Basal investering

Store investorer der ikke hedder Buffett

Nogle gange føles det som om, at navnet Warren Buffett er blevet til samme legende som Bloody Mary – nævn hans navn tre gange i en investeringsartikel, og læserne dukkerne pludselig op. Det er dog værd at nævne, at Warren Buffett kun er ét eksempel på en succesfuld investor og forretningsmand. Selvom Hr. Buffett er et perfekt eksempel på en succesfuld investor, vil mange læsere måske også være interesseret i at kigge på og lære om andre investeringstilgange og rekorder hos andre investorer, der har fået betydningsfuld professionel succes men ikke nødvendigvis har fået samme omtale som Warren Buffett.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

George Soros

Måske er det umuligt at forestille sig, fordi han levede igennem 2. verdenskrig, men George Soros er blevet en af de mest succesfulde investorer i historien. Med en nuværende personlig værdi på, hvad der svarer til 77 mia. kroner, har Soros i høj grad trukket sig som aktiv investor. Han har igennem sin tid som investor skabt sig nogle bemærkelsesværdige afkast under hans ledelse af sin hedge fond, Quantum Group.

Soros er mest kendt for sine store satsninger på valuta- og råvaremarkederne. Den største succeshistorie i hans karriere var under Storbritanniens sorte onsdag, hvor Soros på korrekt vis antog, at landet ville blive nødt til at devaluere deres pund, som han tjente 1 mia. dollars på via sin korte position.

Hvor Buffett er kendt for nøje at evaluere individuelle virksomheder og holde disse i flere år, er Soros mere tilbøjelig til at basere sine investeringsbeslutninger på makroøkonomiske faktorer. Derudover er Soros også en meget mere aktiv investor, da investeringer i valuta- og råvaremarkeder som regel ikke strækker sig over flere årtier.

 

Ronald Perelman

Nogle vil måske sætte spørgsmålstegn ved, om Perelman burde kaldes en ”investor”. Selvom ingen vil være uenige i, at en personlig værdi på 66 mia. kroner gør ham til en enormt succesfuld forretningsmand, har Perelmans aktiviteter være mere fokuseret på at købe virksomheder fuldstændigt, refokusere dem på deres kernekompetencer (ofte igennem spin-offs) og så sælge virksomhederne igen til en profit eller holde dem på grund af den pengestrøm, de skaber. Hvad det sidste angår, er Perelman ikke så forskellig fra Buffett – meget af Buffett’s succes kan forbindes med de kloge opkøb af værdiskabende virksomheder, der er at finde i Berkshire Hathaway.

Mens Perelman ofte har stået over for kritik på grund af sine opkøbstaktikker og ledelsesbeslutninger, har han lavet mange succesfulde handler, inklusiv hans involvering i Marvel, New World Communications og adskillige ejendomsfonde og banker.

 

John Paulson

Med en personlig værdi på omkring 88 mia. kr. er John Paulson formentlig den mest succesfulde hedge fond manager i dag. Hvad der gør det endnu mere imponerende er, at han stiftede sin fond, Paulson & Co, i 1994 med kun 2 mio. dollars. Paulson fik virkelig sit navn i aviserne igennem gældskrisen, som skabte bristet af boligboblen, hvor han angiveligt shortede CDO’er, gældsbeviser og andre boligrelaterede aktiver såvel som aktier i adskillige store britiske banker. Derudover indtog han på samme tid lange positioner (køb) i virksomheder som Regions Financial, Goldman Sachs, Bank of America og Citigroup.

Carl Icahn

I nogle forbindelser følger Carl Icahn en tilgang, der ligner meget Warren Buffett’s, da Icahn har opbygget sin formue via en kombination af aktieinvesteringer og komplette opkøb. Lighederne ender dog her, da Icahn generelt har haft en meget mere aggressiv strategi og ikke har vist tilbageholdenhed i at komme med fjendtlige tilbud. Derudover er Icahn ofte ikke interesseret i at investere i forretninger og se dem fortsætte med deres drift: Icahn har skabt sit omdømme som en såkaldt aktivist investor, der ofte presser ledelserne til at restrukturere, sælge aktiver og give penge tilbage til aktionærerne.

Icahns strategi har virket. Icahn har opbygget en formue, der angiveligt er mere end 61 mia. kr. værd gennem sine involveringer i en række virksomheder såsom RJR Nabisco, Viacom og Time Warner.

 

James Simons

Hvis der findes en ”anti-Buffett” på denne liste, er James Simons måske en god kandidat. Med en PhD i matematik fra Berkeley i baglommen stiftede Simons Renaissance Technologies, hvor han bruger meget komplicerede matematiske modeller til at analysere og evaluere handelsmuligheder. Mens Buffett er mest kendt for at have en minimal mængde medarbejdere, ansætter Renaissance Technologies angiveligt dusiner af PhD’er inden for områder som fysik, matematik og statistik for at finde tidligere underbrugte korrelationer og forbindelser, som kan bruges til at skabe bedre handelsresultater.

Eller det er, hvad der kendes til Renaissance Technologies – hvor Buffett er ret åben omkring sine investeringsfilosofier og metoder, holder Simons en meget lavere profil. Alligevel lader det til, at denne meget kvantitative tilgang virker. Hr. Simons har en estimeret personlig værdi på omkring 61 mia. kr., og hans fonde har været så succesfulde, at de kræver højere ledelsesgebyrer og større ”dele af kagen” fra deres investorer, end den almene fond gør.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Andre der er værd at kende

Der er også andre velkendte investorer såsom Jim Rogers, Mark Mobius og Peter Lynch, som er værd at lægge øre til. Mobius er den eneste af de tre, der stadig er meget aktiv, men de er alle tre meget kendte for deres forskellige investeringstilgange. Rogers er en finansiel kommentator for råvarer og makroøkonomiske begivenheder, hvor Mobius er bedst kendt for sin investeringer i udviklingsmarkeder.

 

Konklusion

Investorer bør kigge ud over Warren Buffett, hvis de ønsker at lære om alt det, investering kan tilbyde. Der er ingen tvivl om Buffetts CV, men der er altid mere at lære ved at udbrede rækken af eksempler. Mens investorer som Simons og Soros måske fokuserer på strategier og teknikker, som rækker ud over dét, almindelige investorer gør, er der stadig meget at lære omkring makroøkonomi og fordelene ved at kigge på markederne på nye måder.

Del denne artikel

Invested.dk