high frequency trading skabt af Michael Lewis’ kontroversielle bestseller ”Flash Boys” får måske den gennemsnitlige private investor til at tro, at han/hun får en dårlig bid af kagen på aktiemarkedet, der bliver mere og mere domineret af institutioner og hedge fonde. Kontroversen forstærker måske troen om, at markederne er unfair. Realiteten er dog, er dette måske er det bedste tider for individuelle investorer. Her er fem grunde hvorfor:

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

1. Transaktionsomkostninger er lavere end nogensinde: Transaktionsomkostninger har to store komponenter – kommission og spredning. Den stigende popularitet af online børsmæglere fra de sene 90’ere har skubbet kommissionsomkostningerne en del ned til et punkt, hvor det er blevet ren rutine at handle hundredevis af aktier til en kun tocifret kommissionsomkostning. Da aktierne også er blevet en del mere likvide på grund af onlinebølgen, er spredningerne også blevet indsnævret. Det dramatiske fald i transaktionsomkostninger siden 90’erne har skabt store besparelser for investorer og gør, at de kan beholde større portioner af deres gevinster. Det gør også, at de kan styre deres porteføljer meget mere effektivt og aktivt, når høje handelsomkostninger ikke længere er et problem.

 

2. Overflod af investeringsmuligheder: Investorer har ikke længere en begrænsning af muligheder takket være den hurtige innovation af finansielle produkter de seneste år. Investorer kan nu investere i de fleste kategorier af finansielle aktiver (selv de obskure) og investeringer, der før ikke var tilgængelige for dem – valuta, råvarer, udenlandske markeder, ejendomme, optioner, hedge fonde og så videre. De fleste af disse investeringsmuligheder er tilgængelige igennem exchange-traded funds (ETF’er), et marked som er vokset med stor hast i dette århundrede. Globale aktiver i ETF’er svarede i alt til 12,7 billioner kr. i 2013. Hvad derivater angår, så har introduktionen af specielle optioner såsom mini-optioner og ugentlige optioner givet investorer flere værktøjer til at risikoafdække og spekulere. Overordnet set har investorer nu fået et meget bredere udvalg af investeringsmuligheder, end de havde for få år siden, og dette udvalg fortsætter med at vokse.

 

3. Informationsalderen: Dagene hvor de eneste informationskilder var børsmæglere og andre markedsprofessionelle er længe talte på grund af den nu store tilgang til markedsinformation. De fleste virksomheder uploader nu store mængder informationer til deres hjemmesider såsom kvartalsresultater, regnskaber & årsrapporter og virksomhedspræsentationer samt deres optagelser af telefonkonferencer med analytikere. Andre onlineportaler giver investorer adgang til anden information som prospekter og arkiveringer. Så er der blogs og micro-blogs som Twitter, der ofte slår nyhedskilder, hvad angår breaking news, op. Oven i dét lægger vi de mange tusinder af hjemmesider om aktier og markeder, som investorer kan få tilgang til uden udgift og bare med et klik på musen. Manglende konstante nyheder er ikke længere et handikap for den individuelle investor.

 

4. Bedre regulering: De to store bobler i dette århundrede har skabt bedre regulering til at beskytte de små investorer. En stor grund til IT-boblen i 2000-2002 var den manglende regulering af bogføring af de tusindvis IT-aktier, som analytikerne offentligt forgudede men indeholdte skjulte ulemper. En regulering opstår som regel først efter det grove marked er foregået, men de hjælper hver gang til, at de samme fejl ikke forekommer igen.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

5. Flere værktøjer til DIY investoren: Der findes mange værktøjer til gør-det-selv investoren fra tradingsimulatorer og grafservices til de tekniske analytikere til gratis lærende hjemmesider (som denne) og porteføljesoftwares. Disse værktøjer kan variere fra de mest basale og gratis til de mest avancerede, som kan koste en halv bondegård, hvilket selvfølgelig afhænger af den enkelte investorers krav. Tilgængeligheden af disse værktøjer kan stærkt forbedre læringen af investeringskoncepterne og hjælpe en med at blive en bedre investor.

 

Konklusion

Rekordlave transaktionsomkostninger, en bred mængde investeringsmuligheder, tilgang til konstant information, bedre regulering og flere DIY værktøjer – det er de bedste tider for individuelle investorer.

Del denne artikel

Invested.dk