Økonomiteori

Total nytte

Globus 60x60Definition af Total nytte

Det totale niveau af tilfredshed som en kunde modtager igennem forbruget af en bestemt vare eller serviceydelse. Hver enkelte enhed af en vare eller serviceydelse har sin egen marginale nytte, og den totale nytte er i bund og grund summen af alle de marginale nytter af de enkelte enheder. Klassisk økonomisk teori antager, at alle kunder vil have det højeste totale nytteniveau af de penge, de bruger.

Bliv gratis medlem af invested.dk, og modtag e-bog med 7 overskuelige metoder til investering >> Meld mig ind

IE 60x60InvestEd forklarer Total nytte

For at bedre forstå total nytte skal man forstå loven om faldende marginal nytte, som fremsætter, at i takt med at der bruges mere af en enkelt vare eller serviceydelse, vil den ekstra (marginale) tilfredsstillelse falde. Den første enhed giver den højeste marginale nytte, den anden har en lavere marginal nytte osv. Derfor vokser den totale nytte langsommere og langsommere med hver ekstra enhed af den samme vare eller serviceydelse.

For at maksimere den totale nytte (som er et naturligt mål for alle forbrugere), så vil forbrugerne søge efter at kombinere forskellige kombinationer af varer og serviceydelser. Givet deres begrænsede ressourcer (penge) vil forbrugerne tage beslutninger med forsøg på at forøge deres totale nytte med hver ekstra enhed.

Invested.dk