Gældsrate

Globus 60x60Definition af Gældsrate

Et finansielt nøgletal der måler en virksomheds gældsætningsgrad. Gældsraten er defineret via forholdet mellem de totale gældsforpligtelser med de totale aktiver. Tallet indikerer, hvor stor en del af virksomhedens aktiver, som er finansieret via gæld.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

Gældsrate = Total gæld / Totale aktiver

Jo højere nøgletallet er, jo mere gældssat er virksomheden, og jo højere er den finansielle risiko. Gældsrater varierer kraftigt fra industri til industri, hvor kapitalkrævende forretninger (såsom forsyningsvirksomheder) har meget højere gældsrater end andre industrier, såsom teknologi.

IE 60x60InvestEd forklarer Gældsrate

En virksomhed med totale aktiver på 100 mio. kr. og total gæld på 30 mio. kr. har en gældsrate på 30%. Er denne virksomhed i en finansielt bedre position end en virksomhed med en gældsrate på 40%? Det afhænger af den industri, som virksomheden opererer i. En gældsrate på 30% er måske for høj for en virksomhed, der opererer i en sektor, hvor pengestrøm er meget svingende og dens konkurrenter har lille gæld, siden denne gæld måske sænker virksomhedens finansielle fleksibilitet og konkurrencedygtighed. Omvendt kan en gældsrate på 40% måske nemt styres af en virksomhed i en sektor såsom forsyningssektoren, hvor pengestrøm er stabil, og højere gældsrater er normen.

En gældsrate på mere end 1 indikerer, at virksomheden har mere gæld end aktiver.

Invested.dk