Medarbejderaktieoption

Globus 60x60Definition af Medarbejderaktieoption

En aktieoption der gives til bestemte medarbejdere i en virksomhed. De bærer retten, men ikke forpligtelsen, til at købe en bestemt mængde aktier i virksomheden til en fastsat kurs. En medarbejderaktieoption er en smule forskellig fra almindelige børshandlede optioner, fordi den ikke generelt er handlet på en børs, og der er ikke nogen put option som modsætning. Ud over dét skal medarbejderne typisk vente en bestemt periode, før de må udnytte optionen.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

IE 60x60InvestEd forklarer Medarbejderaktieoption

Idéen bag aktieoptioner er at stille interesserne mellem medarbejderne og aktionærerne på lige fod. Aktionærerne vil gerne se aktien stige, så det at belønne medarbejdere når aktien går op forsikrer i teorien, at alle stræber efter det samme mål. Kritikere mener dog, at der er en stor forskel mellem en option og ejerskabet i den underliggende aktie. Hvis aktien går ned, vil indehaveren af optionen miste muligheden for en bonus men ville ikke føle samme smerte som ejeren af aktien.

Et andet problem med medarbejderaktieoptioner er debatten om at værdiansætte dem, og hvad end de er en omkostning på resultatopgørelsen hos virksomheden. Dette er et meget omdiskuteret emne.

Invested.dk