Basal investering

4 måder at fordoble din investering på

Der er noget om idéen om at fordoble sine penge på en investering, der fascinerer de fleste investorer. Det er et æresbevis, når man snakker med sine venner. Det er et løfte, de fleste nidkære rådgivere laver. Det er en overskrift, der forekommer på de fleste populære finansmagasiner. Det er ikke til at vide, hvor denne fiksering kommer fra.

Måske kommer den dybt indefra vores investorpsykologi – den risikovillige del af os der elsker hurtige penge. Eller måske er det simpelthen den æstetiske del af os, der foretrækker runde tal – at sige du har skabt et afkast på 97% er ikke helt det samme som at sige, at du har fordoblet dine penge. Heldigvis er det at fordoble éns penge et realistisk mål, som investorer altid bør sigte imod. Men det er skam også noget, der kan drage de fleste investorer ind i dumme investeringsfejl. Vi vil nu snakke om de rigtige og forkerte tilgange til at investere efter de store afkast.

Få fart på din investering: Se certifikaterne hos en Danmarks førende udstedere Klik her

Den klassiske vej – Tjen dem langsomt

Måske er den mest testede måde at fordoble dine penge på over en fornuftig tidsperiode at investere i en solid, ikke-spekulativ portefølje, som er opdelt i blue chip aktier og investment grade obligationer. Din portefølje vil ikke fordobles inden for et år, men den vil det helt sikkert på et tidspunkt takket være 72 reglen.

72 reglen er en berømt genvej til at beregne, hvor lang tid det ville tage, for at en investering vil fordobles, hvis væksten hele tiden lægges oven i. Ifølge 72 reglen skal du dividere dit forventede årlige afkast op i 72, og så vil du få svaret på, hvor mange år det vil tage at fordoble dine penge.

Hvis man tager i betragtning, at blue chip aktier årligt ca. har givet 10% i afkast over de sidste 100 år og investment grade obligationer 6%, kan man som udgangspunkt sige, at en portefølje som er ligeligt fordelt mellem blue chip aktier og obligationer bør give 8% i afkast. Ved at dividere det forventede årlige afkast (8%) op i 72, kan man forvente, at porteføljen bør blive fordoblet hvert 9. år. Det er ikke helt dårligt, når det betyder, at pengene vil blive firdoblet om 18 år.

 

Contrarian måden

Alle investorer ved, at der kommer et tidspunkt, hvor man skal købe – ikke fordi alle køber noget godt, men fordi alle sælger. Aktiekurserne hos selv de bedste virksomheder kan falde, når omskiftelige investorer vælger at gå ud.

Som Baron Rothschild engang sagde: ”Smart investors buy when there is blood in the street, even if the blood is their own.” Selvfølgelig mente han ikke, at man skal købe noget bras. Han mener, at der er tider, hvor gode investeringer kan være oversolgt, hvilket kan være en god købsmulighed for modige investorer, der har lavet deres lektier.

En af de mest populære nøgletal til at vurdere om en aktie er oversolgt er price-to-earnings og den bogførte værdi af en virksomhed. Begge nøgletal har veletablerede historiske standarder for det brede marked eller for specifikke industrier. Det betyder, at man kan se, når virksomhedens p/e værdi eller bogførte værdi falder under de historiske gennemsnit for hele industrien. Når virksomheder falder under gennemsnittet af overfladiske grunde, er det en mulighed for kloge investorer at fordoble deres penge via en god investering.

 

Den sikre måde

Ligesom at overhalingsbanen og sneglesporet på en motorvej på et tidspunkt ender ved samme destination, så er der både hurtige og langsomme veje til at fordoble dine penge. Derfor er obligationer måske en mindre risikabel vej til samme destination.

Med nulkuponobligationer kan du stadig deltage i diskussionen om at have ”ramt rigtigt”. Nulkuponobligationer lyder måske kedelige i den uindviedes ører. De er faktisk ret nemme at forstå. I stedet for at købe en obligation, der giver dig en regelmæssig rente, kan du købe en obligation til et nedslag, der ligger under dens eventuelle udløbskurs. I stedet for eksempelvis at betale 1000 kr. for 10 100 kr.-obligationer, der betaler 5% pr. år, kan man måske købe de samme 100 kr.-obligationer for 50 kr. Når man nærmer sig forfaldsdatoen, stiger værdien, indtil obligationsejeren til sidst bliver betalt.

En skjult fordel ved nulkuponobligationer er, at der ikke vil være besværligheder ved at geninvestere de udbetalte renter. Ved normale obligationer, er der hele tiden bøvlet med at geninvestere renteudbetalingerne.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Den spekulative måde

Nogle investorer mangler spænding i deres portefølje og er villige til at påtage sig mere risiko for at få større fortjenester. Den hurtigste vej for disse investorer er at benytte sig af optioner, gearing og penny aktier.

Aktieoptioner (såsom put og call) kan bruges til at spekulere i en virksomheds aktie. For mange investorer (specielt de der har fingeren på pulsen i en bestemt industri), kan optioner turbolade deres porteføljepræstering. Vær forsigtig, og sørg for at lave dine lektier; optioner kan rive velstanden fra dig lige så hurtigt, som de skaber den.

De der ikke gider lære optioner ud og ind kan gældsætte deres tro på en bestemt aktie ved at købe med margin eller shortsælge. Begge disse metoder tillader investoren at låne penge af mægleren for at købe eller sælge flere aktier, end han/hun faktisk har, hvilket til gengæld kan få hans/hendes potentielle profit til at stige drastisk. Denne metode er ikke til de med dårlige hjerter, da margin kan trænge dine tilgængelige kontanter op i et hjørne, og shorting kan teoretisk set skabe uendeligt tab.

Til sidst kan ekstreme og sjældne fund af penny aktier hurtigt gøres til dollars. Penny aktier kan fordoble dine penge på en enkelt dag. Bare husk, at hvad end en virksomhed sælges for under en dollar eller for få pennies, reflekterer kursen det faktum, at andre investorer ikke ser nogen værdi i at betale mere. Du kan købe penny aktier på de amerikanske Pink Sheets eller OTC Markets.

 

Hvis det er for godt til at være sandt…

Der er et gammelt ordsprog, der siger ”hvis noget er for godt til at være sandt, er det sikkert også.” Dette råd hører også til at fordoble dine penge, da der helt sikkert er flere svindelnumre derude end strategier, der faktisk gør, hvad de lover. Mens der sikkert er andre måder at fordoble sine penge på, end der er nævnt i denne artikel, skal du altid være mistænksom, når du bliver lovet resultater. Hvad end det er din rådgiver, din svoger, eller en reklame, skal du altid tage lidt tid til at blive sikker på, at de ikke bruger dig til at fordoble deres penge.

Del denne artikel

Invested.dk