Overtildelingsoption

Globus 60x60Definition af begrebet ”overtildelingsoption”

En option som underwritere har, der gør, at de kan sælge yderligere aktier, som en virksomhed planlægger at sælge under en børsnotering eller emission. En overtildelingsoption giver underwritere mulighed for at udstede op til 15% flere aktier, end der oprindeligt var planlagt. Denne option kan udnyttes inden for 30 dage efter noteringen, og den behøver ikke blive udnyttet på samme dag.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Kaldes også en ”greenshoe option”.

IE 60x60InvestEd forklarer begrebet ”overtildelingsoption”

Underwriterne under en notering kan måske vælge at udnytte overtildelingsoptionen, når efterspørgslen efter aktierne er høj, og aktien handles over salgskursen. Dette scenarie gør, at virksomheden kan skaffe ekstra kapital.

I andre situationer kan underwriterne vælge at udstede ekstra aktier for at stabilisere kursen og undgå, at kursen falder under salgskursen. Hvis aktiekursen falder under salgskursen, så kan underwriterne købe nogle af aktierne tilbage for mindre end det, de blev solgt for, hvilket sænker udbuddet og forhåbentligt hæver prisen. Hvis aktien stiger over salgskursen, så giver overtildelingsoptionen underwriterne tilladelse til at købe de ekstra aktier til salgskursen, så de ikke taber penge.

Invested.dk