Finanspolitik

Globus 60x60Definition af Finanspolitik

Regeringens forbrugspolitik der påvirker makroøkonomiske tilstande. Regulatorer kan igennem finanspolitik forsøge at forbedre arbejdsløsheden, kontrollere inflation, stabilisere konjunkturcyklusser og påvirke renter for at kontrollere økonomien. Finanspolitik er i stor grad baseret på den britiske økonom John Maynard Keynes (1883-1946), der mente, at regeringer kunne ændre økonomisk præstation ved at justere skatterne og regeringens forbrug.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

IE 60x60InvestEd forklarer Finanspolitik

For at illustrere hvordan regeringen kunne prøve at benytte finanspolitik til at påvirke økonomien, forstil dig da en økonomi, der står over for recession. Regeringen vil måske sænke skatterne for at prøve at sætte skub i den økonomiske vækst. Hvis folk betaler mindre i skat, har de flere penge at bruge eller investere. Forøget forbrug eller investering fra borgerne kunne forbedre den økonomiske vækst. Regulatorer vil dog ikke have, at forbruget stiger for meget, da dette kunne lede til inflation.

En anden mulighed er, at regeringen måske vælger at forøge sit eget forbrug – ved eksempelvis at bygge flere motorveje. Idéen bag dette er, at det ekstra regeringsforbrug ville kunne skabe flere jobs, og det får arbejdsløsheden til at falde.

Et af de mange problemer med finanspolitik er, at denne politik påvirker bestemte grupper uforholdsmæssigt. En skattenedsættelse vil måske ikke pålægges til skatteydere under alle indkomstniveauer, eller nogle grupper ser måske større nedsættelser end andre. Ligeså vil en forhøjelse af regeringens forbrug have den største påvirkning på den gruppe, der modtager forbruget, hvilket i tilfælde af motorveje ville være bygningsarbejderne.

Finanspolitik og pengepolitik er to store drivværk af en nations økonomi. Igennem pengepolitik påvirker landets centralbank pengetilførslen i landet. Regulatorer bruger begge politikker til at forstærke en vaklende økonomi, bibeholde en stærk økonomi eller afkøle en overophedet økonomi.

For mere information omkring finanspolitik, læs Hvad er finanspolitik?

Invested.dk