Efficient markedshypotese (EMH)

Den overordnede definitionDefinition af Efficient markedshypotese (EMH)

En investeringsteori der siger, at det er umuligt ”at slå markedet”, fordi effektiviteten på aktiemarkedet gør, at den relevante information altid er inkluderet i kursen. Ifølge den efficiente markedshypotese handles aktier altid til deres fair værdi på børsen, hvilket gør det umuligt for investorer at købe undervurderede aktier eller sælge aktier med opblæste priser. Derfor siger teorien, at det er umuligt at overgå det overordnede marked via timing, og at den eneste måde en investor kan få høje gevinster på er ved at tage mere risikofyldte investeringer.

Find de bedste ETF'er og invester snusfornuftigt. Hent vores gratis E-bog. Download e-bog

InvestEds forklaring på begrebetInvestEd forklarer Efficient markedshypotese (EMH)

Selvom det er en grundsten i moderne finansiel teori, er EMH meget kontroversiel og er ofte omdiskuteret. De der tror på teorien mener, at det er nyttesløst og spild af tid at lede efter undervurderede aktier og prøve at forudse trends på markedet via enten fundamental eller teknisk analyse.

Der er både beviser for og imod teorien. For eksempel har investorer som Warren Buffett konstant overgået markedet i længere tidsperioder, hvilket er umuligt ifølge den efficiente markedshypotese. Et andet eksempel imod teorien, er da Dow Jones i krisen 1987 faldt med over 20% på en enkelt dag, hvilket er et bevis på, at aktiekurser virkelig kan afvige fra deres fair værdi.

Invested.dk