Valuta

Forståelse for spredningen hos valutaer

I den vilde valutaverden hvor den daglige volumen når op på tocifrede billionbeløb, er tætte handelsspredninger normen mellem banker på interbankmarkedet, hvor det kun er få ”pips”, der adskiller bud- og udbudspriserne for en valuta. De valutakurser banker giver til store virksomheder, institutionelle kunder og regeringskunder er også meget konkurrencedygtige med tætte spredninger. Det er dog en helt anden historie, når vi snakker om private kunder. Spredningen mellem bud- og udbudskursen for en valuta på det offentlige marked er som regel ret stor, og den kan variere meget fra én valutadealer til den anden. Fordi denne forskel i kurser har en påvirkning på din pengepung, er det altid i din interesse at lede efter den bedste valutakurs. Lad os dog først dykke ned i valutaverdenen for at få en basal forståelse for, hvordan valutakurser beregnes, og hvordan du kan forstå dem.

Få fart på din investering: Se certifikaterne hos en Danmarks førende udstedere Klik her

Bud/udbud spredningen

Bud/udbud spredningen er i bund og grund forskellen mellem den kurs, en dealer vil købe en valuta til, og den kurs en dealer vil sælge en valuta til. Med andre ord er budkursen den kurs, en dealer er villig til at betale eller ”byde” for en valuta, hvor ”udbudskursen” er den kurs, som en dealer vil have for en valuta.

Forstil dig en amerikansk rejsende, der besøger Europa og står over for den følgende pris for euros i en valutakiosk i en lufthavn. EUR 1 = USD 1,2,3,4,50/ USD 1,40. Den højere kurs (1,40) er den kurs, dealeren vil have pr. euro. Da vores person gerne vil købe 5.000 euro, skal hun betale dealeren 7.000 dollars.

Hvad nu hvis den næste rejsende i køen lige har færdiggjort sin rejse i Europa, og før han rejser hjem til USA, vil han gerne sælge de euros, han har tilbage. Ved ren og skær tilfældighed har han lige netop 5.000 euro, han vil sælge. Han ville sælge disse euro til dealeren for budkursen på 1.30 USD og derved få 6.500 dollars for sine euros.

Forskellen på 500 dollars (7.000 – 6.500) der opstår via disse to transaktioner er dealerens profit, hvilket kommer fra spredningen.

 

Direkte og indirekte valutakurser

Nu kommer vi til emnet om direkte og indirekte valutakurser. En direkte valutakurs udtrykker kursen af én enhed af den udenlandske møntenhed i forhold til den indenlandske møntenhed. En indirekte valutakurs er det omvendte, hvor den udtrykker mængden af en udenlandsk møntenhed for én enhed af en indenlandsk møntenhed.

Fordi den danske krone er en relativt lille møntenhed, står de fleste valutaer på valutamarkedet i indirekte form. De direkte valutaer er dog for eksempel DKK/EUR eller DKK/USD (bemærk at møntenheden til venstre kaldes basisvalutaen, hvor møntenheden til højre kaldes quote valutaen eller den variable valuta). Når man veksler valuta i Danmark, står de fleste valutaer dog i direkte form, men det er sjældent i udlandet.

Valutakurser og valutakryds

Det er meget vigtigt at have en forståelse for, hvordan valutaer bliver kurssat, når man har at gøre med valutakryds, hvilket er kursen for én møntenhed i forhold til en valuta, der ikke er den danske krone. Dette er en situation, der ofte imødegås af rejsende.

Lad os sige, at du er en dansker, der rejser til Brasilien og derfor skal have nogle brasilianske real. Spotkursen på valutakurserne på markedet er ca. USD 1 = DKK 5,8645 og BRL 1 = USD 0,4040. Det betyder, at den tilnærmelsesvise BRL/DKK spotkurs ville være BRL 1 = 2,3693 (5,8645*0,4040). En valutadealer i Danmark sætter derfor måske en kurs på BRL 1 = DKK 2,3200 / 2,4000, hvilket betyder, at du skal betale 2,40 danske kroner for at købe én brasiliansk real, og du ville modtage 2,32 kroner, hvis du ville vælge én real.

Hvis begge valutaer stod i direkte form i stedet for indirekte, ville man skulle dividere de to valutakurser og ikke gange dem.

Få fart på din investering: Se certifikaterne hos en Danmarks førende udstedere Klik her

Ting at huske

  • Her er en basal regel om valutaer. Når man står overfor en bud-/udbudskurs for en valuta, er den højere kurs den, du skal betale for at købe valutaen, og den lavere kurs er den, du ville modtage, hvis du ville sælge valutaen.
  • Når du har med valutakryds at gøre, bør du finde ud af, om de står på direkte eller indirekte form. Hvis begge valutaer står på direkte form ville det tilnærmelsesvise valutakryds være valuta A / valuta B. Hvis den ene valuta står på direkte form og den anden på indirekte form, så vil det tilnærmelsesvise valutakryds være valuta A * valuta B.

 

Gode tips til valutaveksling

  • Led efter de bedste kurser – Valutakurser kan variere lidt mellem dealere og vekselerer i samme by. Det kan være det værd at kigge lidt rundt på nettet efter den bedste kurs, hvis det blot kan spare dig 0,5% eller 1%.
  • Undgå valutakiosker i lufthavne – Det er ikke nogen hemmelighed, at lufthavnskioske har de værste valutakurser med ekstremt brede bud/udbud spredninger.
  • Have en skønsmæssig idé af valutaspotkursen – Hvis du ikke har haft tid til at lede efter den bedste kurs, er det en god idé at have en idé af valutaspotkursen, så du ved, hvor meget spredningen koster dig. Hvis spredningen er for stor, bør du overveje at veksle valuta hos en anden dealer.

 

Konklusion

Store spredninger er normen på det offentlige valutamarked. Du kan dog undgå denne sprednings påvirkning på din pengepung ved at lede efter de bedste kurser, undgå lufthavnsvalutakioske og evt. spørge efter bedre kurser ved større mængder.

Del denne artikel

Invested.dk