aktiekurser

Derfor kan olieprisen komme over 100 dollars

Af Tor Klaveness, analytiker for invested.dk

Olieprisen er steget over tolv procent siden årsskiftet. Vores analytiker mener stadig, at stigningen er uundgåelig, og han peger i første omgang på to afgørende årsager.

Under OPEC+’s månedlige møde i denne uge blev produktionskvoten som forventet øget med 400.000 tønder om dagen. Kvoteforhøjelsen vil dog ikke være nok til at dække den stigende efterspørgsel fra lande, der åbner op efter covid-19 og en forventet stigning i rejseaktiviteten.

En forventet stigning i rejseaktiviteten kan få olieprisen under yderligere pres

Derudover kæmper flere OPEC-lande med at øge produktionen i takt med stigende kvoter, og meget tyder på, at verdens ledige produktionskapacitet vil bevæge sig mod et rekordlavt niveau. Det er et problem, og på sigt kan opsiden i oliepriserne være voldsom.

Hvis du vil spekulere i en mulig stigende oliepris, kan du gøre det gennem såkaldte CFD’er hos online mæglere som Markets.com. Det er både nemt og overkommeligt at investere i CFD’er, men husk at det er gearede produkter, der er forbundet med risiko.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Lave lagre

Lagertal giver altid en god indikation af, hvor stramt et marked er. OECD-lageret er nu på det laveste niveau siden 2018, og på trods af det forudser U.S. Energy Information Administration (EIA) også en svag lagerudbygning i løbet af de næste par år:

Ser vi på USA, er lagerene på det laveste nivaeu, de har været i de sidste fem år. Dette til trods for, at den amerikanske olieproduktion nu er rekordhøj:

Produktionsproblemer i OPEC

At lagrene er så lave, har sikkert overrasket mange, da vi på ingen måde er tilbage til det “normale” transport og produktionsnivaeu efter covid-19. Dette gør verdens energimarkeder endnu mere afhængige af OPEC+. Organisationen har besluttet at øge sin månedlige produktion, og frem til september vil stigningen være på 400.000 tønder om dagen. Kvoteforhøjelsen, der er fastsat på det seneste OPEC+-møde gælder for marts.

Få fart på din investering: Se certifikaterne hos en Danmarks førende udstedere Klik her

Problemet er dog, at OPEC+ ikke altid gør, hvad organisationen selv siger, den skal gøre. Historisk har snyd været et stort problem, og mange lande har produceret mere end deres kvote. I dag er problemet faktisk det modsatte: Mange lande er ikke i stand til at øge produktionen op til deres kvote. I december producerede 14 ud af 18 OPEC+ lande faktisk mindre end den tildelte kvote. Den samlede produktion er nu 620.000 tønder om dagen under den samlede kvote.

Produktionsproblemerne er særligt store i Libyen, Angola og Nigeria. Libyen har pt. ikke kvoter (I lighed med Iran og Venezuela), så ifølge OPEC’s såkaldte “sekundære kilder”-estimat falder produktionen hele 84.000 tønder om dagen fra november til december. Angola oplevede et produktionsspring på 85.000 tønder om dagen fra november til december, men producerer stadig 190.000 tønder om dagen under sin kvote. I Nigeria faldt produktionen med 43.000 tønder om dagen, og baseret på OPEC’s “sekundære kilder”-tal ligger landet nu over 300.000 tønder om dagen under den tildelte kvote.

Men det er krævende for Nigeria at øge produktionen. Landet kæmper med gammel infrastruktur og underinvesteringer, og sabotage gør ikke situationen nemmere. Landet har et mål om at producere 1,88 millioner tønder om dagen i år, men de når nok ikke dertil. Situationen er den samme i mange andre lande – trods høje priser investeres der alt for lidt.

Hvis vi ser på OPEC+ som helhed, er det, at landene ikke er i stand til at producere i henhold til deres kvoter, et problem, der kun vil øges i omfang:

Den frie produktionskapacitet svinder ind

Jeg har henvist til lagertal, men det bedst estimat for, hvad der definerer et stramt marked, er faktisk ledig produktionskapacitet.

Konsekvensen af, at mange OPEC+-lande har produktionsproblemer, betyder, at verdens ledige produktionskapacitet falder. I dag er det et sted mellem 3 og 4 millioner tønder om dagen. Selvom Platts Analytics forudser lageropbygning i indeværende kvartal, anslår de kun 800.000 tønder om dagen i ledig produktionskapacitet i juni (forudsat at OPEC + overholder planerne). Det er historisk lave niveauer, og med så lidt ledig kapacitet er chancerne store for, at olieprisen overstiger 100 dollars pr.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Det, der måske er den største joker i forhold til efterspørgsel, er den fremtidige rejseaktivitet. Vil vi flyve lige så meget som før covid-19? Der bliver nok færre forretningsrejser, men jeg tror ikke meget på, at der bliver færre ferierejser. Ifølge Saudi Aramco efterspørger flyselskaberne i øjeblikket 4,5 millioner tønder om dagen sammenlignet med 7,5 millioner tønder om dagen i 2019. Forskellen er næsten hele dagens tilgængelige globale kapacitet. Markedet kan således være meget stramt, når vi vender tilbage til “normalen”.

Løsningen?

Biden-administrationen var i efteråret relativt aggressiv over for OPEC+ og påpegede, at organisationen burde øge produktionen. Den opfordring vil helt sikkert blive gentaget, og vi kan se, at Saudi-Arabien og de andre lande med ledig kapacitet (Rusland, De Forenede Arabiske Emirater, Irak og Kuwait) øger produktionen mere end planlagt.

Det vil i så fald lægge en kortsigtet dæmper på prisstigningerne og bidrage til lageropbygning. Ikke desto mindre er det kun en midlertidig løsning: Verdens ledige produktionskapacitet er på vej mod bundniveauer, og det tyder på høje priser. Med lavere tilgængelig produktionskapacitet vil geopolitiske forhold også få langt større betydning, og risikopræmien vil stige.

Hvad skal man investere i, hvis man tror på stigende oliepriser?

Følgende gennemgang er ikke lavet af vores analytiker

Det store finansmedie Motley Fool har for nyligt lavet en kort oversigt over, hvilke selskaber, der lige nu kan være interessante i forhold til en stigende oliepris.

ConocoPhillips 

For investorer, der ønsker at drage fordel af stigende oliepriser og konstant efterspørgsel, er ConocoPhillips værd at overveje. Et af de største indtjenings- og profit-fokuserede virksomheder i verden, det er specialiseret i at finde og producere olie og naturgas og har aktiviteter i mere end et dusin lande.

Kan købes hos handelsplatformen Markets – også med gearing

ExxonMobil Corp.

Et af de største olieselskaber på planeten, ExxonMobil, der opererer i alle segmenter af olie- og gasindustrien, herunder også transport og opbevaring af olie, petrokemisk fremstilling, raffinering samt også markedsføring af raffinerede produkter og olieprodukter til kunderne.

Kan købes hos handelsplatformen Markets – også med gearing

Phillips 66

Phillips 66 er et af de førende olieraffineringsselskaber med aktiviteter i USA og Europa. Det har også investeringer i såkaldt midstream-operationer – inklusive betydelige ejerandele i to selskaberne Phillips 66 Partners og DCP Midstream samt i petrokemikalier via dets CPChem joint venture med Chevron.

Kan købes hos handelsplatformen Markets – også med gearing

Equinor

Equinor ASA (tidligere Statoil ASA) er et norsk børsnoteret olie- og energiselskab. Selskabet er et resultat af fusionen mellem Statoil og olie- og energidivisionen i Norsk Hydro. Equinor er en af verdens største operatører på dybt vand. I tillæg til omfattende efterforskning og udvinding af olie og gas , driver virksomhed i mange lande i Nordeuropa omkring levering. Equinor har i de senere år slået sig op på ønsket om grøn omstilling, og investerer milliarder i blandt andet vindmølleparker og solenergi.

Kan købes hos handelsplatformen Markets – også med gearing

Udkig efter noget andet end Olie? Stærk indeks-investering kan være svaret!

Med indeksinvestering (ETF) køber du en hel håndfuld aktier med et enkelt klik! Det er en snusfornuftigt og smart løsning for mange private investorer. Download vores omfattede guide. ETF'er fra mange brancher og hele verden samlet i en praktisk PDF lige til at printe.

Del denne artikel

Invested.dk