Guides

Hvornår er den rigtige tid til at investere?

Det er ikke overraskende, at nybegynderinvestorer ofte bekymrer sig om timingen af deres første investering. Det at starte på det forkerte tidspunkt i markedets op- og nedture kan skabe store tab ved første hug.

Men bare rolig. Tiden er på din side. Over det lange løb vil alle afkastene lagt sammen af en velvalgt investering vise gode resultater, uanset hvad markedet laver, når du køber dine første aktier.

 

Spild ikke tiden

I stedet for at bruge al for lang tid på at bekymre dig om, hvornår du skal købe dine første aktier, skal du i stedet tænke på, hvor lang tid du planlægger at have dine penge i markedet. Forskellige investeringer tilbyder forskellige grader af risiko og afkast, og hver passer bedst til en bestemt tidsramme.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Hvornår skal du bruge pengene?

Jo længere du kan ophobe dine penge, jo større risiko kan du acceptere, da du så vil have mulighed for at vente på, at de dårlige tider er ovre.

Hvis du skal bruge pengene inden for fem år, bør du undvige individuelle aktier og aktiecentrerede investeringsforeninger. Hvis du skal bruge pengene inden for de næste tre år, bør du også undvige obligationsinvesteringsforeninger og real estate investment trusts (REIT), som kan falde, hvis renterne stiger.

Når de muligheder så er væk, har du få tilbage: Købe individuelle obligationer, putte pengene i en investeringsforening eller bruge en opsparingskonto. Hvert instrument genererer indkomst og garanterer afkast af din hovedstol. Jo hurtigere du skal bruge pengene, jo mindre kan du tåle at tabe, ikke?

På den anden side er aktier en meget attraktiv mulighed for de mere langsigtede mål som pension. De højere afkast er simpelthen for gode at misse.

 

Hvornår man skal sælge

Så snart du har besluttet dig for, hvad du skal købe, og hvornår du skal købe det, skal du så beslutte, hvornår du skal gå ud af investeringen. Da obligationer i bund og grund sælger sig selv, når de forfalder, handler dette spørgsmål om aktier og investeringsforeninger.

Nogle investorer tror på, at de kan ”time” markedet og præcist spå, hvornår det vil stige og falde. Som resultat prøver de at sælge dig deres strategi til at sælge alle dine aktier, når markedet er lige ved at falde og købe dem tilbage, når markedet skal til at stige. Uheldigvis, hvis investering var så nemt, ville disse mennesker sole sig på Bahamas i stedet for at prøve at sælge dig deres timingstrategi. Når den overordnede økonomi begynder at skade virksomhedernes indtjening, og virksomheder begynder at vakle, bør du måske overveje at sælge nogle af dine overvurderede aktier af lavere kvalitet. Men bag dette generelle scenarie findes der ikke et korrekt system, der kan time markedet.

Mange investorer i investeringsforeninger tager hurtigt pengene til sig, når afkastene begynder at blive sure. Men flere akademiske undersøgeler har vist, at investorer der hopper fra den ene investeringsfond til den anden for at jagte præstationer tenderer til at klare sig væsentligt dårligere end de investorer, der bliver ét sted. Vær forberedt på at holde fast i én fond igennem gode tider såvel som dårlige – med én undtagelse.

I en aktivt bestyret fond har du skabt en tiltro til den professionelle fondstyrer. Hvis denne bestyrer efterlader din fond for at bestyre en anden, vil hans/hendes afløser måske ikke styre dine penge med samme færdigheder, og du bør måske overveje at sælge. Ellers er et par dårlige måneders præstation ikke nogen grund til at hoppe af.

At sælge aktier kan opstille nogle komplicerede spørgsmål. To store advarselssignaler kan måske indikere, at det er på tide at sælge.

  • Forretningens fundamentale faktorer ændrer sig. Får en ny konkurrent virksomhedens hovedprodukter til at se forældede ud? Bevæger virksomheden sig ud i irrelevante områder, der gør, at du ikke længere forstår forretningen?
  • Aktien bliver overvurderet. Har markedet budt virksomhedens aktier op til uholdbare højder? Kan aktien bryde sammen ved bare en enkelt dårlig nyhed?

Mens begge disse advarsler kan bidrage med gode grunde til at sælge, kan det også være en god idé at kigge på de mange skrigende sirener omkring markedet, som man bør ignorere.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Lyt ikke til støjen

Medierne giver meget opmærksom til Wall Street – men de tenderer til kun at fokusere på ét indeks og antager derfra, at det reflekterer hele markedet. Indekset går op? Markedet er i opsving! Indekset går ned? Nu er der krise! Markedet er for svingende!

Nogle investorer (specielt de der er glade for teknisk analyse) studerer op- og nedturene på markedsgrafer for at tyde, om investorer vil løfte markedet. Dette er ofte formålsløst. Succesfuld investering afhænger af ikke at overvåge det overordnede marked, men at analysere styrkerne og svaghederne hos individuelle virksomheder. Hvad end markedet laver pt., er det bedst at skabe pålidelige langsigtede afkast med køb-og-behold strategien.

 

Overvåg og opsummer

Selvfølgelig kan du ikke bare fylde din portefølje med få aktier og glemme alt om dem. Ligesom husplanter kræver investeringer regelmæssig pleje og opmærksomhed for at blomstre. Medmindre du har lagt dine penge i statsobligationer med deres garanterede afkast, bliver du nødt til at tjekke dine investeringer regelmæssigt for at sikre dig, at de overgår markedet.

At overvåge og opsummere sine investeringer (specielt når man har begået fejl) giver også en essentiel mulighed for at lære fra sine fejl. Alle laver fejl nu og da, men de mest succesfulde investorer undgår at lave samme fejl to gange. Sæt noget tid til side og opsummer din portefølje mindst hver tredje måned, hvis ikke hver uge. Du bør ikke være limet fast til din computerskærm minut efter minut, men du bør heller ikke glemme dem.

Del denne artikel

Invested.dk