Guides

Brugen af stop loss ved et dobbelt-bund mønster

Det at benytte en stop loss ordre kan for mange investorer være forvirrende og en uoverkommelig opgave. Derfor bruger mange en ”mental” stop loss ved konstant at have fingeren på salgsknappen, men det kan være psykologisk farligt, da vi som mennesker tit og ofte kan involvere for mange følelser under trading og derved ”skubbe” stop loss grænsen.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Ved at sætte en fast stop loss ordre direkte efter købet eller shortsalget af en aktie eller andet værdipapir kan man sikre sig mod ”mentale forskubninger”, der i sidste ende ofte kan lede til større tab, end man ville have stået over for, hvis man havde sat en fast stop loss fra starten. I denne artikel vil jeg vise et eksempel på, hvordan man på mest optimal vis kan implementere sin stop loss ordre under det velkendte og meget hyppige grafmønster, dobbelt-bund. En dobbelt-bund opstår, når kursen på værdipapiret rammer et støtteniveau to gange ligesom på nedenstående illustration:

Eksempel på en dobbelt-bund

Man kan som trader og teknisk analytiker skabe store gevinster ved at forudse disse grafformationer, men trading handler ikke om at være god til at forudse. Trading handler om at have ret over 50% af gangene, så gevinsterne i det lange løb overgår tabene. Derfor kan man som trader ikke forvente, at mønsteret vil fuldende sig, men man kan have en forventning om det. Derfor er stop loss en måde at forsikre sig selv mod alt for store tab, hvis man ikke ”har ret” i sine forudsigelser, og trenden bryder støtteniveauet 2. gang og fortsætter i nedtrend. Nedenstående illustration viser implementeringen af stop loss, vores købspunkt, samt to udbrudsbekræftelser.

Brug af stop loss ved dobbelt-bund

Denne dobbelt-bund formation har foregået over et halvt års tid, men disse mønstre opstår ved alle tidsintervaller, så man skal tilpasse sig efter, om formationen er kortsigtet eller langsigtet. Mønsteret i dette eksempel er lettere langsigtet.

Det gule område på grafen er vores dobbelt-bund område. Inde i de to bunde kan vi se, at aktien har spiddet to gange, hvilket bestemmer hvor toppen af vores område skal gå til. Bunden af vores område er bunden af den nederste grafbund.

Når aktien bryder ud af vores gule dobbelt-bund område er det på tide at købe, da mønsteret nu er blevet bekræftet, og der er formet en dobbelt-bund. Derved bør købsprisen på Intel aktien være ca. 20,5$.

Til hvilket kurs skal vi placere vores stop loss ordre? Stop loss ordren skal være så tæt på vores dobbelt-bund område som muligt. Hvis vi kigger på den blå afmærkning til venstre, kan vi se, at den blå streg sidste år (2010) har været et markant støtteniveau for Intel aktien, så der er en chance for, at niveauet vil agere som støtteniveau igen, hvis kursen bryder under vores dobbelt-bund område. Derfor bør vi placere vores stop loss ordre (18,96$) nogle cents under vores tidligere støtteniveau (19$). Hvis aktien så vælger at bryde under både vores dobbelt-bund område og vores støtteniveau er vi forsikrede om at komme hurtigt ud og derved begrænse tabet.

Da Intel fuldførte sit mønster og brød ud over vores dobbelt-bund område kan vi via afmærkning på vores illustration se, at der har været 2 bekræftende udbrud. I midten af vores formation kan vi se at kursen fandt et støtteniveau ved omkring 21$. Dette støtteniveau agerer som modstandsniveau, så snart kursen bryder under og prøver at bryde over igen. Da vi på vores graf kan se, at kursen bryder over dette modstandsniveau er det vores 1. bekræftede udbrud. Ved det 2. bekræftende udbrud bryder kursen over vores formations neckline (også modstand).

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Konklusion

Det er altid svært at spotte en formende mønster, når man står i situationen, men det at kigge efter brydende indikatorer kan være en stor hjælp til at forudse grafmønstre. Stop loss ordre er til som en forsikring, hvis mønsteret fejler.

Del denne artikel

Invested.dk