Investering

Den bedste måde at lære på som investor

”People focus on role models; it is more effective to find antimodels – people you don’t want to resemble when you grow up.” – Nassim Taleb

Der findes en hel kirkegård af investorer, som blindt har fulgt legendariske investorers investeringer. Og mange har brændt nallerne. Som mig selv, er der flere, der har prøvet at smide mængder af penge i en virksomhed uden at lave sin research, men kun fordi en stor investorguru lige at taget en bid af aktien, selv om denne gurus intentioner med aktien har været noget helt andet, såsom at overtage aktiverne når virksomheden skulle gå konkurs. Derved vil guruen kunne foretage en glimrende investering, hvor du ville tabe alt det, du smed i aktien. Ville det ikke være bedre at lære ved guruens fejl uden selv at mærke det på pengepungen? Enhver krone tabt er en krone, der ikke kan skrives afkast på resten af dit liv. Den ene krone kunne måske koste dig en million.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Kapitalisme handler om at tjene penge.. og lære fra fejl. Dette gjorde Jeff Stibel, CEO af Dun & Bradstreet Credibility Corp. klart i Megan McArdle’s nye bog, The Up Side of Down. Han sagde, at ”hjernen er en fejlmaskine”. ”Når du er født, har du alle de neuroner, du overhovedet kan få. Så begynder hjernen at luge ud. Hjerne begynder at skrumpe. Du lærer rent faktisk af fejl.”

Men der er skam ingen der siger, at man skal lære ved selv at fejle. Det er tusind gange bedre at lære indirekte fra andres fejl end selv at mærke smerten.

På en konference nogle år tilbage spurgte en ung teenager Charlie Munger om, hvordan man får succes i livet. ”Tag ikke kokain og undgå alle AIDS situationer”, svarede Munger. Hvilket er det samme som at sige: Success handler ikke så meget om at lave fantastiske beslutninger men mere om at undgå de rigtigt dårlige.

Jeg mener, at dette specielt er sandt i investeringens verden, hvor held spiller en større rolle end de fleste af os tror. Du har større chance for at lære værdifulde lektioner af fejlede investorer end succesfulde, fordi succesfulde (specielt ekstremt succesfulde) investorer sandsynligvis har stået over for en stor mængde af held, hvor fejlede investorer sandsynligvis har lavet dårlige beslutninger i situationer, du selv kommer til at stå overfor en dag.

Hvis det stod til mig, ville jeg erstatte hver eneste bog, der hedder Hvordan man investerer som Warren Buffett med én enkelt bog, der hedder Hvordan man ikke investerer som Lehman Brothers og Finn Nørbygaard. Der er så mange lektioner, der kan læres fra disse fejlede investorer omkring situationer, som de fleste af os vil stå overfor, såsom hvor hurtigt gæld kan ødelægge dig. Jeg er kæmpe fan af at lære fra Buffett, men sandheden er, at de fleste af os ikke kan sætte så meget tid af til investering, som han kan. Den største risiko du står overfor som investor er ikke, at du ikke kan blive som Warren Buffett, men nærmere at du ender som Lehman Brothers. Så hvorfor vil du ikke hellere lære af den sidstnævnte?

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Ved at fokusere på fejlede investorer over de seneste par år, har jeg lært følgende lektioner.

1.    Den klart største del af finansielle problemer er grundet gæld, utålmodighed og usikkerhed.

Folk vil gerne passe ind og gøre indtryk på folk, og de vil gerne gøre det nu. Så de låner penge til at leve en livsstil, de ikke har råd til. Så rammer de det uundgåelige vejbump og pludselig er de ude af kontrol. Denne simple historie opsummerer de fleste finansielle problemer i verden. Stop med at forsøge at gøre indtryk på folk, der ikke bekymrer sig om dig alligevel, og som bruger mindre end du tjener og investerer resten. Du vil slå 99% folk finansielt.

2.    Sværhedsgrad dræber

Man kan tjene masser af penge i finansverdenen, og derfor har denne specielle industri tiltrukket mange kloge mennesker. Disse kloge mennesker har naturligt forsøgt at gøre finans til kvantefysik, og derfor har finans vokset sig eksponentielt meget mere kompleks de sidste to årtier. For de fleste har det været en bjørnetjeneste. Jeg mener, at simple investeringer som aktier og indeksfonde vil nedrive komplicerede investeringer, såsom derivativer og lånefinansieret ETF’er.

3.    Panik dræber også

Laurence Conzales skriver i sin bog Deep Survival, hvordan nogle mennesker klarede at overlede flystyrt, at været strandet på både, og være fanget i snestorme mens deres medmennesker ikke klarede den. Fællesnævneren er meget simpel: Overleverne gik ikke i panik. Det er samme princip i investering. Jeg har set folk lave gode finansielle beslutninger igennem hele deres liv kun for at ødelægge det hele under panik, som vi så det i 2008. Enhver beslutning du laver med en al for høj hjertefrekvens vil højt sandsynligt være den, du fortryder. Napoleons definition på et militært geni var ”manden der kan gøre det normale, når alle dem omkring ham går i panik.”

Del denne artikel

Invested.dk