Fundamental analyse

Benjamin Graham: Den intelligente investor

Benjamin graham der studerer finansielle opgørelserSeriøse fysikere læser om Sir Isaac Newton for at lære om hans teorier om tyngdekraften og bevægelse. Seriøse investorer læser Benjamin Grahams værker om finans og investeringer.

Ben Graham (1894-1976), som også kendes som ”the father of value investing” og ”the Dean of Wall Street”, var ekspert i at tjene penge på aktiemarkedet både for ham sig og sine kunder uden at tage særlig stor risiko. Graham udviklede og underviste i mange af de principper om at investere sikkert og succesfuldt, som den moderne investor bruger i dag.

Disse idéer blev bygget på Grahams flittige (næsten overflittige) finansielle analyse af virksomheder. Hans erfaring ledte til en simpel og effektiv logik, som Graham skabte en succesfuld metode på baggrund af.

 

Legenden

Grahams værker er legendariske i investeringsverdenen. Han ses som skaberen af selve professionen i at analysere værdipapirer. Han kendes bedst som Warren Buffetts mentor og berømt forfatter, mest for sine bøger ”Security Analysis” (1949). Graham var en af de første, som udelukkende brugte finansiel analyse til at investere i aktier, og han var også medvirkende i at forme ”the Securities Act of 1933”, som blandt andet krævede, at virksomheder skulle offentliggøre finansielle opgørelser, der var blevet godkendt af uafhængige revisorer. Dette gjorde Grahams job som analytiker af disse finansielle opgørelser meget nemmere.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

 

Hans begyndelse

Graham var en stjerneelev hos Columbia University of New York og begyndte så at arbejde på Wall Street kort efter sin dimission i 1914. Han opbyggede så en mindre personlig formue over de næste 15 år via sit skarpe fokus. Han havde på daværende tidspunkt ikke fundet sin rette investeringsstrategi endnu.

Han tabte de fleste af sine penge på aktiekrakket i 1929 og den efterfølgende Store Depression. Efter en hård lektion om risiko skrev han ”Security Analysis” (1934), som nedskrev hans metode i at analysere og værdiansætte værdipapirer. Denne bog bruges stadig i finansielle undervisningstimer i dag, mange årtier efter.

Hans højde- og lavpunkter

Hans tab på aktiekrakket i 1929 og Den Store Depression fik Graham til at finpudse sine investeringsteknikker. Disse teknikkers formål var at skabe et profit i aktier med minimal risiko. Han gjorde dette ved at købe aktier i virksomheder, som blev handlet til en pris langt lavere end deres likvidationsværdi.

Der var to måder, Graham gjorde dette på. Den første metode var ved brug af markedspsykologi. Altså, han brugte frygten og grådigheden i markedet til hans fordel. Den anden metode var at investere via tallene.

 

Hans teorier: ”Mr. Market” og Margin of Safety

Graham understregede ofte vigtigheden af at kigge på markedet som en forretningspartner, der enten tilbyder at købe dig ud eller sælge dig sin andel hver eneste dag. Graham refererede derfor til markedet som ”Mr. Market”. Graham sagde, at Mr. Markets pris sommetider giver mening, men andre gange er den alt for høj eller lav i forhold til de økonomiske realiteter i forretningen.

Du har som investor fuld frihed til at købe Mr. Markets andel, sælge til ham eller ignorere ham, hvis du ikke synes om hans pris. Du har frihed til at ignorere ham, fordi han vil altid komme tilbage i morgen med et nyt tilbud. Det er på denne måde, Graham gjorde brug af psykologien i markedet. Graham så på friheden til at sige ”nej” som en kæmpe fordel, som den gennemsnitlige privatinvestor har over den professionelle, som altid skal være investeret uanset værdiansættelsen af værdipapirerne.

Graham understregede også vigtigheden af altid har en såkaldt ”margin of safety” i sine investeringer. Dette er lig med kun at købe en aktie til en pris, der ligger under en konservativ værdiansættelse af forretningen. Dette er vigtigt, fordi det skaber et profitpotentiale, da markedet med tiden vil genevaluere aktien til dens fair værdi, og det giver en form for sikkerhed mod tab, hvis det ikke går som planlagt, og forretningen fejler.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

 

Hans liv som investor og underviser

Som tillæg til sit arbejde som investor underviste Graham også en klasse i aktieanalyse på sit alma mater, Columbia University. Her var han fascineret af processen og strategien af at investere – ligesom han var lige så fascineret af at tjene penge. Nogle år efter skrev han ”Intelligent Investor” i 1949. Dette bog kom med mere praktiske råd til privatinvestoren end ”Security Analysis”, og den blev en af de bedst sælgende bøger nogensinde.

Warren Buffett har kaldt denne bog for ”den absolut bedste bog, der nogensinde er skrevet om investering”. Han har sagt, at Graham var utroligt gavmild i at udbrede sin investeringsvisdom til andre. Faktisk brugte han det meste af sin pensionsalder på at arbejde med nye, simple formler, der kunne hjælpe almene investorer med at investere i aktier.

Efter at have læst ”The Intelligent Investor” som 19-årig kom Buffett ind på Columbia Business School for at studere under Graham, og de opbyggede efterfølgende et livslangt venskab. Senere fik han arbejde hos Grahams Graham-Newman Corporation. Han arbejdede der i to år, indtil Graham besluttede sig for at lukke forretningen og gå på pension.

Efterfølgende begyndte mange af Grahams kunder at spørge Buffett, om han kunne forvalte deres penge, og resten er historie. Buffett udviklede sin egen strategi, som afveg fra Grahams i og med, at han understregede vigtigheden af forretningens kvalitet og at holde en aktie for evigt. Graham investere typisk i en virksomhed udelukkende baseret på tallene, og han ville derefter sælge aktien til en forudbestemt værdi.

Hvis du er interesseret i at skabe bedre resultater med dine investeringer, bør du virkelig læse (og genlæse) Grahams værker.

 

Konklusion

Hvis du undrer dig over, hvordan det gik med Grahams investeringer, så siges det, at han skabte et gennemsnitligt årligt afkast på 20% igennem årene, selvom denne data ikke er helt sikker. Han skabte disse resultater på et tidspunkt, hvor det at investere blev betragtet som ren gambling, men han gjorde det via en metode, der beviste sig at være med lav risiko og betragteligt afkast. Hvis du vil lære mere om Graham og hans elever, så tjek bilaget og efterordet i ”The Intelligent Investor” (Harper and Row, 1976-udgaven).

Del denne artikel

Invested.dk