Basal investering

Investeringsadfærd – kognitiv vs. emotionel bias

Alle har hang til at have en mening. Vi skaber meninger om folk, muligheder, politik og selvfølgelig markedet. Når vi analyserer vores verden uden at kende til disse ”bias”, så skubber vi vores observationer igennem et antal filtre, som er skabt igennem vores oplevelser, og jeg taler ikke blot om aktiescreenere.

Det er umuligt at besidde en form for bias, når man tager beslutninger. Vi kan dog lindre dette ved at identificere og skabe bestemte regler, når vi investerer og trader – men kun hvis vi ved, hvad vi skal kigge efter. Heldigvis falder dette emne ind i to kategorier: kognitiv og emotionel bias.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Kognitiv bias

Tænk på kognitiv bias som en tommelfingerregel, der måske eller måske ikke er faktuel. Vi har alle set film, hvor en tyv tager en politiuniform på for at komme igennem et sikkerhedstjek. De virkelige politimænd antager, at fordi denne person har en tilsvarende uniform på som dem, så må han være en politimand. Det er et eksempel på kognitiv bias.

Hvad har en falsk politimand at gøre med dine investeringsvalg? Du tager måske lignende beslutninger og antagelser, der ikke nødvendigvis er rigtige. Her er nogle eksempler:

  • Bekræftelses-bias: Har du bemærket, at du lægger mere vægt på de meninger, der ligger tættest på dine egne? Investorer gør dette hele tiden. Hvor ofte har du ikke analyseret en aktie og senere fundet en rapport, der understøtter din teori i stedet for at finde en rapport, der modstrider den?
  • Gambler-bias: Lad os antage, at C20-indekset er lukket i plus fem dage i træk. Du placerer en short-ordre på indekset, fordi du mener, at chancen er stor for, at markedet vil falde den sjette dag. Rent statistisk set vil en sådan situation ikke kunne forudse den fremtidige hændelse.
  • Status quo bias: Mennesker besidder vaner. Modstanden mod forandring påvirker investorens investeringsportefølje ved konstant at komme tilbage til den samme aktie i stedet for at researche nye idéer. Selvom det kan være en god investeringsstrategi at investere i de virksomheder, man forstår og kender, så vil det at have en for kort liste være skadeligt for dit afkastpotentiale.
  • Negativitetsbias: Da bull-markedet var i fuld gang i 2013, havde det været i gang i fem år. Der var dog mange investorer, der missede denne optur, fordi de var bange for at det ville vende, kun for at se at markedet steg to år mere derefter. Negativitets-bias får investorer til at lægge mere vægt på de negative nyheder end de positive.
  • Bandwagoneffekt: Warren Buffett blev en af de mest succesfulde investorer i verden ved at undgå bandwagon-effekten. Hans berømte råd er at være grådig, når andre er frygtsomme og frygtsom, når andre er grådige. Apropos det førstnævnte bekræftelses-bias, så føler investorer det generelt bedre med sig selv, når de investerer med strømmen.

 

Følelsesmæssig bias

Du vil måske bemærke en del overlapning mellem den kognitive og den emotionelle bias, men tænk på det på denne måde: En af grundene til at mange investorer var bange for at hoppe med på vognen, da bull-markedet startede i 2009 de efterfølgende år, var fordi de fokuserede på meget på fortiden. ”Jeg købte et hus i 2007 og fik klø. Hvorfor skulle det være anderledes nu?” Det er et eksempel på en emotionel bias. Det er, hvor man tager beslutninger baseret på følelser i stedet for fakta. Her er et par eksempler:

  • Tabsaversion: Har du en aktie i din portefølje, der er faldet så meget, at du ikke tåle tanken om at sælge? I realiteten kunne de penge, du vil få ved at sælge, kunne sættes i en meget bedre aktie. Men fordi du ikke vil indrømme tabet fra computerskærmen til rigtige penge, så holder du fast i håbet om, at aktien vil komme tilbage til break-even.
  • Overmodigheds-bias: ”Jeg har en fordel, du (og andre) ikke har.” En person med en overdrevet selvtillid tror, at han/hendes evne som investor er bedre end andres. Tag for eksempel en person, der arbejder i medicinalindustrien. Personen tror måske, at han/hun er bedre stillet i at handle aktier i denne sektor end andre investorer og tradere. Markedet har igennem tiden gjort fjolser ud af de mest respekterede tradere. Det samme kan ske for dig.
Få fart på din investering: Se certifikaterne hos en Danmarks førende udstedere Klik her

Gør noget ved det

Der findes ingen måde, hvorpå du kan eliminere disse bias. Vi er, hvem vi er, og disse adfærd er ikke altid passiver. De professionelle tjener penge ved blot at minimere disse bias. Du kan eksempelvis gøre følgende:

Brug et excel-ark til at beregne risk/reward af hver handel eller investering, du laver. Sæt din grænse og afvig aldrig fra reglen. Hvis en aktie falder mere end 7 procent (eller et andet punkt du vælger), så vil du med det samme sælge.

Når du laver en handel, så sæt dig et kursmål. Når aktien rammer målet, så sælg.

 

Konklusion

Den eneste måde hvorpå man kan minimere investeringsmæssige bias er at lave nogle objektive regler, som man ikke afviger fra. Det kan dog tage lang tid at lære at tilsidesætte dine følelser. Professionelle investorer har lært, at dette er den eneste måde at tjene penge i markedet på.

Del denne artikel

Invested.dk