Finansiering med egenkapital

Globus 60x60Definition af begrebet "finansiering med egenkapital"

Processen af at skaffe kapital via salg af aktier i en virksomhed. Finansiering med egenkapital refererer til salg af ejerskab til forretningsformål. Egenkapitalsfinansiering kan variere meget fra et par tusind kroner skaffet af venner og familie til gigantiske IPO’er, der skaffer milliarder med navne som Twitter og Facebook. Begrebet bliver ofte set som finansiering igennem en børsnotering, men det inkluderer også finansiering gennem private virksomheder. Egenkapitals finansiering er modsætning til gældsfinansiering, der handler om at skaffe penge ved at låne.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

IE 60x60InvestEd forklarer begrebet "finansiering med egenkapital"

Finansiering med egenkapital involver ikke kun salg af ordinære aktier men også salg af andre værdipapirer såsom præferenceaktier, konvertible præferenceaktier og warranter.

En ny virksomhed der vokser til et succesfuldt selskab vil have forskellige runder med egenkapitalsfinansiering, som selskabet udvikler sig. Efter opstart tiltrækker virksomheden forskellige typer af investorer undervejs i udviklingen, så virksomheden måske kan benytte sig af forskellige egenkapitals instrumenter for at skaffe kapital.

Angel investorer og venturekapitalister, som generelt er de første investorer i en ny virksomhed, er for eksempel tilbøjelige til at foretrække konvertible præferenceaktier over ordinære aktier. Så snart virksomheden har vokset sig stor, skal den måske overvejes at blive børsnoteret og sælge ordinære aktier til institutionelle og private investorer.

Egenkapitalsfinansieringsprocessen er under regulering, der beskytter køberne af aktierne mod svindlere, der måske skaffer penge igennem umistænksomme investorer og forsvinder med pengene.

Invested.dk