Kapitalisme

Globus 60x60Definition af Kapitalisme

Et økonomisystem baseret på det private ejerskab af kapital- og produktionsinputs og på produktionen af varer og serviceydelser for profit. Produktionen af varer og serviceydelser er baseret på udbuddet og efterspørgslen på det generelle marked (markedsøkonomien) i stedet for centraliseret planlægning (planøkonomi). Kapitalisme bliver generelt karakteriseret via konkurrence mellem producenter. Andre facetter, såsom statens indblanding mht. reguleringer, varierer mellem de forskellige kapitalismemodeller.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

IE 60x60InvestEd forklarer Kapitalisme

Kapitalismen steg i popularitet efter slutningen af de feudale økonomier og er blevet det dominante økonomiske system i udviklede lande.

Kapitalisme bliver ofte tæt forbundet med økonomisk vækst, da produktionen og priserne bestemmes af markedet i stedet for regeringerne. Private ejendomsrettigheder giver privatpersoner friheden til at producere varer og serviceydelser, som de kan sælge på markedet.

Kapitalismen er blevet kritiseret for dens underliggende fokus på profit, og hvordan dette fokus kan skabe sociale og økonomiske uligheder i samfundet.

Invested.dk