aktiekurser

Advarsel: Europas økonomi står i en ekstrem situation

EU’s ledere er netop blevet enige om at udfase en stor del af den russiske olieimport inden udgangen af året. Dermed er banen kridtet op for et russisk svar, der nemt kan kaste Europa ud i meget dyb recession.

Allerede i april lukkede Rusland for gassen til Polen og Bulgarien, og i forrige uge var det så Finland, der stod for tur. Men hvis Rusland fortsætter sin straffeaktion og pludselig lukker for gassen til hele EU, vil situationen være særdeles dyster for hele kontinentet.

Det vil med stor sandsynlighed blive nødvendigt med energirationering, og et bud fra flere europæiske banker er, at det europæiske BNP kan falde med omkring 3-4%. Det lyder måske ikke voldsomt, men det er nok til at kaste EU ud i en dyb recession.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Det vil i høj grad blive olien, der skal kompensere for den manglende gas, og det vil ifølge mange analytikere betyde oliepriser, der kortvarigt kan springe op i 140-170 dollars, hvis altså Rusland foretager et hurtigt og omfattende stop for naturgasleverancerne til EU.

På samme måde vil den amerikanske dollar sandsynligvis springe yderligere i vejret. Det skyldes, at kapitalen søger mod mere sikre havne i USA, der fortsat har verdens mest likvide og dybe finansmarked.

Den negative effekt på aktierne i Europa vil også være stor. Kurserne er allerede faldet meget siden nytår, men en høj energipris vil lægge et hårdt pres på europæiske produktionsvirksomheder, og det vil sprede sig som ringe i vandet, og vil med stor sandsynlighed få aktiekurserne til at falde yderligere.

Hvor stor krisen bliver, vil i høj grad afhænge af, hvordan centralbankerne vil reagere. Problemet er bare, at økonomien i forvejen er presset af inflation, og det tvinger i øjeblikket både FED og ECB til at hæve renterne for at lægge en dæmper på inflationen.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Under en kraftig energikrise kan ECB og til dels Fed dog blive tvunget til at holde de ledende renter uændret for at afbøde krisen. Det kan dog i værste sende inflationen yderligere i vejret og gøre en blød landing for økonomien næsten umulig på længere sigt.

I dagens udgave af Dagbladet Børsen er oliestrateg Jan Bylov fra Jyske Bank ikke i tvivl:

”Det er et ekstremt scenarie, som vi ser ind i nu,” siger han.

USO er den største olie ETF. Den tracker West Texas Intermediate Light Sweet Crude Oil.

Del denne artikel

Invested.dk