Din kapital er i fare. Andre gebyrer forekommer. For mere information besøg denne side

aktiekurser

Verdens største hedgefond: Aktierne skal markant længere ned

Skyerne samler sig over verdensøkonomien, og de næste år ser ikke lyse ud. Sådan lyder analysen fra Ray Dalio, der er grundlægger af verdens største hedgefund, Bridgewater Associates, med over 140 milliarder dollars under forvaltning.

Ud over at være CIO i Bridgewaterer er Ray Dalio også kendt for sine ekstremt grundige analyser af verdensøkonomien. Analyser, der i mange tilfælde går flere hundrede år tilbage i et forsøg på at samle trådene.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

I sin seneste analyse forholder Ray Dalio sig til den nyeste udvikling på markedet, og her spiller inflation og renter en central rolle. Ray Dalio fastslår, at et samfund bliver nødt til at tilstræbe en inflation på maksimalt 2%. Alt andet er uholdbart, fordi det udhuler virksomheders og privates opsparing og ødelægger tilliden til både staten, prisdannelsen og møntfoden.

Ray Dalio har grundlagt verdens største hedgefond, og er en af de største aktive tænkere inden for investering i dag.

I øjeblikket ligger inflationen i både Europa og USA over 8%, og derfor er centralbankerne tvunget til at slå hårdt ned på væksten og arbejdsmarkedet for igen at få inflationen under kontrol.

Men det bliver en hård rejse.

Ifølge Dalios mest optimistiske prognose skal den toneangivne rente i USA op på mindst 4,5% (fra nuværende 2,5%), hvis den skal kvæle inflationen. En høj rente gør det nemlig dyrere at låne penge og sammen med andre tiltag kan dermed standse væksten i samfundet og få inflationen i samfundet under kontrol.

Problemet er dog, at det nuværende aktiemarked slet ikke kan klare en rente på 4,5%. Aktiemarkedet er nemlig i høj graf prissat efter, hvor dyrt det er at låne penge, og forventningerne til, hvad investorerne kan få i afkast.

Siden finanskrisen i 2008 har renterne været ekstremt lave, og det har holdt hånden under aktiemarkedet og skabt et fantastisk såkaldt bullrun i aktiemarkedet.

Men når renterne stiger, bliver der færre penge at købe aktier for, og samtidig bliver der pludselig andre og mere sikre steder at placere sine penge – f.eks. i obligationer.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Dermed falder aktiekurserne.

Med en toneangiven rente på 4,5% forventer Dalio et yderligere fald i aktiemarkedet på omkring 20%. Det svarer til, at det store amerikanske aktieindeks (S&P 500) skal ned i en kurs på ca. 3100 USD, altså kursen lige før coronakrisen.

Men måske er en rente på 4,5% slet ikke nok, fastslår Dalio. Hvis inflationen fortsætter med at være et problem, kan centralbankerne være tvunget til at sætte renten yderligere op, og i så fald skal aktierne endnu længere ned.

Tallene er usikre, og krige, politisk uro og energipriser kan ændre på det hele fra måned til måned. Konklusionen er dog klar: Vi står foran særdeles usikre tider.

Herunder kan du se den nuværende kurs på S&P 500. Du kan blandt andet bruge handelsplatformen eToro, hvis du vil spekulere i et faldende aktiemarked.

Del denne artikel

Invested.dk