Basal investering

5 populære porteføljetyper

Aktieinvestorer hører konstant rådet om at sprede sine investeringer. Konceptet er i bund og grund ikke at lægge alle sine æg i én kurv, hvilket skulle dæmpe risikoen og generelt lede til bedre præstation og investeringsafkast. Spredning af dine hårdt tjente penge giver god mening, men der findes forskellige måder at sprede sine investeringer på, og der findes forskellige porteføljetyper. Vi kigger på de følgende porteføljetyper og anviser, hvordan man kan begynde at opbygge dem: Aggressiv, defensiv, fast indtægt, spekulativ og hybrid. Det er vigtigt at forstå, at det at opbygge en portefølje vil kræve research og fokus. Med det sagt, lad os da tage et kig på vores fem porteføljetyper for at få en bedre forståelse for hver og få dig sat i gang.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Den aggressive portefølje

En aggressiv portefølje indeholder aktier med et højt risiko-/afkastforhold. Aktier i denne kategori har en høj beta eller sensitivitet i forhold til det generelle marked. Højere beta-aktier er modtagelige over for større udsving i forhold til det overordnede marked. Hvis din individuelle aktie har en beta på 2, vil den typisk bevæge sig dobbelt så meget i hver retning end det overordnede marked – hvilket betyder, at der er større risiko men også større potentiale for højt afkast. De fleste aggressive aktier (og derfor virksomheder) er i det yngre vækststadie og antages at have en unik værdi. At bygge en aggressiv portefølje kræver, at man som investor er villig til at søge efter disse virksomheder, da de fleste af disse navne (med få antagelser) ikke er almindelige navne, man kender fra hverdagen. Led efter virksomheder med en indtjeningsvækst, der er i hastig udvikling, og som ikke er blevet opdaget af Wall Street endnu. Den mest almindelige industri at gennemgå er teknologi, men mange andre virksomheder i adskillige sektorer, der følger en aggressiv vækststrategi kan også overvejes. Som du måske har tænkt på, bliver risikostyring meget vigtig, når man opbygger og bibeholder en aggressiv portefølje. At holde tabene til et minimum og skrabe profitter til sig er nøglen til succes i denne type portefølje.

 

Den defensive portefølje

Defensive aktier har normalt ikke en høj beta og er som regel ret isolerede for brede markedsbevægelser. På den anden side er cykliske aktier meget følsomme over for den underliggende økonomiske ”konjunkturcyklus”. For eksempel er de virksomheder, der klarer sig bedst under krisetider, de virksomheder der holder sig til det ’basale’ og ikke fokuserer på en dille eller luksus. Uanset hvor slem økonomien er, er det de virksomheder, der laver produkter, som er vigtige for dagligdagen, der overlever. Tænk på de produkter, som du har brug for for at overleve, og find derefter de virksomheder, der laver disse produkter. Muligheden for at købe cykliske aktier er, at de tilbyder et ekstra niveau af beskyttelse imod skadelige begivenheder. Man hører meget i nyhederne, at analytikerne taler om ’medicin’, ’våben’ og ’tobak’. Disse er faktisk bare aktier, som disse analytikere anbefaler baseret på, hvor konjunkturcyklussen er, og hvor de tror, den bevæger sig hen. Dog er disse produkter og serviceydelser altid efterspurgt. En defensiv portefølje er fornuftig for de fleste investorer. Mange af disse virksomheder udbetaler udbytte, der hjælper til at minimere tab.

 

Fast indtægt porteføljen

En portefølje med fast indtægt fokuserer på at tjene penge igennem udbytte og andre typer uddelinger til interessenter. Disse virksomheder er meget ligesom de sikre defensive aktier, men bør tilbyde et højere udbytte. En indkomstportefølje bør generere positiv pengestrøm. Real estate investment trusts (REIT) og master limited partnerships (MLP) er gode kilder til indkomstproducerende investeringer. Disse virksomheder uddeler en stor del af deres indtjening tilbage til aktionærerne. REIT’er er en nem måde at investere i ejendomme på uden besværet med faktisk at købe en ejendom. Husk dog på, at disse aktier også bliver påvirket af det økonomiske klima. REIT’er er aktier, der bliver godt skadet under økonomisk nedgang, da bygning og købsaktivitet af ejendomme bliver bremset. En indkomstportefølje er et godt komplement til de fleste menneskers løncheck eller anden pensionsindkomst. Som investor bør man lede efter virksomheder, som er blevet upopulære men stadig betaler højt udbytte. Disse er de virksomheder, der ikke kun giver godt supplement til éns indkomst men også bidrager med kapitalgevinst. Forsyningsvirksomheder og andre industrier med lav vækst er et godt sted at starte sin søgning.

 

Den spekulative portefølje

En spekulativ portefølje er det tætteste på at gamble. En spekulativ portefølje indeholder mere risiko end de andre, som der er blevet talt om. Finansguruer anbefaler, at max 10% af éns tilgængelige aktiver bør placeres i en spekulativ portefølje. Disse spekulationer kunne være i IPO’er eller aktier, hvor det rygtes, at de vil overtages af et andet selskab. Teknologi- og medicinalvirksomheder som er ved at researche et banebrydende produkt eller et ungt olieselskab, som er ved at offentliggøre deres første produktionsresultater falder også ind i denne kategori. Nogle mener, at leveraged ETF’er indeholder meget spekulation i nutidens marked. Igen er disse typer investeringer meget tillokkende: Hvis man vælger den rigtige, kan de skabe enorm indtjening på kort tid. Spekulation er måske den portefølje (hvis gjort rigtigt), der kræver mest researcharbejde. Spekulativ investering er typisk i form trading og ikke den klassiske ”køb-og-behold” strategi.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Den hybride portefølje

Når man bygger en hybrid portefølje, betyder det, at man vover sig ud i andre investeringer som obligationer, råvarer, ejendomme og selv kunst. I bund og grund er der meget fleksibilitet i den hybride porteføljestrategi. Traditionelt set vil denne type portefølje indeholde blue chip aktier og nogle højt vurderede stats- eller virksomhedsobligationer. REIT’er og MLP’er vil måske også være et ideelt valg i den balancerede portefølje. En almindelig investeringsstrategi med fast indtægt er at købe obligationer med forskellige løbetider og er hovedsageligt en spredningsstrategi inden for obligationer. I bund og grund vil en hybrid portefølje bestå af et godt forhold mellem aktier og obligationer.

 

Konklusion

Som investor bør man overveje alle disse typer porteføljer og beslutte sig om den bedste af de fem i forhold til en selv. Vi har nu lagt fundamentet ved at definere fem af de mest almindelige porteføljetyper. At bygge en investeringsportefølje kræver mere umage end en passiv indeksinvestering. Det kræver, at du overvåger din(e) portefølje(r) og rebalancerer oftere, hvilket betyder, at du vil betale flere kommisionsgebyrer. Til trods for den ekstra flid og indsats vil det at definere og bygge en portefølje give dig selvtillid og give dig kontrol over dine finanser.

Del denne artikel

Invested.dk