Stop-loss ordre

Globus 60x60Definition af Stop-loss ordre

En ordre placeret hos en mægler, som skal sælge et værdipapir, når kursen når et specifikt niveau. En stop-loss ordre er designet til at begrænse en investors/traders tab på et værdipapir. Selvom de fleste investorer forbinder en stop-loss ordre med en lang position, kan den også bruges i en kort position, hvor værdipapiret vil købes, hvis det handles over den definerede kurs. En stop-loss ordre fjerner de følelsesmæssige beslutninger og kan være specielt nyttig, når en person f.eks. er på ferie og ikke kan holde øje med sine investeringer. Det er dog ikke garanteret at ordren bliver gennemført.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Også kaldet ”stop-ordre” eller ”stop-market ordre”.

IE 60x60InvestEd forklarer Stop-loss ordre

Med en stop-loss ordre i en lang position er en markedsordre til at sælge sat i gang, når en aktie handles under en bestemt pris, og værdipapiret vil sælges til den næste tilgængelige pris. Denne type ordre virker korrekt, hvis aktien eller markedet falder på en ordentlig måde, men ikke hvis faldet er uordenligt eller skarpt.

Hvis du f.eks. ejer aktier i virksomheden ABC, som på nuværende tidspunkt handles til kurs 50 kr., og du gerne vil risikoafdække et stort fald, kunne du sætte en stop-loss ordre for at sælge dine ABC aktier ved kurs 48 kr. Denne type stop-loss ordre kaldes også for en en sell-stop ordre. Hvis ABC ryger under 48 kr., vil din stop-loss ordre sættes i gang og blive til en markedsordre for at sælge dine ABC aktier til den næste tilgængelige pris. Hvis den næste pris er 47,90 kr., vil dine ABC aktier sælges til 47,90 kr.

Men hvad hvis ABC lukker med en kurs på 48,50 kr. en dag, og åbner i 44,90 kr. den næste dag på grund af et dårligt kvartalsregnskab? Så vil din stop-loss ordre stadig automatisk sættes i gang, og dine aktier sælges til den næste tilgængelige pris, lad os sige 45 kr. Her vil din stop-loss ordre ikke fungere, som du forventede, siden du tabte 10% i stedet for de 4%, du forventede, da du lagde stop-loss ordren.

Dette er en kæmpe ulempe ved stop-loss ordrer og er en grund til, hvorfor erfarne investorer bruger stop-limit ordrer i stedet for stop-market ordrer. Stop-limit ordrer prøver at sælge aktien til en specifik limitpris (i stedet or markedspris), så snart et specifikt prisniveau er brudt.

Bemærk at disse ordrer også kan bruges til at beskytte ikke-realiserede gevinster, selvom det i dette tilfælde er mere korrekt at tiltale dem stop ordrer i stedet for stop-loss ordrer.

Invested.dk