Investering

De største aktieskandaler nogensinde

Det er lidt uheldigt, men ord som ofte bliver forbundet med penge og rigdom er ”snyd”, ”tyveri” og ”løgn”. Hvem af os har ikke ”ved et uheld” taget en 100-lap fra matadorbanken eller glemt bare en gang at betale sin ven 20 kr. tilbage? Ligesom med vores venner lægger vi tilliden i investeringsverdenen. At investere i en aktie kræver meget research, med det kræver også, at vi laver antagelser. For eksempel antager vi, at tallene på resultatopgørelsen er korrekte, og at ledelsen er kompetent og ærlig, men disse antagelser kan være katastrofale.

At forstå hvordan katastrofer har foregået i fortiden kan hjælpe dig som investor med at undgå dem i fremtiden. Vi vil nu kigge på nogen af de største aktieskandaler, hvor virksomheden har forrådt deres investorer. Nogle af disse sager er virkelig forbløffende. Du skal prøve at se på dem fra aktionærens synsvinkel. Disse aktionærer havde ingen chance for at vide, hvad der virkelig skete, da de blev snydt til at investere.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

ZZZZ Best Inc., 1986

Barry Winkow, ejeren af dette selskab, hævdede at denne tæpperensningsvirksomhed fra 80’erne ville blive ”tæpperensningens General Motors”. Det så ud til at Minkow var ved at bygge en multimillionvirksomhed, men han gjorde dette via forfalskning og tyveri. Han skabte mere end 10.000 falske dokumenter og salgskvitteringer, uden nogen som helst mistænkte det.

Selv om hans forretning var et stort svindelnummer, som var designet til at bedrage revisorer og investorer, havde Minkow skaffet mere end 4 mio. dollars, så han kunne lease og renovere en kontorbygning i San Diego. ZZZZ Best blev børsnoteret i december 1986, hvor selskabet pludselig fik en markedsværdi på 200 mio. dollars. Utrolig nok var Barry Winkow kun en teenager på det tidspunkt! Han fik en dom på 25 års fængsel.

 

Centennial Technologies Inc., 1996

I december 1996 arkiverede Emanuel Pinez (CEO) og hans ledelse, at virksomheden havde skabt 2 mio. dollars i omsætning fra PC hukommelseskort. Det virksomheden i virkeligheden gjorde var at sende frugtkurver til kunder. Medarbejderne lavede så falske dokumenter, så de så ud som om, de var nedskrevet salg. Centennials aktie steg 451% til 55,5$ pr/aktie på børsen, New York Stock Exchange (NYSE).

Ifølge Securities and Exchange Commission (SEC) overdrev Centennial deres resultat med 40 mio. dollars mellem april 1994 og december 1996. Utroligt nok havde virksomheden rapporteret profit på 12 mio. dollars, hvor de faktisk havde tabt 28 mio. dollars. Aktien styrtdykkede til en kurs på 3$. Over 20.000 investorer tabte næsten hele deres investering i en virksomhed, som engang blev set som Wall Streets yngling.

 

Bre-X Minerals, 1997

Dette canadiske selskab var involveret i en af de største aktieskandaler i historien. Deres indonesiske guldejendom, som var rapporteret til at indeholde mere end 5,7 mio. kg., blev set som den rigeste guldmine nogensinde. Aktiekursen for Bre-X røg i vejret til en kurs på 280$ (tilpasset efter split), hvilket gjorde almindelige mennesker millionære over natten. Ved toppen havde Bre-X en markedsværdi på 4,4 mia. dollars.

Festen sluttede d. 19. marts 1997, da guldminen viste sig at være bedragerisk og aktien styrtdykkede til pennies kort efter (under en dollar).

 

Enron, 2001

Før denne sag var Enron (et energiselskab fra Houston) ud fra deres omsætning det 7. største selskab i hele USA. Via nogle meget komplicerede bogføringsmetoder kunne Enron skjule gæld for flere hundrede millioner dollars. Dette narrede investorer og analytikere til at tro, at denne virksomhed var mere fundamentalt stabil, end den faktisk var. Oven i dét, havde datterselskaberne af Enron rapporteret falsk omsætning.

Før eller senere blev dette opklaret, og aktiekursen hos Enron dykkede fra over 90$ til mindre end 70 cents. Enron trak Arthur Andersen (det femtestørste revisorselskab i verden på det tidspunkt) med sig i faldet.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Worldcom, 2002

Ikke længe efter Enrons kollaps stod aktiemarkedet over for en ny millardskandale. Telekommunikationsgiganten WorldCom blev stærkt eftersynet efter flere bogføringsteknikker. WorldCom dokumenterede driftsomkostninger som investeringer. Virksomheden følte åbenbart, at kontorkuglepenne, blyanter og papir var en investering for virksomheden i fremtiden.

Der blev i alt dokumenteret 3,8 mia. dollars værd af driftsomkostninger under posten ”investeringer”. Dette lille bogføringstrick overdrev stærkt årets resultat; i 2001 rapporterede WorldCom profit på omkring 1,2,3,4,5 mia. dollars. Faktisk blev virksomhedens forretning mere og mere ikke-profitabel. Hvem tabte mest i denne sag? Medarbejderne: Titusinder af dem mistede deres arbejde. De næste i rækken var investorerne, der så aktiekursen dykke fra mere end 60$ til under 20 cents.

 

Tyco International, 2002

Efter WorldCom allerede havde rystet investorernes selvtillid, sørgede lederne hos Tyco for, at 2002 ville blive et uforglemmeligt år på aktiemarkedet. Før skandalen blev Tyco set som en sikker blue chip investering, der producerede elektroniske dele og medicin- og sikkerhedsudstyr. Gennem sin stilling bortledte CEO’en Dennis Kozlowski, der blev kåret som en af de top 25 bedste virksomhedsledere af BusinessWeek, bunker af penge fra Tyco i form af ikke-godkendte lån og svigagtige aktiesalg.

Sammen med virksomhedens CFO Mark Swartz og CLO Mark Belnich, modtog Kozlowski 170 mio. dollars i meget lavforrentede lån uden aktionærernes godkendelse. Kozlowski og Belnick arrangerede at sælge 7,5 mio. ikke-godkendte Tyco aktier for en rapporteret sum af 450 mio. dollars. Disse penge blev smuglet ud af selskabet ved typisk at blive dækket som bonusser. Kozlowski brugte pengene til at købe adskillige huse, en meget berømt 6.000$ bruser og en 2 mio. $ fødselsdagsfest til sin kone. I løbet af 2002 blev skandalen langsom opklaret, og Tycos aktiekurs faldt næsten 80% i en seksugers periode. Lederne undslap deres første høring, men blev senere idømt 25 års fængsel.

 

HealthSouth, 2003

At bogføre for gigantvirksomhederne kan være en svær opgave, specielt når din chef beordrer dig til at falsificere rapporten. I slutningen af 90’erne begyndte stifteren Richard Scrushy at beordre medarbejderne til at oppuste omsætningen og overdrive HealthSouths indtjening. På det tidspunkt var selskabet et af Amerikas største leverandører inden for sundhedsvæsnet, der fik hastig vækst og købte en masse andre sundhedsrelaterede selskaber. Det første tegn på problemer steg til overfladen i slutningen af 2002, da Scrushy angiveligt solgte 75 mio. dollars værd af HealthSouth aktier, før de offentliggjorde et resultattab. Et uafhængigt advokatselskab konkluderede, at salget ikke var direkte relateret til tabet, men investorerne burde have taget advarslen.

Skandalen udfoldede sig i marts 2003, da SEC offentliggjorde, at HealthSouth overdrev deres omsætning med 1,4 mia. dollars. Informationen kom i søgelyset, da virksomhedens CFO William Owens, der samarbejde med FBI, havde optaget Scrushy tale om svindelnummeret. Det gik meget hurtigt derfra, og aktien faldt fra 20$ til 45 cents på en enkelt dag. Utrolig nok, blev CEO’en frikendt fra 36 forskellige fupnumre men blev senere dømt skyldig i nogle sigtelser for bestikkelse.

 

Bernard Madoff, 2008

Denne sag skabte en lettere akavet jul. Bernard Madoff, den tidligere direktør for Nasdaq og stifteren af Bernard L. Madoff Investment Securities, blev stukket af sine to sønner og arresteret d. 11. december 2008 for at have skabt et pyramidespil. Den 70-årige mand holdt sine hedgefondtab skjult ved at betale tidlige investorer med andre investorers penge. Denne fond dokumenterede konstant et afkast på 11% hvert år i 15 år. Dette svindelnummer skabte et tab for fondens investorer på omkring 50 mia. dollars.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Konklusion

Det værste ved disse aktieskandaler er, at du ikke ved det, før det er for sent. Disse bedragere kan samle en hel livstids løn sammen og stadig ikke komme tæt på at kunne betale ofrene tilbage. SEC forsøger i USA at forhindre disse fupnumre, men det er næsten umuligt at undgå, at disse former for skandaler ikke sker igen.

Er der en morale i denne historie? Helt sikkert. Altid invester dine penge med omhu og diversifikation. At vedligeholde en veldiversificeret portefølje vil kunne sikre, at disse omstændigheder ikke kører dine penge ud på et sidespor men nærmer opstår som små vejbump hen ad din vej mod finansiel uafhængighed.

Del denne artikel

Invested.dk