Personlig finans

Livsstilsinflation

Globus 60x60Definition af Livsstilsinflation

Forøgelsen af dit forbrug når din indkomst forøges. Livsstilsinflation tenderer til at forsætte hver gang, nogen får en lønforhøjelse, hvilket gør det konstant svært at komme ud af gæld, gemme til pension eller opnå andre overordnede finansielle mål. Livsstilsinflation er grunden til, at folk fanges i rotteræset om at arbejde for kun at betale regningerne.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

IE 60x60InvestEd forklarer Livsstilsinflation

Livsstilsinflation forekommer typisk, når en person går fra at være studerende til en fuldtidsmedarbejder. Til trods for at spare på alt, hvad man kan som studerende, kan den første store lønseddel gøre, at de goder som engang var luksuriøse nu bliver ”nødvendigheder”, og forbruget stiger kraftigt. At dele en toværelses lejlighed med tre andre medstuderende for at holde huslejen nede bliver pludselig uacceptabelt. At cykle på cykel bliver pludselig ikke set som hurtigt nok, og det skal nu være en bil.

Folk har det med at forøge deres forbrug, så snart deres indkomst stiger, fordi de tror, at de ekstra goder og serviceydelser, de køber, vil gøre dem lykkeligere. Ofte gør disse køb dem ikke lykkeligere, og en bedre valgmulighed ville være at arbejde mod økonomisk uafhængighed ved at spare mere op.

Folk kan undgå livsstilsinflation ved bevidst at planlægge sit forbrug og sin opsparing. En automatiseret opsparingsplan kan være en god måde at sikre sig, at éns opsparingsmål mødes, og forbruget skæres. At undgå livsstilsinflation kan gøre, at man opnår økonomisk uafhængighed i en yngre alder, har den finansielle fleksibilitet til at vælge drømmejobbet i stedet for en højere betalt valgmulighed samt pensionere tidligt.

Invested.dk