Lektion 4 – kvalitativ analyse

Mange private investorer har tendens til at kaste deres kærlighed på en enkelt branche eller sektor. For eksempel IT- eller biotech-branchen, fordi netop de sektorer har skabt store afkast i de senere år. Mange begyndere har endda tendens til forelske sig blindt i en enkelt aktie i en vækstsektor. Det så man blandt andet med selskabet Fingerprint, hvor der blev skabt en enorm boble i 2016/17, fordi en stor gruppe uerfarne investorer kastede alle deres penge i selskabet uden måske at have sat sig tilstrækkeligt ind i potentialet og risikoen.

Før man lader sig friste af et enkelt selskab i en fremadstormende sektor er det dog vær at sætte sig grundigt ind i den enkelte virksomhed, som man planlægger at investere i. Analysen kan naturligvis ske ved at læse årsrapporten og udregne nøgletal, men ofte vil nøgletal ikke give meget mening, fordi den type virksomheder er værdisat ud fra et fremtidig potentiale – og netop ikke ud fra, hvad virksomheden er værd nu og her.

Når man for eksempel bedømmer en biotekvirksomheds strategiske og finansielle helbred, afhænger éns analyse derfor ofte meget mere af kvalitativ analyse i stedet for kvantitative værdiansættelsesmetoder.

Følgende artikel kan give dig inspiration til at tænke over, hvad den type virksomheder egentlig er værd. Artiklen omhandler en virksomhed i biotech-sektoren, men det kan lige så godt være en virksomhed i IT-sektoren.

 

 

 

 

 

Invested.dk