EV/EBITDA

Globus 60x60Definition af begrebet ”EV/EBITDA”

Et nøgletal der bruges til at bestemme værdien af en virksomhed. Nøgletallet kigger på virksomheden på samme måde, som en potentiel opkøber ville gøre det, fordi tallet tager højde for virksomhedens gæld – som mange andre nøgletal (f.eks. P/E) ikke medregner. EV/EBITDA beregnes således:

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

EV/EBITDA = (Markedsværdi + markedsværdi af præferenceaktier + markedsværdi af gæld + minoritetsinteresser – likvider og investeringer) / resultat før renter, skat, afskrivninger og amortisering

Også kaldet ”enterprise multiple”.

IE 60x60InvestEd forklarer begrebet ”EV/EBITDA”

En lav EV/EBITDA værdi indikerer, at virksomheden måske er undervurderet. Tallet beregnes af analytikere af følgende grunde:

(I) Det er brugbart, når man sammenligner virksomheder på tværs af landegrænser, fordi tallet ekskluderer landenes skattepolitik.

(II) Det bruges til at finde attraktive opkøbsmuligheder. Mht. opkøb er enterprise value en bedre måling en markedsværdien. Enterprise value tager højde for virksomhedens gæld, hvilket opkøberen vil blive nødt til at påtage sig.

Husk på, at EV/EBITDA kan variere meget afhængigt af industrien. Derfor er det vigtigt at sammenligne nøgletallet med andre virksomheder i industrien generelt. Forvent højere EV/EBITDA-værdier i industrier med høj vækst (som biotek) og lavere værdier i industrier med lav vækst (forsyningsvirksomheder).

Se også: Analyse af nøgletal: Introduktion

Invested.dk