Guides

Hvordan du begynder at trade: Introduktion

Trading er en stil på det finansielle marked, der adskiller sig fra den traditionelle køb-og-behold stil. I stedet for at stræbe efter profit fra de langsigtede uptrends i markedet, leder traderne efter kortsigtede kursbevægelser i både stigende og faldende markeder.

At betragte trading (kortsigtet handel) som en forretning er afgørende for om man får succes, for trading er en forretning. Dette kræver en strategisk plan. Denne plan bør indeholde ting som kortsigtede og langsigtede mål, mængden af kapital du har til rådighed, og hvordan du vil sætte tingene op. Planen bør også indeholde en meget vigtig ting: Hvad vil du handle, og hvordan vil du handle? Din plan skal være så objektiv og præcis, at hvis du giver den til en anden trader, skal han kunne udføre planen korrekt. Det er vigtigt at understrege, at din plan ikke bare er nogle systemer, som du tror vil virke, eller som du har set en anden benytte. Din plan er noget, som du har researchet, testet og evalueret igennem en tidsperiode.

Succesfuld trading handler også om mere end bare at læse nogle få artikler og bøger; du bør kunne bruge en stor mængde tid og kræfter, før du overhovedet foretager en handel på det reelle marked. Selv når du er på markedet, bør du evaluere dine teknikker regelmæssigt.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

 

Hvordan du begynder at trade: Stile

Mange mennesker (måske inklusiv dig selv) er kommet ind i den finansielle verden igennem investering. Formålet med investering er at skabe velstand langsomt over tid, og det er typisk opnået gennem en køb-og-behold strategi, hvor man foretager investeringer såsom i en aktie/aktier eller investeringsforeninger, og man tillader, at kurserne svinger igennem tid. Investorerne ignorerer nedture med håbet og forventningen om, at kurserne på et tidspunkt vil give et comeback. Historien har jo også vist, at alle aktier er steget overordnet set. De vil altid komme over nedturen og stige endnu længere op i vejret.

Hvis vi definerer investering, som noget man holder i en periode af flere år, så kan vi definere trading som, hvor man ofte køber og sælger aktier, råvarer, valuta eller andre værdipapirer med intentionen om at generere et afkast, der overgår køb-og-behold strategien. Modsat langsigtede investeringer ”tager” man ofte sit profit, når man handler kortsigtet, så der ryger hele tiden penge ind og ud af kontoen. Derfor kan man se aktiv handel/trading som en form for indkomst.

Profit i trading skabes ved at købe lavt og sælge højt, hvor man ”er inde i aktien” i kort tid. Det er også muligt at sælge højt og købe lavt (shorting). Denne tidsperiode kan variere rigtig meget fra få sekunder til flere måneder (det kommer an på traderens stil). Her kommer fire former for handelsstile:

 • Position trading – Holdeperioden er måneder til år
 • Swing trading – Holdeperioden er dage til uger
 • Daytrading (dagshandel) – Holdeperioden er kun dage (man beholder ikke værdipapiret over natten)
 • Scalp trading – Holdeperioden er sekunder til minutter (man beholder ikke værdipapiret over natten)

Skal vi tage dem fra en ende af?

Position trading har den længste tidsperiode, hvor man typisk holder værdipapiret. Her bruger traderen nogle kombinationer af tekniske og fundamentale analyser for at skabe beslutninger og kigger ofte på ugentlige og månedlige kurver, når han/hun evaluerer markederne. Ofte er kortsigtede prissvingninger ignoreret til fordel for profit af langsigtede trends. Denne form for handel ligner mest ”investering”: Dog gør traderen brug af både af stigende og faldende værdipapirer (shorting).

Swing trading er, hvor traderen prøver at fange kortsigtede markedsbevægelser. Generelt baserer traderen sine beslutninger på teknisk analyse og prisaktion for at bestemme indgang og udgang i værdipapiret. Traderen fokuserer ikke på det fundamentale. Traderen går ud af positionen, når den rette mængde profit er nået, når værdipapiret bevæger sig i den forkerte retning eller efter en bestemt mængde tid. Fordi denne handelsstil kører over dage til uger, er hyppig overvågning ikke påkrævet. Derfor bruger nye tradere ofte denne handelsstil, hvis de ikke har tid til at overvåge deres handler hele tiden.

Daytrading er hvor traderen går ind i positioner og ud igen på samme dag. Daytraderen holder ikke nogle positioner over natten, og han/hun bruger ofte profitmål eller stop loss (automatisk salg ved en bestemt kurs for at minimere tab). Daytraderen benytter teknisk analyse for at finde de gode prissvingninger ved at kigge på dagskurver med minutter og volumensbaserede kurver. Fordi handler kun bliver holdt i minutter eller timer er store kursbevægelser sjældne, så daytraderen tjener penge på meget små kursbevægelser. Derfor handler daytradere ofte med margin. Daytrading er et fuldtidsjob, siden éns handler konstant skal overvåges, og internetsvigt eller computerproblemer kan blive et kæmpe problem for daytraderen.

Scalp trading er en ekstremt aktiv form for daytrading, der involverer hyppigt køb og salg. Scalp tradere fanger selv de mindste prissvingninger for at skabe profit. Positionerne holdes kun i sekunder eller minutter. Fordi handlerne er så hyppige, kan en skalptrader hurtigt lave 100 handler på en enkelt handelssession. Derfor er præcision en altafgørende faktor i skalp trading og kræver 100% koncentration og overvågning.

Så hvilken stil tilhører du?

Når du overvejer hvilken stil, du tilhører bør du overveje følgende faktorer:

 • Mængde af kapital
 • Mængde tid til rådighed
 • Handelserfaring
 • Personlighed
 • Risikotolerance
Få fart på din investering: Se certifikaterne hos en Danmarks førende udstedere Klik her

Hvordan du begynder at trade: Handel som en forretning

Idéen om at leve af at handle med værdipapirer er meget tiltrækkende for folk. Du kommer til at være din egen chef. Du styrer selv din kalender. Du arbejder hjemmefra med ubegrænset indkomstpotentiale. Alle der bare ejer en computer, internet og en handelskonto kan give det et forsøg. I modsætning til mange andre jobs er ingen karakterer, specialtræning eller erfaring påkrævet. På grund af disse gode faktorer, fejler folk i at indse de finansielle, følelsesmæssige og tidsmæssige forpligtelser, der skal til for at være succesfuld. Det er et faktum, at du altid vil tabe nogle handler, selv hvis du er den bedste. Det er meget få, der bliver ufatteligt rige, men du kan stadig tjene mange penge. Der findes ikke noget system, som vinder 100% af tiden.

Der er meget vildledelse i forbindelse med at lære trading. Hundredevis af hjemmesider vil gerne have dig til at tro at trading er nemt, og at alle kan skabe en kæmpe og konstant indkomst på de finansielle markeder. Selv om der er meget få mennesker, der kan skabe en enorm mængde penge på kort tid, er det ikke standarden. For de fleste mennesker kræver det meget hårdt arbejde for at blive succesfuld.

Som forretning kræver trading konstant research, evaluering og disciplin. Der findes ingen garanti i denne branche, og du kunne ende med at arbejde 40 timer om ugen og ikke tjene en krone. Alle der overvejer at gå ind i trading skal være sikre på, at de både har personligheden og de finansielle midler til det.

Det er ikke en profession, som du bliver god til over natten. Tradere der starter for tidligt uden ordentlig research først ender ofte tilbage til begyndelsen med mindre kapital. Tradere der har realistiske forventninger og behandler det som en forretning har større chancer for at slå oddsene og blive en del af den gruppe, der får succes.

 

Hvordan du begynder at trade: Handelsteknologi

I denne del vil vi kigge på diverse teknologier, som bruges af professionelle tradere.

For noget tid siden blev du nødt til at ringe til sin børsmægler igennem telefonen for at placere din ordre. Derfra ville børsmægleren give ordren videre til en anden mægler, der stod fysisk til stede på børsen. Denne mægler ville finde et match til din ordre, og så snart ordreprocessen er færdiggjort, ville kursen på værdipapiret allerede have ændret sig dramatisk.

Men i dag er det sådan, at den teknologi, der kun var til rådighed for børserne og institutionelle investorer, er til rådighed for alle: hurtigere computere, højhastighedsinternet, elektroniske markeder og direkte adgang til handel har alt sammen hjulpet den individuelle trader. Også ting som handelsautomatik, innovative markedsværktøjer og testplatforme har givet tradere flere teknologier at arbejde med.

Derfor skal du bruge en computer, internet og en handelssoftware for at komme i gang.

Handelssoftwaren skal kunne disse tre ting:

 • Markedsanalyse
 • Test
 • Ordreudførelse

Markedsanalysen i en handelssoftware gør, at du kan se og modificere grafer og få vist kurser. Afhængig af din handelsstil kan du vælge real-time kurser, så kurserne opdateres hele tiden… hvert millisekund.

Den næste komponent er at teste. For ikke så lang tid siden var muligheden for at teste sine teknikker over længere tid en rimelig udviklet funktion i handelssoftware. Men i dag har traderne også mulighed for at lave mange andre avancerede optimeringer/tests. Disse værktøjer er virkelig gode til at forbedre dine handelssystemer og teknikker.

Til sidst har handelssoftwaren en interface, hvor ordreudførelsen foregår. Nogle handelssoftwares har en meget basal ordreside, hvor nogle softwares er langt mere avancerede med flere funktioner.

Mange af disse handelsplatforme har en simulationsfunktion, hvor du kan afprøve dine teknikker, systemer og teorier af på det virkelige marked, men hvor du ikke behøver teste med dine egne penge. Disse simulationer giver nye tradere et kæmpe indblik i det virkelige marked, og derfor er simulationshandel en rigtig god måde for tradere at skabe erfaring.

Mæglere og handelskonti

Mæglerne er dem, der udbyder disse handelsplatforme. Derfor er det vigtigt at du tager disse faktorer til eftertanke:

 • Tilbyder de markederne, som du gerne vil handle på (aktier, valuta, futures osv)?
 • Understøtter de simulationshandel?
 • Hvordan håndterer de ordreudførelse?
 • Hvor effektiv er deres kundeservice?
 • Hvad er deres gebyrer?
 • Hvad er deres marginbetingelser?

Når du har besluttet dig for en mægler, vil du være i stand til at åbne en handelskonto.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Hvordan du begynder at trade: Ordretyper

En handelsordre er den instruktion, du sender til en mægler for at købe eller sælge et værdipapir. Selvom det kan ses meget nemt bare at skulle trykke på ”køb” for at købe og ”sælg” for at sælge, er det meget ineffektivt og risikabelt at handle på denne måde. Hvis du handler på denne måde, kan der forekomme tab via skridninger.

Skridning er forskellen mellem den kurs, du forventer og den kurs, handlen faktisk fuldføres til, og det kan godt være risikabelt på et marked, der bevæger sig meget hurtigt. Specielle ordretyper tillader tradere at vælge specifikke kurser for handler og derved minimere risikoen for skridninger.

Lang og kort

For det første er det vigtigt at forstå forskellen mellem en lang position og en kort position. En lang position indtages, når man forventer at skabe et afkast fra stigende kurser. Dette er standarden, og tab fra lange positioner ses som begrænset, da værdipapiret kan gå helt i 0, hvis det bevæger sig i den forkerte retning. Altså lange positioner er de almindelige typer handler, som du kender i forvejen. For eksempel at købe en aktie og forvente den stiger, så du kan sælge den igen og tjene penge.

En kort position (shorting) er, hvor man forventer at skabe profit fra et faldende marked. Ved at bruge en marginkonto, kan man indtage en kort position ved at låne en aktie eller andet værdipapir fra en mægler og sælge den. Når kursen når det ønskede niveau (når værdipapiret er blevet billigere), køber man værdipapiret tilbage og erstatter det, der fra starten var lånt af mægleren. Tab fra en kort positioner ses som ubegrænset, fordi kursen teoretisk set kunne fortsætte med at stige ubegrænset.

Markedsordrer

Markedsordren er den mest basale type af handelsordre. Markedsordren fortæller mægleren, at der skal købes (eller sælges) til den bedste pris, der på nuværende tidspunkt er. Typisk vil en sådan ordre udføres med det samme. Dog er der risiko for skridning, da markedsordrer ikke garanterer kurser.

Limitordrer

En limitordre er en ordre til at købe (eller sælge) til en specifik kurs eller bedre. En limitordre for køb kan kun udføres til den specifikke limitkurs eller højere. Omvendt, kan en limitordre for salg kun udføres til den specifikke limitkurs eller lavere. Selvom limitordrer forhindrer skridninger, garanterer de ikke at blive udført, og handelsmuligheden kan misses, hvis kursen bevæger sig væk fra limitkursen, før den kan udføres.

Bemærk: Markedet kan bevæge sig til limitkursen og ordren udføres måske alligevel ikke, hvis der ikke er nok købere eller sælgere ved det specifikke niveau.

Stopordrer

Beskyttende stop loss ordrer er ordrer, der bruges til at minimere tab. Det er en grænse, hvor traderen ikke vil risikere flere penge. Altså værdipapiret bliver solgt på stedet, hvis prisen rammer den fastsatte stop loss pris.

 

Hvordan du begynder at trade: Udvikling af handelsplan

Før vi bevæger os ind i udviklingen af en handelsplan, er det vigtigt at differentiere mellem skønsmæssige tradere og systemtradere. Tradere falder typisk ind i en af de to brede kategorier. Skønsmæssige (beslutningsbaserede) tradere der følger markedet og placerer manuelle handler som respons til information, som er tilgængelig på det pågældende tidspunkt eller system (regelsbaserede) tradere, der ofte bruger automation og følger nogle objektive regler.

Fordi det ofte er set lettere at hoppe ind i trading som en skønsmæssig trader, er det der, de fleste starter, hvor de prøver igennem viden og intuition at finde handelsmuligheder med høje sandsynligheder. Selv hvis en skønsmæssig trader bruger en specifik plan, vil han eller hun stadig beslutte, hvorvidt man skal lave handlen eller ej. Også selv hvis kursen og værdipapiret passer præcist til planen, som han eller hun havde fastlagt.

Det er dér systemtradere og skønsmæssige tradere adskiller sig fra hinanden. Systemtradere følger planens system nøjagtigt. En sådan plan/system passer fint som en automation. Dette kan programmeres som en algoritme, der klarer alle handlerne, når den er slået til.

Udvikling af en handelsplan

En plan er et skrevet sæt regler, der definerer, hvordan og hvornår du skal foretage handler og inkluderer følgende komponenter:

Marked(er) der vil handles

I dag er tradere ikke kun begrænset til aktier. I dag har man nemlig et bredt udvalg af finansielle instrumenter, man kan vælge fra; inklusive obligationer, råvarer, valuta, ETF’er, futures, optioner osv. For at være succesfuld skal instrumentet handles under god likviditet og volatilitet.

Likviditeten beskriver mulighed for at kunne lave ordrer, uanset hvor store, hurtigt og effektivt uden en stor påvirkning i kursen. Likviditet kan måles med følgende faktorer:

 • Bredde – Hvor tæt er bud/udbud spredningen?
 • Dybde – Hvor dybt er markedet (hvor mange ordrer ligger bag de bedste bud og udbud)?
 • Hurtighed – Hvor hurtigt kan en stor markedsordre udføres?
 • Spændstighed – Hvor lang tid tager det for markedet at komme tilbage efter en stor ordre er udført?

Markeder med god likviditet har en tæt bud/udbud spredning og med stor markedsdybde. Likviditet er vigtig for tradere, fordi det hjælper med at sikre, at ordrerne bliver

 • Udført
 • Udført med minimal skridning
 • Udført uden betydeligt at påvirke kursen

Volatilitet, derimod, måler mængden og hurtigheden af, hvordan kurser bevæger sig opad og nedad på et bestemt marked. Når et finansinstrument viser stor volatilitet, giver det traderne muligheder for at profitere fra prisændringerne. Uanset om kursen bevæger sig op eller ned, kan traderen tjene penge på det. Det er svært at gøre, hvis prisen står stille.

Det er vigtigt at pointere, at den handelsplan, der måske virker til obligationer, ikke nødvendigvis virker til aktier. Der skal laves separate handelsplaner til hvert marked. Derfor anbefales det at starte ud med ét marked/instrument.

Grafintervaller

Man kan kigge på en graf over et år, eller man kan kigge på en over en dag. Det afhænger af, hvilken type man er, hvad for en graf, man foretrækker at analysere ud fra.

Grafindikatorer

Din handelsplan bør også definere indikatorer, der skal tilhøre din(e) kurve(r). Tekniske indikatorer er matematiske beregninger baseret på finansinstrumentets fortidige og nuværende kurser og volumensaktivitet. Det er vigtigt at påpege, at disse indikatorer alene ikke skaber købs- eller salgssignaler. Du skal implementere signalerne til at finde ind- og udgangspunkter i værdipapiret.

Regler for handelsstørrelse

Handelsstørrelsen handler om, hvor stor en mængde penge, der smides i værdipapiret. Det er meget normalt, for eksempel, at traderen starter med en option. Hvis systemet bliver bevist succesfuldt, vil traderen måske handle mere end én kontrakt næste gang, og derved stiger den potentielle profit (men også det potentielle tab). Uanset dine regler for handelsstørrelse, bør det tydeligt stå i din handelsplan.

Indgangsregler

Tradere er enten konservative eller aggressive af natur, og dette kommer ofte til udtryk i deres indgangsregler. Konservative tradere venter måske for meget på information for at gå ind i en handel, hvor de måske går glip af muligheder. På den anden side er overaggressive tradere måske for hurtige i markedet uden nogen form for bekræftelse.

Udgangsregler

Det siges ofte, at du kan indgå en handel til enhver kurs og gøre den profitabel ved at gå ud på det rette tidspunkt. Selvom det lyder overoptimistisk, er det faktisk forholdsvis sandt. Udgangshandler er et kritisk aspekt af en handelsplan, fordi de ultimativt definerer successen af en handel. Derfor kræver dine udgangsregler den samme mængde research og test som dine indgangsregler.

Få fart på din investering: Se certifikaterne hos en Danmarks førende udstedere Klik her

Hvordan du begynder at trade: Test din handelsplan

En stor del af en handelsplans udvikling er at teste, om systemet virker – hvor mange penge kan systemet tjene på det reelle marked?

Backtesting

Backtesting refererer til at teste et handelssystem via historiske data for at se, hvordan det ville have outperformet igennem den tidsperiode. De fleste platforme i dag understøtter backtesting, og du kan hurtigt teste idéer uden at risikere pengene i din handelskonto.

Hvis nødvendigt, kan du hyre en kvalificeret programmør til at oversætte din idé til en form, der kan testes. En programmør kan kode idéen ved at bruge programmørsproget, som din platform benytter ved at integrere inputvariabler.

Fremtidig præstationstesting

Du kan også benytte dit system og din handelsplan igennem simulationsfunktionerne, så du kan teste, om det virker ”på papiret”, og du risikerer heller ikke nogle af pengene på din handelskonto. Hvis systemet viser positive resultater, er det måske klar til at blive brugt på det reelle marked.

 

Hvordan du begynder at trade: Live tradingpræstation

Målet ved at evaluere hvert aspekt af en handelsplan er at minimere risiko og generere større profit. Selvom systemet viser sig at vise positive resultater via backtesting eller fremtidig præstationstesting, er det vigtigt stadig at overvåge, når du er ude på det reelle marked.

En metode du kan bruge til at se, om live resultaterne passer med dine testresultater er ved at sammenligne egenkapitalskurver. En egenkapitalkurve viser din gevinst og dit tab over en specifik tidsperiode. Ideelt er en egenkapitalkurve opadgående. Det er normalt, at der er svingninger, men den skal være opadgående. Hvis dine testresultater viser denne ideelle kurve, men dine aktuelle resultater viser en nedadgående kurve, matcher resultaterne ikke. Hvis begge kurver viser konstant vækst, er du på rette spor. Grundene til at handelsplanen måske ikke fungerer på samme måde på det reelle markedet som i testen kan være følgende:

Det kan være, at traderen ikke holder sig til planen. Mange tradere kan huske dengang, de kom til at shorte aktien i stedet for at købe den, når det var det, de skulle. Øvelse, erfaring og automation kan hjælpe på disse problemer.

Det kan også være tekniske problemer, som traderen ikke kan gøre for.

Det kan også være unikke handelsforhold såsom politiske begivenheder som kan have en påvirkning på markedet. Imens regelmæssige offentliggørelser såsom råvarerapporter kan skabe et kortsigtet fald eller stigning i kursen, kan uventede nyheder (vejrkatastrofer) skabe større konsekvenser på markedsaktivitet. Ingen handelsplan kan se disse begivenheder komme.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Hvordan du begynder at trade: Konklusion

Som trader kan du være din egen chef, selv planlægge dine arbejdstider, arbejde hjemmefra og have muligheden for at nå ubegrænset indkomstpotentiale. Selvom det er nemt at komme ind i trading, er det svært at blive succesfuld. Se det som fodbold: Det er nemt at gå ud på banen og sparke bolden rundt, men det er en helt anden boldgade at blive professionel fodboldspiller. Som en fodboldspiller skal du lægge din tid og dine kræfter i det, for at blive succesfuld.

Denne guide giver dig kun en introduktion. Det er ikke meningen, at den skal give dig al den information, du behøver for at blive en profitabel trader. Oveni emnerne du har lært i denne introduktion, skal du lære en del om markederne – hvad de er, og hvordan de virker – og du skal lære at forstå margin, gearing, beskatning og risiko (for at nævne nogle få).

Handel som en forretning, og ikke som en hobby, er en langsigtet bestræbelse, der påkræver konstant læring, evaluering og tilpasning. Hvis man ser på det som en forretning, kan trading være et spændende og belønnende eventyr.

Del denne artikel

Invested.dk