Price-Earnings Ratio – P/E værdi – Kursindtjeningsforhold

Globus 60x60Definition af Price-Earnings Ratio – P/E værdi - Kursindtjeningsforhold

Et nøgletal der beskriver en virksomheds aktuelle aktiekurs i forhold til indtjeningen per aktie.

Beregnes som:

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Udregning af P/E værdi

Hvis en virksomhedes aktie for eksempel i øjeblikket handles til 55 kr., og indtjeningen i løbet af de seneste 12 måneder var 2 kr. pr. aktie, vil P/E værdien for virksomheden være 27,5 (55/2).

EPS (indtjening pr. aktie) er normalt for de sidste 12 måneder, men nogle gange kan det tages fra forventningerne for indtjeningen i de næste fire kvartaler (forventet eller forward P/E). En tredje variant bruger summen af de sidste to aktuelle kvartaler og skønnene over de næste to kvartaler.

Også nogle gange kendt som "price multiple" eller "earnings multiple."

IE 60x60InvestEd forklarer Price-Earnings Ratio – P/E værdi - Kursindtjeningsforhold

Generelt tyder en høj P/E på, at investorerne forventer en højere indtjeningsvækst i fremtiden i forhold til selskaber med en lavere P/E værdi. Men P/E værdien fortæller os ikke hele historien i sig selv. Det er normalt mere nyttigt at sammenligne P/E værdien af et selskab med andre virksomheder inden for samme branche, med markedet generelt eller med virksomhedens egen historiske P/E. Det ville ikke være hensigtsmæssigt for investorer at sammenligne P/E værdien (som basis for deres investering) for en teknologivirksomhed (høj P/E) med en forsyningsvirksomhed (lav P/E), da hver industri har meget forskellige vækstprospekter.

P/E er nogle gange benævnt som et "multiplum", fordi værdien viser, hvor meget investorer er villige til at betale pr. kr. af indtjeningen. Hvis en virksomhed for øjeblikket bliver handlet til et multiplum (P/E ) på 20, er fortolkningen, at investoren er villig til at betale 20 kr. for 1 kr. overskud i virksomheden.

Nævneren (overskuddet) er baseret på en regnskabsmæssig foranstaltning af indtjeningen, der er modtagelig for former for manipulation, hvilket kun gør kvaliteten af ​​P/E så god som kvaliteten af ​​den underliggende indtjening.

Ting at huske

  • En høj P/E værdi betyder generelt, at investorerne forventer en højere vækst i fremtiden.
  • Den gennemsnitlige markeds P/E værdi er 20-25.
  • P/E værdien kan bruge forventede resultater til at finde forward P/E.
  • Virksomheder som taber penge har ikke en P/E værdi.

Invested.dk