Lov om faldende marginal nytte

Globus 60x60Definition af Lov om faldende marginal nytte

En økonomisk teoretisk lov der fremfører, at i takt med at en person øger sit forbrug af et produkt (hvor forbruget af andre produkter er konstant), er der er et fald i den marginale nytte, som personen får fra sit forbrug af hver ekstra enhed af produktet.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

IE 60x60InvestEd forklarer Lov om faldende marginal nytte

Det er under dette præmis, at en buffet-restaurant drives. De frister dig med ”alt du kan spise” velvidende om, at hver ekstra tallerken mad giver dig mindre nytte end den forrige. Og til trods for deres fristelser vil folk kun spise, indtil den nytte de får fra ekstra er en anelse mindre end den første.

Lad os for eksempel sige, at du kommer til en buffet, og den første tallerken du spiser er rigtig god. På en skala fra 1-10 vil du give den 10. Nu er din sult på en måde blevet tæmmet, men du går over og tager en ny tallerken mad. Da du ikke er lige så sulten, ligger din nydelse højst til 7 på skalaen. De fleste mennesker ville stoppe, før deres nytte falder endnu mere, men lad os nu sige, at du går tilbage for at spise en tredje tallerken, og din nytte falder endnu mere til 3 på skalaen. Hvis du fortsætter med at spise, vil du på et tidspunkt nå til et punkt, hvor det at spise vil få dig til at have det dårligt, hvilket giver dig utilfredshed, eller ”unytte”.

Invested.dk