Guides

Hvornår man skal shorte en aktie

De fleste investorer vil af natur ”gå langt”, når de køber aktier. Få investorer vil af natur shorte aktier (satse på fald), fordi de ikke rigtig ved, hvad de leder efter. Nogle investorer ser shortprocessen som relativt modstridende over for den traditionelle investeringsproces, da mange aktier stiger over tid. Med det sagt, er der mange penge at tjene ved at shorte, og vi vil i denne artikel give dig en liste med tegn og signaler, der viser sig, når en aktie måske kan stå over for et fald.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Tekniske trends

Kig på grafen over den aktie, som du overvejer at shorte. Hvad er den generelle trend?

Det er ikke ualmindeligt at se en aktie i nedtrend fortsætte med at gå i samme mønster over længere tid. Mange tradere vil bruge forskellige tekniske indikatorer, som kan bekræfte den nedadgående bevægelse, men det at tegne en simpel trendlinje kan godt være nok til at give investoren en bedre idé over, hvilken retning investeringen er på vej i.

Nedtrend til shorting

Andre tekniske indikatorer såsom glidende gennemsnit kan også bruges til at forudsige en nedtrend. Mange tradere vil kigge efter, om aktiens kurs vil bryde under at stort glidende gennemsnit for at indikere et sandsynligt fald, fordi aktier, der falder under store glidende gennemsnit (såsom 200-dages glidende gennemsnit), typisk fortsætter deres fald.

 

Estimeringerne falder

Når en virksomhed ikke lever op til deres kvartalsvise resultatestimater, vil ledelsen som regel prøve at forklare investorerne, hvad der er sket i eksempelvis en pressemeddelelse eller et telefonmøde. Efter dette vil analytikerne forsøge at lave en rapport, som fordeles til deres kunder. Denne proces kan ofte tage et stykke tid – nogle gange timer eller dage – hvilket føles som en evighed, når vi snakker finansverdenen.

Kløgtige tradere vil ofte prøve at shorte en aktie et sted imellem den faktiske resultatoffentliggørelse og den tid, det tager for analytikerne at generere deres rapport.

Vintersalg forude

I det fjerde kvartal vil du bemærke, at virksomheder der allerede har klaret sig dårligt for året, vil klare sig endnu dårligere (i hvert fald på aktiekursen). Hvorfor det? Det er fordi, både private investorer og fondmanagere vil ”rense bøgerne” inden årets slut. Derfor er det disse typer aktier, der står for skud og som regel vil ryge længere ned.

 

Insiderhandel

Der er mange grunde til, hvorfor en insider måske vil sælge sine aktier. Dette kan måske være for at købe et hus eller bare tage sin profit. Men hvis et antal insidere dog sælger aktier i store mængder, er det måske et klogt valg et se det som en varsel for kommende dårlige nyheder. Husk på, at ledelser har ekstraordinær indsigt i deres egne virksomheder. Brug denne information til din fordel, og tilrettelæg dine shorts efter dette.

 

De fundamentale faktorer forringes

Du behøver ikke finde en virksomhed, der er på randen til konkurs for at få succes med at shorte. Tværtimod behøver du kun se en mild forringelse af virksomhedens overordnede fundamentale faktorer, for at store aktionærer (såsom investeringsforeninger) vil dumpe deres aktier.

Kig efter virksomheder, der har faldende bruttomargins, for nyligt har sænket deres egne resultatestimater, har tabt store kunder, modtager dårlig presse, har set deres kontante beholdninger svinde ind eller har haft bogføringsproblemer. Set på en anden måde, kan man gøre brug af ”kakerlakteorien”. Hvis der er et problem, er der sandsynligvis en hel del flere.

 

Ophobende lagerbeholdninger/udeståender

Dette passer under de forringende fundamentale faktorer, men der skal lægges vægt på disse, fordi de er de to mest indlysende (ophobende lagerbeholdninger og udeståender) tegn på, at en virksomhed går ned af bakke.

Hvad fortæller disse tal dig?

Stigende lagerbeholdninger er måske ikke en dårlig ting, hvis en virksomhed for nyligt har lanceret et nyt produkt og opbygger en reservebeholdning til dette produkt med henblik på at sælge det. Men hvis en virksomhed viser et stort spring i deres lagerbeholdninger uden grund, er det et tegn på, at de har produkter i deres bøger, som er forslidte eller måske ikke kan sælges. Disse vil i stedet blive afskrevet og vil have en negativ påvirkning på indtjeningen hen af vejen.

Forøgende udestående er et dårligt tegn, fordi det indikerer, at en virksomhed ikke bliver betalt af deres kunder til tiden. Dette vil også påvirke indtjeningen fremadrettet. Hvis nogle af disse udestående til sidst viser sig, at de ikke kan inddrives, vil de blive nødt til at blive eftergivet på et eller andet tidspunkt.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Faldende sektortrends

Mens en virksomhed til tider vil gå imod udviklingen af en større trend, handles de fleste virksomheder inden for en given sektor eller industri i relativ paritet. Det betyder, at udbud og efterspørgsel hos én virksomhed sandsynligvis vil påvirke andre på et eller andet tidspunkt. Brug denne information til din fordel. Kontakt virksomhedens leverandører og/eller kunder. De kan bekræfte, hvad end virksomheden står over for samme problemer (eller muligheder) som andre spillere i samme industri eller sektor.

 

Konklusion

Investorer bør ikke kun kende til de muligheder, som shorting kan bidrage med, men også de signaler og tegn der skal til for, at man som investor bedre kan se, hvornår en aktie vil stå over for et sandsynligt fald. Denne viden vil forhåbentligt hjælpe dig med at blive en umådelig, bedre investor.

Del denne artikel

Invested.dk