Basal investering

De største investorer: En guide

liste over største investorer i historien

Det at blive en succesfuld investor kræver uddannelse, tålmodighed og måske en smule held.

Historisk set har markedet givet et solidt afkast pr. år på 12%. De ikoner vi vil præsentere i denne guide repræsenterer toppen af finansverdenen. Hver har i stor grad slået markedet. De har tjent en formue på deres succes, og de har hjulpet millioner af mennesker med at opnå lignende afkast.

Disse investorer varierer meget i strategi og investeringsfilosofi. De er alle kommet med nye og innovative måder at analysere deres investeringer på, og nogle af dem har valgt investeringer udelukkende på mavefornemmelser.

Læs videre, hvis du vil lære mere om disse enestående investorer, og hvordan de har tjent deres formuer.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

De største investorer: John (Jack) Bogle

Født: Montclair, New Jersey, 1929

Karriere: Wellington Management Company, Vanguard Group, Inc., Vanguard Group’s BogleFinancialMarketsResearchCenter.

Jack Bogle dimitterede fra Princeton University i økonomi i 1951. Han brugte meget tid på at studere investeringsforeninger igennem sin studietid, hvilket kulminerede i hans afhandlingstese og lagde fundamentet for den populære indeksfond.

Jack lærte forretningen af investeringer ved at arbejde for rådgivningsfirmaet Wellington Management fra 1951 til 1974 og stiftede Vanguard et år senere, hvor han forblev CEO og bestyrelsesformand, indtil han stoppede i 1999. Som direktør for Vanguard’s BogleFinancialMarketsResearchCenter fortsætter han med at skrive og undervise i investeringer.

I ”The Vanguard Experiment: John Bogle’s Quest to Transform the Mutual Fund Industry” (1996) beskriver forfatteren, Robert Slater, Bogle’s liv som ”evolutionær, ikonoklastisk og kompromisløst engageret i sine principper i at sætte investoren i første række og konstruktivt kritisere fondindustrien for en skik, der skrider imod investorens interesse”.

Investeringsstil

Kort sagt ligger Jack Bogle’s investeringsfilosofi i at opnå et solidt afkast ved at investere i brede indeksfonde, som er karakteriserede som passivt styrede fonde med lave omkostninger. Han har i mange år anbefalet den almene investor at fokusere på de følgende temaer:

 • Simpel investering
 • Minimering af omkostninger
 • Fordelene ved langsigtet investering
 • Rationel analyse og undvigelse af følelsesmæssig investering
 • Indeksinvesteringer for den almene investor

Den berømte investor Jim Cramer har om Bogle sagt: ”Efter at have brugt et helt liv på at vælge aktier, så bliver jeg nødt til at indrømme, at Bogle’s argumenter for indeksfonde har fået mig til at overveje at slutte mig til ham i stedet for at prøve at slå ham”.

Berømte citater

“Time is your friend; impulse is your enemy.”

“If you have trouble imaging a 20% loss in the stock market, you shouldn’t be in stocks.”

“When reward is at its pinnacle, risk is near at hand.”

 

De største investorer: Warren Buffett

Født: Omaha, Nebraska, 1930

Karriere: Buffett-Fald & Company, Graham-Newman Corporation, Buffett Partnership, Ltd., Berkshire Hathaway, Inc.

Warren Buffett dimitterede fra University of Nebraska i 1950 med en Bachelor of Science. Efter at have læst ”The Intelligent Investor” af Benjamin Graham, ville han gerne studere under Graham, hvilket han gjorde på Columbia University, hvor han fik sin Master of Science i 1951.

Han tog derefter tilbage til Omaha og stiftede investeringsselskabet Buffett-Falk & Company og arbejdede som sælger fra 1951 til 1954. Under denne tid knyttede Buffett et stærkt bånd til Graham, som var generøs med sine tanker og sin tid. Denne forbindelse mellem den tidligere professor og studerende gjorde til sidst, at Buffett fik et job hos Grahams firma i New York, Graham-Newman Corporation, hvor Buffett arbejdede som aktieanalytiker fra 1954 til 1956. Disse to år var grundlag for Buffetts succesfulde investeringsstil.

Da Buffett gerne ville arbejde selvstændigt tog han igen tilbage til Omaha og startede et partnerselskab i en alder af 25 med en startkapital på 100.000 dollars. Fra 1956 til 1969 da partnerselskabet blev opløst, havde investorerne (inklusiv Buffett selv) fået et afkast på 3000%. Før den endelige beslutning om at opløse selskabet havde buffett opkøbt den tabsgivende tekstilvirksomhed, Berkshire Hathaway, i New Bedford, Massachusetts i 1965. Efter at have købt Berkshire fik Buffett formået at vende forretningen rundt ved at fokusere på den finansielle struktur i virksomheden. Berkshire beholdte sin tekstilforretning men blev også brugt som et holdingselskab for andre investeringer.

Det var i krakket i 1973-74, der gjorde, at Berkshire fik muligheden for at købe andre virksomheder til lave priser. Buffett begyndte at købe stort ind, hvilket inkluderede en position i Washington Post. Resten er historie, og i dag er Berkshire Hathaway en gigantisk beholdning af alle mulige forskellige forretninger.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Investeringsstil

Warren Buffett’s investeringsstil kan beskrives som disciplinær, tålmodig og værdisøgende, og den har konstant slået markedet i årtier.

John Train, som er forfatter af ”The Money Masters” (1980) giver læseren en kortfattet beskrivelse af Buffett’s investeringstilgang, og den lyder: ”Essensen af Warren’s tankegang er, at forretningsverdenen er opdelt i små vidunderlige virksomheder, der alle er værd at investere i til en vis pris, og et stort antal dårlige og middelmådige virksomheder, der ikke er attraktive som langsigtede investeringer. Det meste af tiden er virksomheden ikke det værd, som den sælges for, men i sjældne tilfælde foræres virksomheden næsten væk. Når det sker, skal man købe kraftigt op uden at tage højde for udsigten af den makroøkonomiske situation.”

Buffetts kriterier for ”vidunderlige forretninger” indebærer blandt andet følgende:

 • De har et stærkt kapitalafkast uden for meget gæld.
 • De er nemme at forstå.
 • Deres profit afspejles i pengestrømmen.
 • De har stærke brands og derfor en frihed i at sætte priserne.
 • Det kræver ikke et geni at køre forretningen.
 • Indtjeningen er forudsigelig.
 • Ledelsen er ejer-orienteret.

Berømte citater

“All there is to investing is picking good stocks at good times and staying with them as long as they remain good companies.”

“Look at market fluctuations as your friend rather than your enemy. Profit from folly rather than participate in it.”

“If, when making a stock investment, you’re not considering holding it at least ten years, don’t waste more than ten minutes considering it.”

“Rule No.1 is never lose money. Rule No.2 is never forget rule number one.”

“Shares are not mere pieces of paper. They represent part ownership of a business. So, when contemplating an investment, think like a prospective owner.”

 

De største investorer: Philip Fisher

Født: San Fransisco, Californien, 1907, døde i 2004

Karriere: Fisher & Company

Philip Fisher’s karriere begyndte i 1928, da han droppede ud af Stanford Business School for at arbejde som aktieanalytiker for Anglo-London Bank i San Francisco. Han skiftede i kort tid til en børsvirksomhed, før han startede sit eget investeringsselskab Fisher & Company i 1931. Han styrede virksomheden indtil hans pension i 1999 i en alder af 91, efter at skabt ekstraordinære afkast til sine investorer.

Selvom han begyndte at investere 50 år før navnet Silicon Valley blev kendt, så var han specialiseret i at investere i innovative virksomheder drevet af udvikling og forskning. Han praktiserede langsigtet investering og stræbede efter at købe fantastiske virksomheder til fair priser. Han var en meget privat person, der kun gav meget få interviews, og han var meget selektiv med de investorer, han tog ind. Han var ikke et velkendt ansigt, før han udgav sin første bog i 1958.

Investeringsstil

Fisher opnåede et fantastisk investeringshistorik igennem sine over 70 år ved at investere i veldrevne virksomheder af høj kvalitet, som han holdt langsigtet. For eksempel købte han Motorola-aktien i 1955 og solgte den ikke før sin død 2004.

Hans berømte ”15 punkter” til investering var delt op i to kategorier: Ledelseskvalitet og forretningskvalitet. Vigtige kriterier for god ledelse inkluderede integritet, konservativ bogføring, tilgængelighed og godt langsigtet perspektiv, åbenhed for forandring, glimrende finanskontrol og god personlig politik.

Vigtige kriterier for forretningskvalitet inkluderede vækstfokus, høje profitmarginer, høje kapitalafkast, fokus på forskning og udvikling, fremragende salgsforståelse, ledende markedsandel og navnebeskyttede produkter.

Hans mest berømte bog hedder ”Common Stocks And Uncommon Profits”, og Warren Buffett har flere gange dedikeret denne bog til en del af sin succes. Fisher var særligt god til at netværke og bruge sine kontakter til at skaffe information og perspektiv af en virksomhed.

 

Berømte citater

“I don’t want a lot of good investments; I want a few outstanding ones.”

“I remember my sense of shock some half-dozen years ago when I read a [stock] recommendation to sell shares of a company . . . The recommendation was not based on any long-term fundamentals. Rather, it was that over the next six months the funds could be employed more profitably elsewhere.”

 

De største investorer: Benjamin Graham

Født: London, 1894, døde i 1976

Karriere: Newburger, Henderson & Loeb, Graham-Newman Corporation

Benjamin Graham ankom til USA som et-årig immigrant fra England i 1895. Han voksede op i Manhattan og Brooklyn, New York. Hans far døde, da han var ni år gammel, og familiens pressede økonomi fik Graham til at bruge et livs fokus på finansiel sikkerhed.

Han dimitterede fra Columbia University i 1914 og gik med det samme i gang med at arbejde for Wall Street virksomheden, Newburger, Henderson & Leob som budbringer. Han blev partner i firmaet i 1920.

I 1926 stiftede Graham et investeringspartnerskab sammen med Jerome Newman og begyndte at undervise på Columbia i finansiering, hvilket han stoppede med i 1956. Det er blevet fortalt, at Graham tabte alt under krakket på Wall Street i 1929, men hans filosofi overlevede, og han kom hurtigt tilbage.

Benjamin Graham lærte nogle værdifulde lektier under krakket, og i 1934 var han med til at skrive den tykke bog ”Security Analysis”, hvilket bliver set som en klassiker inden for investeringsverdenen. Graham-Newman partnerskabet blomstrede og skabte et årligt afkast på 17% indtil dets opløsning i 1956.

Investeringsstil

Det er svært at sammenfatte Benjamin Graham’s investeringsstil med få sætninger. Jeg vil klart anbefale dig at læse hans berømte bog ”The Intelligent Investor” for fuldt ud at forstå hans investeringsprincipper.

Kort fortalt går Graham’s ”value investing” principper ud på, at virksomheden bør være betydeligt mere værd, end det investoren betaler for den. Han troede på dybdegående analyse, hvilket i daglig tale betegnes som fundamental analyse. Han ledte efter virksomheder med stærke balancer, lav gæld, profitmarginer højere end gennemsnittet og solide pengestrømme.

Han opfandt begrebet ”margin of safety” for at beskrive sin investeringsstrategi, som handler om at finde undervurderede virksomheder, hvis aktier midlertidigt er faldet, men hvis fundamentale aspekter i det lange løb er intakte. Margin of safety er forskellen mellem investeringens pris og dens indre værdi.

Berømte citater

“It is absurd to think that the general public can ever make money out of market forecasts.”

“To achieve satisfactory investment results is easier than most people realize; to achieve superior results is harder than it looks.”

” Most of the time stocks are subject to irrational and excessive price fluctuations in both directions as the consequence of the ingrained tendency of most people to speculate or gamble … to give way to hope, fear and greed.”

“Even the intelligent investor is likely to need considerable willpower to keep from following the crowd.”

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

De største investorer: William H. Gross

Født: Middleton, Ohio, 1944

Karriere: Pacific Mutual Life Insurance Company, Pacific Investment Management Company (PIMCO), Janus Capital Group

William Gross dimitterede fra Duke University med en eksamen i psykologi i 1966. En del af hans ”uformelle” uddannelse inkluderede en hel sommer, hvor han spillede professionelt blackjack i Las Vegas. Efter sin dimission var han officer for den amerikanske flåde i Vietnam, og derefter tog Gross på business school og fik sin MBA i 1971 fra University of California, Los Angeles. Han fik sin CFA-grad, mens han arbejdede som investeringsanalytiker for Pacific Mutual Life i Los Angeles fra 1971 til 1976. Gross grundlagde og var investeringschef for Pacific Investment Management Company (PIMCO), verdens største fixed-income investeringsselskab indtil september 2014.

Investeringsstil

William Gross’ strategi bygger på langsigtet investering i både aktier og obligationer. Han tror på at det have en udsigt på 3-5 år tvinger en investor til at tænke langsigtet og undgå ”følelsesmæssige svingninger, der kan få enhver investor til at gør det nøjagtigt mest forkerte på de mest irrationelle tidspunker i markedet”.

Berømte citater

”Finding the best person or the best organization to invest your money is one of the most important financial decisions you’ll ever make.”

“Do you really like a particular stock? Put 10% or so of your portfolio on it. Make the idea count … Good [investment] ideas should not be diversified away into meaningless oblivion.”

 

De største investorer: Carl Icahn

Født: New York City, 1936

Karriere: Icahn & Company, Icahn Enterprises L.P. (NYSE:IEP), Icahn Partners (hedgefond), kontrollerende ejerskab i adskillige store selskaber,

Carl C. Icahn Center for Science at Princeton University

Icahn voksede op i en middelklasse-familie i Queens, New York City. Han gik på Princeton University på et stipendium og dimitterede i 1957 med en eksamen i filosofi. Han gik derefter på New York University’s School of Medicine men droppede ud.

Han tog så et startjob som børsmægler i New York for Dreyfus & Company i 1961. Syv år senere købte han sig en plads på New York Stock Exchange og begyndte så sin finanskarriere ved mest at handle optioner. Det tog dog ikke længe for Icahn at udvikle sig til en aktivistinvestor, der begyndte at tage ejerskabspositioner i børsnoterede virksomheder for at tvinge ændringer igennem, der kunne øge værdien af hans aktier.

Icahn begyndte sine aktivistinteresser i slutningen af 1970’erne og skød papegøjen med sin fjendtlige overtagelse af TWA i 1985. Han var kendt som en ekstremt hård forhandler og klog strateg, hvis personlighed og stædighed ofte distraherede hans modstandere. Han kom ud i store stridigheder i blandt andet virksomheder som Texaco, Western Union, Viacom, Revlon, Time Warner og Motorola.

Investeringsstil

Icahn’s strategi består af at finde en virksomhed, han synes er dårligt styret og hvis aktie handles til under dens indre værdi. Han trives bedst, når markedet falder, fordi han køber, når alle andre sælger. Han akkumulerer nok ejerskab i aktien til at forhandle sig til en plads i bestyrelsen. Ofte er hans første krav at fyre den administrerende direktør og sommetider at splitte virksomheden op i mindre dele og sælge dem. Icahn er dog en så fulgt en investor, at han ofte ikke behøver gøre noget. Når det ofte kommer ud i offentligheden, at Icahn har købt sig en ny position i en virksomhed, har han så mange følgere, at aktiekursen på hans aktier stiger uanset.

 

De største investorer: Jesse L. Livermore

Født: South Acton, Massachusetts, 1877, døde i 1940

Karriere: Selvstændig trader

Da Livermore var teenager flygtede han fra et liv som landmand. Han tog til Boston for at starte en lang karriere inden for aktiehandel ved at opslå aktiekurser for Paine Webber børsvirksomheden.

Han begyndte så at handle for sine egne penge, og i en alder af 15 havde han angiveligt skabt sig en formue på 1.000 dollars, hvilket var mange penge dengang. Over de næste adskillige år tjente han penge ved at vædde imod såkaldte ”bucket shops”, som ikke håndterede reelle handler – det var nærmere et spillehus for aktier.

Livermore gjorde det så godt, at han blev udvist fra alle disse bucket shops i Boston, hvilket gjorde, at han tog til New York i en alder af 20, hvor han fik opbygget sig et ry som en Wall Street berømthed. Hans finansielle op- og nedture endte til sidst med et tragisk selvmord i en alder af 63.

Investeringsstil

Jesse Livermore havde ikke nogen særlig uddannelse eller erfaring inden for trading. Han var selvlært. Det var hans store succeser og nedture, der gjorde, at hans principper og strategier stadig kan findes i markedet den dag i dag. Livermore var en velkendt ekspert i at ”read the tape”, hvilket kommer stærkt til udtryk i Wall Street klassikeren ” Reminiscences of a Stock Operator”, der omhandler Livermore.

Citater

“The average man doesn’t wish to be told that it is a bull or a bear market. What he desires is to be told specifically which particular stock to buy or sell. He wants to get something for nothing. He does not wish to work. He doesn’t even wish to have to think.”

“Profits always take care of themselves but losses never do.”

“When it comes to selling stocks, it is plain that nobody can sell unless somebody wants those stocks. If you operate on a large scale, you will have to bear that in mind all the time.”

 

De største investorer: Peter Lynch

Født: Newton, Massachusetts, 1944

Karriere: Fidelity Investments, Inc., Fidelity Management & Research Company

I 1965 dimitterede Peter Lynch fra Boston College, hvor han studerede historie, psykologi og filosofi. Han tjente to år i militæret før han gik på og dimitterede fra Wharton School på University of Pennsylvania med en MBA i 1968.

Han fik så arbejde for Fidelity Investments som investeringsanalytiker, før han til sidst blev firmaets chefanalytiker fra 1974 til 1977. Lynch blev bestyrer af en lille fond ved navn Magellan Fund i 1977 og opnåede historiske investeringsresultater indtil hans pension i 1990.

Investeringsstil

Peter Lynch er ofte blevet beskrevet som en ”kamæleon”, og han var kendt for at bruge mange forskellige investeringsstrategier. Det siges, at hans arbejdskalender ikke havde nogen begyndelse og slutning. Han talte med topledere, andre fondmanagere, industrieksperter og analytikere 24/7.

Ved siden af sin hårde arbejdsmoral gjorde Lynch konstant brug af otte fundamentale principper, når han valgte aktier. Denne tjekliste lyder:

 • Vid hvad du ejer.
 • Det er nyttesløst at forudsige økonomien og renten.
 • Du har masser af tid til at identificere og finde fantastiske virksomheder.
 • Undgå skud i tågen.
 • God ledelse er meget vigtigt – køb gode virksomheder.
 • Vær fleksibel og ydmyg, og lær fra dine fejl.
 • Før du køber noget, bør du kunne forklare, hvad det er, du køber.
 • Der er altid noget at bekymre sig over.

Når Peter Lynch valgte aktier, holdt han sig til det, han kendte og nemt kunne forstå. Han investerede kun langsigtet og undgik kortsigtede udsving.

Berømte citater

“Investing without research is like playing stud poker and never looking at the cards.”

“Go for a business that any idiot can run – because sooner or later, any idiot is probably going to run it.”

“If you stay half-alert, you can pick the spectacular performers right from your place of business or out of the neighborhood shopping mall, and long before Wall Street discovers them.”

 

De største investorer: William O’Neil

Født: Oklahoma City, Oklahoma, 1933

Karriere: Hayden, Stone & Company, William O’Neil & Company, Inc., O’Neil Data Systems, Inc., Investor’s Business Daily

Bill O’Neil læste erhvervsøkonomi på Southern Methodist University. Efter sin tjeneste i militæret begyndte hans karriere som børsmægler hos Hayden, Stone & Company i 1958, hvor han udviklede investeringsstrategien CANSLIM, der gjorde ham til den bedst præsterende mægler i firmaet.

Hans professionelle og finansielle succes fik ham til at starte sit eget børsmæglerselskab kaldet William O’Neil & Co. i 1963. Som 30-årig var han den yngste ejer af en plads på New York Stock Exchange.

I 1983 stiftede han det finansielle tidsskrift Investor’s Daily, som blev til Investor’s Business Daily i 1991.

 

Investeringsstil

O’Neils strategi består af en blanding af kvantitative og kvalitative strategier. Kort sagt er hans strategi at finde de vækstaktier, som har størst potentiale for hurtig profit.

I bund og grund er Bill O’Neil’s motto: ”Køb de stærke, sælg de svage”. Hans kriterier for at købe aktier kan opsummeres med systemet, CANSLIM:

C – Seneste kvartalsresultat (current quarterly earnings) er steget kraftigt fra samme kvartal sidste års resultat (mindst 25%).

A – Årlig indtjeningsvækst (annual earnings increase) på intet mindre end 25% (P/E er ikke vigtig)

N – Nye produkter, ny ledelse og nye højdepunkter. Aktier med en god historie.

S – Udbud og efterspørgsel (supply and demand). Jo mindre aktier der er tilgængelige, des mere vil kunne drive aktien op i kurs. Kig efter aktier med mindre end 10 til 12 millioner udestående aktier.

L – ”Leaders and laggards”. Hold dig til de gode aktier, der overgår de dårlige.

I – Institutionelt ejerskab. Fokuser på de virksomheder, der bliver overset af de største institutionelle investorer.

M – Markedstrend. Køb aktier under store nedture, men undgå af købe efter et kort fald på 10%, hvor der kan være mere i vente.

 

Berømte citater

“The whole secret to winning and losing in the stock market is to lose the least amount possible when you’re not right.”

“What seems too high and risky to the majority generally goes higher and what seems low and cheap generally goes lower.”

 

De største investorer: David Dreman

Født: Winnipeg, Manitoba, Canada, 1936

Karriere: Rauscher Pierce Refsnes Securities Corp., J&W Seligman, Value Line Investment Service, The Journal of Psychology and Financial Markets, International Foundation for Research in Experimental Economics (IFREE), Dreman Value Management, L.L.C.

David Dreman dimitterede fra University of Manitoba (Canada) i 1958. Efter sin dimission arbejdede han som chefanalytiker for Rauscher Pierce, investeringschef for Seligman og chefredaktør for Value Line Investment Service. I 1977 stiftede han sit første investeringsselskab, Dreman Value Management, Inc.

 

Investeringsstil

Dreman tog ”contrarian” investering til sig på den hårde måde. I 1969 da Dreman arbejdede som analytiker, fulgte han strømmen i de virksomheder, som steg kraftigt på grund af stærk indtjening, hvilket gjorde, at han tabte 75% af hele hans formue. Som resultat af dette begyndte Dreman at blive fascineret af, hvordan psykologien påvirker investoradfærden på markedet, og siden da har han været contrarian-investor.

I et interview for Kiplinger’s Personal Finance Magazine i 2001 forklarede han sin strategi: ”Jeg køber aktier, når de er faldet meget. Jeg er meget striks med min disciplin. Jeg køber altid aktier med lave P/E-værdier, lave K/I-værdier, hvilket historisk set har overgået markedet i meget lang tid.”

 

Berømte citater

“One of the big problems with growth investing is that we can’t estimate earnings very well. I really want to buy growth at value prices. I always look at trailing earnings when I judge stocks.”

“If you have good stocks and you really know them, you’ll make money if you’re patient over three years or more.”

“Psychology is probably the most important factor in the market – and one that is least understood.”

“I paraphrase Lord Rothschild: ‘The time to buy is when there’s blood on the streets.”

 

De største investorer: George Soros

Født: Budapest, Ungarn, 1930

Karriere: F.M. Mayer, Wertheim & Company, Arnhold & S. Bleichroeder, Soros Fund Management

Soros rejste fra Ungarn i 1947 for at tage til England, hvor han dimitterede fra London School of Economics i 1952 og fik så en underposition i en investeringsbank i London. I 1956 immigrerede han til USA og fik positioner som analytiker og porteføljemanager hos New York firms of F.M. Mayer (1956-59), Wertheim & Co. (1959-63) og Arnhold & S. Bleichroeder (1963-73).

Soros startede så sin egen hedgefond i 1973 ved navn Soros Fund Management, som senere blev til den velkendte og respekterede Quantom Fund. I næsten to årtier drev han denne aggressive og succesfulde fond, hvor han angiveligt skabte afkast på over 30% om året og i to år afkast over 100%.

I slutningen af 1980’erne stoppede han sin daglige ledelse af Quantum fonden og blev til en betydningsfuld filantrop via sin Open Society Foundation.

 

Investeringsstil

George Soros var en mester i at læse de store makroøkonomiske trends via handel i særligt obligationer og valutaer. Som investor var Soros en kortsigtet spekulant, der satsede store summer penge på begge sider af finansmarkedet. Han troede på, at markedet bedst kan beskrives som kaotisk. Kurserne på aktier, valutaer osv. afhænger af mennesker – både professionelle og uprofessionelle – der køber og sælger disse aktiver. Disse personer handler på deres følelser.

Han mente også, at markedsdeltagerne påvirker hinanden og bevæger sig i flokke. Han sagde, at han for det meste fulgte denne flok men ledte altid efter en mulighed for at komme foran og tjene en formue. Hvordan kunne han vide, hvornår det var den rette tid? Soros har altid sagt, at han havde en instinktiv fysisk reaktion, når tiden var inde.

 

Berømte citater

“Playing by the rules, one does the best he can, irrespective of the social consequences. Whereas in making the rules, people ought to be concerned with the social consequences and not with their personal interests.”

“It’s not whether you’re right or wrong that’s important, but how much money you make when you’re right and how much you lose when you’re wrong.”

“I rely a great deal on animal instincts.”

 

De største investorer: Thomas Rowe Price, Jr.

Født: Linwood, Maryland, 1898, døde i 1983.

Karriere: Mackubin Goodrich & Co., T. Rowe Price Associates, Inc.

Thomas Rowe Price brugte sine tidlige år med at kæmpe mod Depressionen, og lektien han lærte var ikke at blive ud af aktier men at holde fast i dem. Thomas så på de finansielle markeder som cykliske. Han begyndte at investere i gode virksomheder på langt sigt, hvilket var relativt uhørt dengang. Hans investeringsfilosofi var, at man som investor bør fokusere mere på individuelle aktier i det lange løb. Disciplin, vedholdenhed og dybdegående analyse var fundamentet for hans succesfulde investeringskarriere.

Price dimitterede fra Swathmore College med en eksamen i kemi i 1919, før han opdagede, at han bedre kunne lide at arbejde med tal end kemikalier. Han begyndte en karriere inden for investering, da han begyndte at arbejde for børsmæglerselskabet Mackubin Goodrich i Baltimore, hvilket i dag kendes som Legg Mason. Price endte som investeringschef.

Efter et stykke tid blev Price frustreret over, at firmaet ikke var enig i hans definition af vækstaktier, så Price stiftede T. Rowe Price Associates i 1937. Han var kendt for altid at sætte sine investorer i første række og kun belønne sig selv, hvis han præsterede.

I 1950 grundlagde han sin første investeringsforening, T. Rowe Price Growth Stock Fund. Han forblev fondens CEO indtil sin pension i slut 1960’erne. Han solgte til sidst virksomheden i starten af 1970’erne, men fonden beholdte navnet og er i dag en af USA’s førende investeringshuse.

 

Investeringsstil

Thomas Rowe Price’s investeringsfilosofi var baseret på streng disciplin, vedholdenhed og fundamental analyse. Han genopfandt ”growth investing” ved at fokusere på velstyrede virksomheder i frugtbare industrier med indtjening og udbytte, som var forventet at vokse hurtigere end inflationen og den overordnede økonomi. John Train, forfatter af ”The Money Masters”, har skrevet, at Price kiggede efter følgende karakteristika i vækstaktier:

 • Overlegen evne til at udvikle produkter og markeder.
 • Mangel på direkte konkurrence.
 • En immunitet over for reguleringer.
 • Lave lønomkostninger men velbetalte medarbejdere.
 • Mindst 10% afkast af investeret kapital (ROIC), konstant høje profitmarginer og en overlegen vækst i indtjeningen pr. aktie.

Price og hans fond fik stor succes ved at fokusere på de såkaldte vækstaktier. I 1965 havde han brugt næsten 30 år som vækstinvestor. Men i slutningen af 1960’erne blev han opmærksom på markedets store entusiasme for disse samme aktier, og han begyndte derfor at skifte orientering. Det var på dette tidspunkt, at Price så småt begyndte at sælge sine interesser i T. Rowe Price Associates.

 

Berømte citater

“It is better to be early than too late in recognizing the passing of one era, the waning of old investment favorites and the advent of a new era affording new opportunities for the investor.”

“If we do well for the client, we’ll be taken care of.”

“Change is the investor’s only certainty.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

 

De største investorer: Michael Steinhardt

Født: Mount Kisco, New York, 1941

Karriere: Calvin Bullock, Loab Rhoades & Co, Steinhardt Partners

Som teenager begyndte Michael Steinhardt at læse aktiegrafer og hænge ud på børskontorer. Han dimitterede fra high school i en alder af 16 og gik derefter på Wharton School of Finance i tre år, hvorefter han dimitterede i 1960.

Han begyndte sin karriere på Wall Street som analytiker for investeringsforeningen Calvin Bullock og børsmæglerselskabet Loab Rhoades & co. I 1967 startede Michael sammen med to andre kommende børsstjerner, Howard Berkowitz og Jerrold Fine, en hedgefond i New York, som blev kaldt Steinhardt, Fine, Berkowitz & Co. Under Steinhardt’s ledelse havde fonden konstant succes i at identificere makrotrends og handle efter disse. I 1979 forlod Berkowitz og Fine partnerskabet, som så i stedet blev til Steinhardt Partners.

Steinhardt’s spektakulære karriere sluttede i 1995, da han besluttede at lukke forretningen med sin formue og rygte intakt, efter hans fond havde skabt et afkast på 21% det sidste år.

 

Investeringsstil

Steinhardt havde et langsigtet investeringsperspektiv, men var for det meste også en kortsigtet trader. Han satsede på store bevægelser via et miks af forskellige værdipapirer og instrumenter sammen med et større hold af tradere og analytikere. Steinhardt var stor tilhænger af at bruge sin intuition samt arbejde hårdt og grundigt.

 

Berømte citater

“I always used fundamentals. But the fact is that often, the time frame of my investments was short-term.”

“I do an enormous amount of trading, not necessarily just for profit, but also because it opens up other opportunities. I get a chance to smell a lot of things. Trading is a catalyst.”

 

Ticker Aktiv Købspris Investeret beløb DKK Markedspris Salgspris % Ændring Afkast DKK Købsdato
1,552.00 - 19.04.18
1,088.00 - 19.04.18
167.00 - 19.04.18
137.35 - 24.04.18
305.75 - 24.04.18
220.22 - 24.04.18
188.29 - 04.05.18
3,945.00 - 24.09.18
71.40 - 28.09.18

 

 

Del denne artikel

Invested.dk