Guides

Investeringsguide til unge i 20’erne

Hvis du spørger enhver midaldrende eller ældre mand, hvordan de præsterede som investor i deres 20’ere, så vil størstedelen af dem sige ”slet ikke”. Det er fordi, opfattelsen er så forskellig, når du er i dine 20’ere. Du tænker ikke blot, at du vil leve for evigt, men du vil også have øjeblikkelige penge til dine øjeblikkelige behov og mangler. Mange 20-årige tænker ikke på deres fremtidige udgifter og pension. Heldigvis er der mange måder, hvorpå man kan tjene relativt hurtige penge samtidig med at spare op til de fremtidige udgifter og pensionen.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Siden IT-boblen har vi levet i et ekstremt volatilt økonomisk miljø. Mange mennesker ved ikke, at IT-boblen i år 2000 spillede en enorm rolle i denne tids boom-bust økonomi. I bund og grund resulterede boblen sammen med de økonomiske effekter af 9/11 i rekordlave renter. Dette førte videre til boligboblen. Denne boble bristede nogle år senere efterfulgt af aktiemarkedet. Og slutresultatet? Nye rekordlave renter.

Dette har resulteret i, hvad der måske er den største aktiemarkedsboble igennem historien. Når renterne er lave, er det billigt at låne, hvilket skaber en gældssat vækst. Men uden en tilstrækkelig efterspørgsel i de fleste industrier på grund af mangel på lønstigninger, er dette ikke holdbart. Før eller senere vil renterne stige, hvilket vil gøre gælden dyrere. Det vil skære dybt i den pengestrøm, som er lagt til side til at betale gælden, og den onde cyklus begynder. I et slemt tilfælde vil dette kunne resultere i et 50% krak i aktierne. Du kan læse og høre om diverse økonomer, der bliver ved med at sige, at man skal holde fast i aktierne, men en 50% klipning i din portefølje vil potentielt tage flere år at tjene tilbage, hvis ikke mere.

Det lyder farligt, gør det ikke? Det er godt. Det er meningen, at det skal skræmme dig. Jeg forsøger ikke at lovprise investeringsideer til unge investorer, der kan ende med en finansiel ruin. At undgå en katastrofe er vigtigere end vækstpotentiale. Aktiemarkedet vil måske stige endnu mere i et stykke tid, men det nuværende bullmarked er ikke holdbart.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Styr ikke udenom aktier

Med det sagt, betyder det ikke, at du bør undgå aktier. Forskellen mellem i dag og et normalt aktiemarkedsmiljø er, at du nu skal være ekstremt selektiv. Undgå at investere i virksomheder, der stiger med bølgen. Investér hellere i virksomheder, der tilbyder revolutionerende teknologier. Disse virksomheders aktier vil stadig blive ramt under et bearmarked, men takket være deres innovation vil de ikke blot kunne lave et comeback, de vil også blomstre.

Nogle få eksempler på virksomheder, der har tilbudt sådanne produkter og serviceydelser igennem det sidste årti er Apple Inc., Netflix, Inc. og mere nyligt Tesla Motors, Inc. Uden at nævne bestemte aktier er to potentielle vækstindustrier nu cybersikkerhed og alternativ energi.

Hvis du vælger at investere i en small cap aktie, som du tror vil være den næste Apple, Netflix eller Tesla, så overvej dollar-cost averaging. Dette vil reducere risikoen, og du vil stadig have masser af potentiale for et glimrende afkast på længere sigt, fordi du vil kunne købe flere aktier til billigere kurser.

En anden langsigtet tilgang til at opbygge velstand er at følge en geninvesteringsplan for udbytte i større virksomheder, som betaler et bæredygtigt udbytte og har en bedre overlevelsesevne under et bearmarked. Denne strategi gør, at du kan geninvestere dit udbytte ved at købe ekstra aktier. De fleste af disse planer tillader dig at købe nye aktier gebyrfrit.

Når det kommer til ejendomme, behøver du ikke faktisk at eje en. Det at eje en ejendom kan skabe en del hovedpine, specielt hvis du har en dårlig lejer og/eller har vedligeholdelsesproblemer. Kig i stedet på de såkaldte real estate investment trusts (REIT’er). Med en REIT kan du i bund og grund investere i et ledelseshold, som kan bestyre din ejendom. Sammen med et godt hold bør du også investere i en REIT, som passer til den nuværende og den fremtidige trend. For eksempel er sundhedsfaciliteter, shoppingssteder og lejligheder gode steder at være lige nu, og det vil det sandsynligvis også være over de næste år. REIT’er er også tiltrækkende for mange investorer, fordi de tilbyder et højt udbytte.

 

Spred dine penge på den rigtige måde

Efter den lille skræmmekampagne i starten af artiklen spørger du måske dig selv om, hvorfor jeg netop har talt om de markeder, som har krakket de seneste år. Historisk set har ingen anden form for investering vokset hurtigere end inflationsraten end aktier og ejendomme. Du bliver bare nødt til at være mere forsigtig med dine aktie- og boliginvesteringer end før i tiden.

Det næste skridt er at fordele din kapital som følge heraf. Mange rådgivere vil anbefale dig at tage mere risiko i en ung alder. Dette er korrekt men kun til en vis grad. Det betyder ikke, at du bør gå all-in på small cap biotekaktier. Du bør i stedet diversificere din portefølje med en smule mere vægt på risikable investeringer end den midaldrende eller ældre investor. Fordelingen afhænger af din nuværende finansielle situation og fremtidige mål, men de fleste investorer kan godt lide at holde deres spekulative investeringer på 5%. Hvis du er i dine 20’ere, og du er komfortabel med risiko, så kan du fordele 10% af din kapital til spekulative investeringer. Den potentielle gevinst vil være høj, og hvis du tager fejl, vil du stadig have masser af tid til at tjene det tilbage via din indkomst. Som sagt tidligere kan du overveje dollar-cost averaging. Du kan også allokere noget kapital til værdipapirer med fast indtægt, men i denne alder er det ikke lige så vigtigt.

Det at geare er noget som kun bør overvejes af ekstremt højrisikable investorer. Når du køber på margin, så gearer du i forsøg på at forstærke gevinsten, men risikoen er ekstrem. Den reelle risiko er her, at de fleste folk i 20’erne ikke har nok erfaring med investering men dog er sikre på, at de ved bedre. Det er en farlig situation. Hvis du tager fejl i dine forudsigelser, så vil du stå over for et margin call – du skal enten indsætte flere penge eller sælge nogle af dine aktiver, potentielt en bil eller et hus. Med andre ord: Undgå at geare. Ved at gøre dette vil du undgå unødvendig gæld.

Det store problem med margin er, at selv hvis du forudsiger rigtigt, so kan markedet være irrationelt i længere tid, end du kan holde dig solvent. Når du køber højt med kontanter (i modsætning til margin), så kan du vente for evigt på, at din investering kommer tilbage. Ingen kan tvinge dig til andet. Men hvis du køber på margin, så er der en tidsbegrænsning.

Det at købe på margin er dog ikke den eneste højrisikable investering, du bør undgå.

 

Leveraged ETF’er

Leveraged ETF’er ser måske tiltrækkende ud for den almene investor. Hvorfor skulle de ikke det? Dine gevinster kan være tre gange så store, som de ville med en almindelig ETF. Og det er så sandelig muligt at investere i en leveraged ETF, der går amok og kan skabe én et glimrende afkast på meget kort tid.

Problemet er, at leveraged ETF’er altid kommer med høje gebyrer. Den gennemsnitlige gebyrrate for en ETF er 0,46%. Den gennemsnitlige gebyrrate for en leveraged ETF er 0,89%. Dette vil skære ind i din profit og forværre dit tab. Ydermere er det 3x potentielle afkast dagligt – ikke årligt – og det er før gebyrer.

Hvis du kigger på leveraged ETF’er, der har præsteret dårligt i to eller flere år, så har næsten alle sammen tabt mere end 95% af deres værdi. Det er meget slemt og bør for alt i verden undgås. Leveraged ETF’er er for erfarne tradere og investorer, der har en god idé om, hvor et indeks, en råvare eller en valuta vil bevæge sig hen i den nære fremtid.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Et sidste råd

Der findes en ekstra hemmelighed til at bygge velstand, som er ekstremt effektiv og risikofri. Gem 10% af hver eneste lønseddel, du får. Du skal betale dig selv før nogen anden (forsikring, forbrug osv). Hvis du konstant følger dette råd, vil din velstand opbygges overraskende hurtigt. Det lyder måske ikke af så meget, men det går hurtigt. Lad os sige, at du er 24 år gammel, og din månedlige løn lyder på 20.000 kr. Det er 2000 kr. om måneden og 24.000 kr. om året. Enhver person i 20’erne ville med glæde tage et garanteret afkast på 24.000 kr. om året.

 

Konklusion

Vi lever lige nu i et farligt økonomisk miljø. Men hvis du implementerer dollar-cost averaging samtidig med at fordele størstedelen af din kapital til large cap aktier med en geninvesteringsplan og resten (omkring 10%) til small cap aktier, så vil du i stor grad reducere risikoen samtidig med at have potentialet for et fremragende langsigtet afkast. REIT’er er også gode til at investere i ejendomme og undgå hovedpinen ved det. Sving udenom margin og leveraged ETF’er. Og begynd at gemme 10% af din lønseddel hver måned.

 

Oliver Eggertsen har ingen position i hverken AAPL, NFLX eller TSLA.

Del denne artikel

Invested.dk