Guides

En begynderguide til MACD

At lære at trade efter kortsigtede momentum kan ofte være en svær opgave, men det er meget sværere, når man ikke kender de rette værktøjer, som kan hjælpe. Denne artikel vil fokusere på en af de mest populære indikatorer, som bruges i teknisk analyse, der hedder MACD (moving average convergence divergence). Gerald Appel udviklede denne indikator i 1960’erne, og selvom dens navn lyder meget kompliceret, er den faktisk relativt nem at bruge. Læs videre, hvis du vil vide mere om, hvordan du kan bruge dette værktøj i din tradingstrategi.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Baggrundsviden

Den store popularitet af MACD er hovedsageligt på grund af dens evne til at spotte stigende kortsigtet momentum. Men før vi springer ud i mekanikken bag MACD, er det vigtigt at forstå forskellen mellem et kortsigtet og et langsigtet glidende gennemsnit.

Som du kan se på grafen nedenfor, vil mange tradere kigge efter, når det kortsigtede glidende gennemsnit (blå linje) krydser over det langsigtede glidende gennemsnit (rød linje) og bruge det til at signalere øgende opadgående momentum. Denne positive krydsning antyder, at kursen på det seneste er steget med en hurtigere rate, end den har gjort tidligere, så det er et udbredt teknisk købssignal. Omvendt, når det kortsigtede glidende gennemsnit krydser under det langsigtede glidende gennemsnit, betyder det, aktivets kurs har bevæget sig nedad med en hurtigere rate, og det er måske på tide at sælge/shorte.

glidende gennemsnit til MACD

 

Indikatoren

Bemærk, hvordan de glidende gennemsnit bevæger sig væk fra hinanden i ovenstående graf, når styrken af vores momentum stiger. MACD blev designet til at profitere via denne afvigelse (divergens) ved at analysere forskellen mellem de to eksponentielle glidende gennemsnit. Værdi af det langsigtede glidende gennemsnit trækkes fra det kortsigtede glidende gennemsnit, og resultatet bliver plottet på en graf. Perioderne, som bruges til at beregne MACD, kan nemt tilpasses, så de passer til enhver strategi, men tradere vil som regel bruge standardperioderne, som er 12 og 26 dages glidende gennemsnit.

En positiv MACD-værdi (når det kortsigtede glidende gennemsnit ligger over det langsigtede) signalerer et øgende opadgående momentum. På den anden side antyder en faldende negativ MACD-værdi, at nedtrenden bliver stærkere, og det måske ikke er det bedste tidspunkt at købe på.

 

Handelssignaler

Det er blevet standard at plotte et separat glidende gennemsnit ved siden af MACD, hvilket bruges til at skabe et klart signal af skiftende momentum. En signallinje (også kendt som trigger-linje) skabes ved at tage en ni-perioders glidende gennemsnit af MACD. Som du kan se i nedenstående figur, bliver handelssignaler skabt, når MACD linjen (den solide linje) krydser gennem trigger-linjen (ni-perioders eksponentielt glidende gennemsnit (EMA) – stiplet blå linje).

Det basale købssignal opstår, når MACD linjen (den solide linje) krydser over trigger-linjen (den stiplede linje), og det basale salgssignal (evt. shortsignal) opstår, når MACD krydser under trigger-linjen. Når en trader vælger at købe ved købssignalet, men indikatoren ligger under 0, bør han vide, at han forsøger at profitere fra en ombytning i momentum (skiftende trendretning), mens de glidende gennemsnit stadig indikerer, at værdipapiret kunne stå over for et kortsigtet salgspres. Denne positive krydsning kan ofte forudsige ombytningen i trenden, som kan ses i nedstående figur, men det er ofte mere risikabelt, end hvis MACD lå over 0.

Trigger-linje til MACD

Et andet udbredt signal, som mange tradere kigger efter, forekommer, når indikatoren bevæger sig i den modsatte retning af aktivet, kendt som divergens (afvigelse). Dette koncept bruges ofte kun af erfarne tradere.

 

Centerlinjen

Som nævnt tidligere er MACD indikatoren beregnet ved at tage forskellen mellem det kortsigtede glidende gennemsnit (12-dages EMA) og det langsigtede glidende gennemsnit (26-dages EMA). På grund af denne opbygning vil det betyde, at indikatoren vil være lig 0, når de to glidende gennemsnit krydser hinanden. Som du kan se i nedenstående figur, er en krydsning med 0-linjen en simpel metode til at kunne identificere retningen af trenden samt nøglepunkterne, når momentum bygges op.

Nullingen som handelssignal

 

Fordele

I de forrige eksempler kan det ses, at denne indikator nemt kan inkorporeres i éns kortsigtede handelsstrategi. MACD indikatoren er et meget brugbart værktøj, som kan hjælpe tradere med at sikre sig, at den kortsigtede retning er til traderens fordel.

 

Ulemper

Den største ulempe ved at bruge denne indikator til at skabe handelssignaler er, at en trader kan slynges ud og ind af en position flere gange, før han/hun fanger et stærkt skift i momentum. Som du kan se på nedenstående graf, kan denne indikator skabe adskillige handelssignaler over en forlænget periode, og dette kan måske få traderen til at realisere adskillige uinteressante gevinster eller små tab gennem denne periode.

Mange handelssignaler ved MACD

Tradere bør være klar over, at denne effekt kan være slem i både trendende markeder og trendkanalmarkeder, fordi relativt små bevægelser kan få indikatoren til at skifte retning hurtigt. Det store antal falske signaler kan resultere i, at traderen realiserer mange tab. Når kommissioner og gebyrer også tages til overvejelse, kan denne strategi pludselig blive dyr.

En anden MACD-ulempe er dens manglende evne til at lave sammenligninger mellem forskellige værdipapirer. Fordi MACD er kroneværdien mellem de to glidende gennemsnit, giver det lille indsigt, når man sammenligner forskellige værdipapirer med hinanden. I forsøg på at løse dette problem bruger mange tekniske analytikere den indikator, der hedder percentage price oscillator, som bliver beregnet på næsten samme måde som MACD, men den analyserer den procentvise forskel mellem de glidende gennemsnit i stedet for kronemængden.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Konklusion

MACD indikatoren er et af de mest populære værktøjer i teknisk analyse, fordi den giver traderen mulighed for hurtigt og nemt at identificere de kortsigtede trendretninger. De klare handelssignaler hjælper med at minimere det subjektive aspekt ved trading, og krydsningerne og trigger-linjen gør det nemt for tradere at sikre sig, at de handler i momentums retning. Meget få indikatorer i teknisk analyse har vist sig at være mere pålidelige end MACD.

Del denne artikel

Invested.dk