Lektion 5 – risikospredning

I forbindelse med langsigtet investering er det essentielt at sprede sin risiko. En af de bedste måde at sprede sin risiko kan ske igennem investering i forskellige typer af aktier.

Verdensøkonomien bevæger sig konstant fra opgangstider til nedgangstider, og hvis man vil sikre sig bedst muligt som langsigtet investor, skal man sørge for at sprede sine køb inden for cykliske og ikke-cykliske virksomheder, så aktierne supplerer hinanden uanset konjunktur-periode. Perioden fra optur til nedtur kan ganske vist tage mange år (forskere taler f.eks. om, at der typisk går mellem 13-17 år mellem hver boligboble), men inde i de store konjunkturer findes også mindre udsving som det er sundt at sikre sig mod.

Cykliske aktier er dem, der er følsomme over for samfundsøkonomien, og hvor kursen derfor svinger i takt med den generelle økonomiske udvikling. Cykliske virksomheder findes typisk i brancher, hvor der produceres varer, der ikke er livsnødvendige for forbrugerne. Det vil for eksempel være luksusvarer som folk har tendens til at skære væk, hvis de har en dårlig økonomi. En typisk cyklisk aktie i Danmark er Bang & Olufsen, der producerer luksusprodukter inden for tech-industrien. Hvis man skal bruge et fjernsyn og har penge nok, kan man ende med et Bang & Olufsen-fjernsyn. Hvis man derimod har en presset privatøkonomi, vil man typisk ende med et TV, der kan stort set det samme, men som måske ikke ser helt så smart ud. Derfor er Bang & Olufsen meget følsom over for økonomiske konjunkturer.

Cykliske aktier dækker dog også over meget andet end luksus-artikler. FLSmidth er en ingeniørvirksomhed, der også regnes for cyklisk. Det skyldes, at FLSmidth leverer know-how og service til cementindustrien, og hvis der er lavkonjunktur, bygges der færre huse og mindre industri, og dermed er der også mindre efterspørgsel efter cement. Det smitter direkte af på indtjeningen hos FLSmidth.

I den modsatte ende findes de ikke-cykliske aktier også kaldet defensive aktier. De dækker over virksomheder, der ikke påvirkes så let af nedgangstider. Her finder man virksomheder med produkter, som forbrugerne har brug for uanset deres økonomiske situation. I Danmark er for eksempel Novo Nordisk en defensiv aktie, fordi virksomheden blandt andet producerer insulin. Folk med sukkersyge har brug for insulin uanset deres økonomiske situation, og derfor vil forbruget været mindre påvirket af dårlig økonomi. Andre eksempler på store defensive danske aktier er Novozymes, Coloplast, Danisco og Lundbeck, mens også Carlsberg og William Demant hører til blandt de mindre konjunkturfølsomme selskaber.

Det er dog vigtigt at sige, at stort set ALLE virksomheder rammes, når verdensøkonomien oplever en global recession. Folk sparer, hvor de kan, og kun de mest veldrevne virksomheder med et meget bredt sortiment af nødvendige produkter kan gå ram forbi. Alligevel kan det gøre en stor forskel på din aktie-indtjening, hvis du både har cykliske og ikke-cykliske aktier i din beholdning.

Når man vurderer den overordnede risiko, kan det også være en god idé at kigge på den såkaldte beta-værdi, der kan være med til at identificere gode cykliske og ikke-cykliske aktier i forhold til risiko. Det kan du læse mere om i følgende artikel.

 

 

 

 

 

Invested.dk