Glidende gennemsnit

Globus 60x60Definition af Glidende gennemsnit

En meget brugt indikator i teknisk analyse, der hjælper med at udglatte prisbevægelser ved at filtrere ”støjen” fra tilfældige prissvingninger. Et glidende gennemsnit er en trendfølgende indikator, fordi den er baseret på tidligere kurser. De to basale og mest brugte glidende gennemsnit er simpelt glidende gennemsnit (SMA), som er et simpelt gennemsnit af et værdipapir over et bestemt antal tidsperioder og eksponentielt glidende gennemsnit (EMA), hvilket giver en større vægt til de senere kurser. De mest almindelige grunde til at bruge glidende gennemsnit er for at identificere retningen af trenden og bestemme støtte- og modstandsniveauer. Mens glidende gennemsnit er brugbare i sig selv, skaber de også fundamentet i andre indikatorer såsom MACD.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

IE 60x60InvestEd forklarer Glidende gennemsnit

Som et eksempel på SMA, antag da et værdipapir med følgende lukkekurser over 15 dage:

Uge 1 (5 dage) – 20, 22, 24, 25, 23

Uge 2 (5 dage) – 26, 28, 26, 29, 27

Uge 3 (5 dage) – 28, 30, 27, 29, 28

Et 10-dages glidende gennemsnit udligner lukkekurserne for de første 10 dage som det første datapunkt. Det næste datapunkt ville tage den tidligste kurs og lægge sammen med kursen på dag 11 og derefter tage gennemsnittet som vist nedenfor.

Sådan virker glidende gennemsnit

Glidende gennemsnit er forsinket efter de nuværende prisbevægelser, fordi de er baseret på tidligere priser; jo længere tidsperioden for glidende gennemsnit er, jo større forsinkelse. Glidende gennemsnit med kortere tidsperioder bruges af kortsigtede investorer, hvor de med længere tidsperioder mest bruges af langsigtede investorer. Det 200-dages glidende gennemsnit bruges flittigt af investorer og tradere, da brud igennem denne linje ofte bliver set som vigtige handelssignaler.

Invested.dk