Basal investering

Sådan lægges en ordre. Køb og salg af aktier

Når man skal handle aktier og andre værdipapirer på sin handelsplatorm eller via sin bank, er det vigtigt, at man kender de forskellige ordretyper. Det er ikke ligegyldigt, hvilken ordretype, man vælger.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Markedordre

En markedsordre garanterer gennemførelse, og den har ofte lave kommisionsgebyrer på grund af den lille mængde arbejde, det kræver fra mægleren. Vær varsom med at bruge markedsordrer med aktier, der har en lav daglig volumen: Under disse omstændigheder kan udbudskursen være meget højere end den nuværende kurs (hvilket skaber store spredninger). Med andre ord kan du ende med at betale meget mere, end du havde regnet med. Det er meget mere sikkert at bruge markedsordrer med aktier med høj volumen.

Limitordre

Mens udførelse af en limitordre ikke er garanteret, sikrer den, at investoren ikke betaler mere, end han/hun er villig til. Limitordre kan både købe eller sælge aktier. En limitordre til køb kunne for eksempel være, at køberen ikke er villig til at betale mere end 30 kr./aktien, mens en limitordre til salg kunne kræve, at prisen skal nå mindst 30 kr. for at salget skal foregå.
Limitordrer kan også have specifikke betingelser tilføjet til dem. En investor kan måske indikere, at ordren skal udføres med det samme eller annulleres. Dette er kaldet en fill or kill ordre. De kan måske også kræve, at alle de ønskede aktier skal købes eller sælges på samme tid, hvilket er en all or none ordre.

Limitordre koster typisk mere end en markedsordre, fordi de kan være sværere at udfylde. Til trods for dette kan de giver investorerne værdipapiret til den ønskede kurs. Limitordrer er specielt brugbare ved en lavvolumen eller højt omskiftelig aktie

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Stop-loss-ordre

Med en stop-loss ordre i en lang position er en markedsordre til at sælge sat i gang, når en aktie handles under en bestemt pris, og værdipapiret vil sælges til den næste tilgængelige pris. Denne type ordre virker korrekt, hvis aktien eller markedet falder på en ordentlig måde, men ikke hvis faldet er uordenligt eller skarpt.

Hvis du f.eks. ejer aktier i virksomheden ABC, som på nuværende tidspunkt handles til kurs 50 kr., og du gerne vil risikoafdække et stort fald, kunne du sætte en stop-loss ordre for at sælge dine ABC aktier ved kurs 48 kr. Denne type stop-loss ordre kaldes også for en en sell-stop ordre. Hvis ABC ryger under 48 kr., vil din stop-loss ordre sættes i gang og blive til en markedsordre for at sælge dine ABC aktier til den næste tilgængelige pris. Hvis den næste pris er 47,90 kr., vil dine ABC aktier sælges til 47,90 kr.

Men hvad hvis ABC lukker med en kurs på 48,50 kr. en dag, og åbner i 44,90 kr. den næste dag på grund af et dårligt kvartalsregnskab? Så vil din stop-loss ordre stadig automatisk sættes i gang, og dine aktier sælges til den næste tilgængelige pris, lad os sige 45 kr. Her vil din stop-loss ordre ikke fungere, som du forventede, siden du tabte 10% i stedet for de 4%, du forventede, da du lagde stop-loss ordren.

Dette er en kæmpe ulempe ved stop-loss ordrer og er en grund til, hvorfor erfarne investorer bruger stop-limit ordrer i stedet for stop-market ordrer. Stop-limit ordrer prøver at sælge aktien til en specifik limitpris (i stedet or markedspris), så snart et specifikt prisniveau er brudt.

Bemærk at disse ordrer også kan bruges til at beskytte ikke-realiserede gevinster, selvom det i dette tilfælde er mere korrekt at tiltale dem stop ordrer i stedet for stop-loss ordrer.

Del denne artikel

Invested.dk