Lektion 5 – indikatorer

I en af de foregående lektioner lærte du om indikatoren med navnet “glidende gennemsnit”. Det er en meget simpel indikator, der kan hjælpe med at aflæse en trend i markedet. For teknisk analytikere findes der også andre og mere avanceret indikatorer. De mest populære kaldes RSI og MACD.

RSI

Relative Strength Index eller RSI er en momentum-indikator, som sammenligner størrelsen af de seneste stigninger med de største fald over en periode. RSI bruges som regel til at vurdere, om et marked er overkøbt eller oversolgt. Udregner man RSI på en dagsgraf, sker ud fra følgende formel:

RSI = 100 – 100/(1 + RS*).

Og her er RS=Gennemsnittet af x antal positive dage/gennemsnittet af x antal negative dage. Man behøver dog ikke at kende formlen for at kunne bruge RSI, da det først og fremmest er et grafisk værktøj.

Som man kan se på grafen nedefor, så ligger RSI i spændet mellem 0 og 100. (se indikatoren i bunden af grafen). Et marked anses af nogle for at være “overkøbt”, når RSI kommer op omkring 80, hvilket betyder, at markedet kan være kommet lidt for højt op, og at der er øget sandsynlighed for, at markedet vil trække sig tilbage. Tilsvarende taler man om at markedet er “underkøbt”, hvis RSI ligger under ca. 20, og det kan være en indikation af, at markedet kan være undervurderet, og at en stigning er mulig.

Bruger man RSI som trader, skal man være opmærksom på, at store stigninger og drop i prisen kan påvirke RSI og skabe falske salgs- og købssignaler. Det er derfor bedst at bruge RSI som et supplement til andre indikatorer eller andre elementer i teknisk analyse, og man bør ikke handle efter RSI uden at se på andre faktorer også.

RSI-indeikatoren ses i bunden af grafen. RSI-indikatoren går fra 0-100. Det blå felt udgør i ovenstående graf området fra 20-80. Kommer RSI-grafen ud af det blå felt og under 20, siges det, at aktien er oversolgt. Kommer den ud af det blå felt og dermed over 80, siges det, at papiret er overkøbt. Ifølge nogle tekniske tradere, er det et signal til henholdsvis salg eller køb. Ovenstående graf viser Facebook-aktiens udvikling. Hvis man havde købt hver gang RSI havde givet signal om “oversolgt”, så havde man ifølge ovenstående graf tjent godt.

MACD

En anden populær indikator kaldes MACD. Den går vi i dybden med, hvis du følger nedenstående knap.

 

 

 

 

 

Invested.dk