Investering

Carl Ichan – en aggressiv og succesfuld investor

Carl Icahn er en af verdens mest kendte og succesfulde aktører på Wall Street. Han er kendt for sin frembrussende adfærd som ”Corporate raider” i 1980’erne, samt en nærmest aktivistisk tilgang til rollen som aktionær. Mange investorer følger hans beslutninger og køber ind i de samme virksomheder, som han retter sit fokus mod. Når markedet forventer, at Carl Icahn vil investere i et selskab, er det ikke unormalt, at aktiekursen stiger alene på rygterne. Dette fænomen er kendt som ”The Icahn lift”. Hans præstationer inden for investering har alt i alt akkumuleret en formue på omkring 17 milliarder dollars, hvilket gør ham til en af de rigeste personer i verden.

Som medlem af Invested.dk kan du få tilgang til nogle af Icahns vigtigste aktiepositioner.

Investerings filosofi

Icahns tilgang til investering er blevet sammenfattet af ham selv på følgende måde:

“Min investeringsfilosofi er generelt, med undtagelser, at købe noget, når ingen andre ønsker det.”

Få fart på din investering: Se certifikaterne hos en Danmarks førende udstedere Klik her

Carl Icahn prøver på den måde at købe ind i virksomheder med aktiekurser, der afspejler et ringe ”price-to-earnings ratios” eller med en bogført værdi, der overstiger selskabets markedsværdi. På den baggrund vil Carl Icahn aggressivt gå ind og opkøbe aktier i selskabet for at opnå en kontrollerende stilling. Denne stilling og indflydelse i virksomheden vil han dernæst bruge til at tvinge sine beslutninger igennem i virksomheden for at øge aktionæreværdien.

Biografi

Carl Icahn

Carl Icahn blev født den 16. februar 1936 i den fattige og hårde Far Rockaway-bydel i Queens, New York. Hans mor var en lærer fra Brooklyn, og hans far var uddannet advokat med ambitioner om at blive operasanger. Det skete dog aldrig.

Icahn viste sig hurtigt som en meget begavet student, men da han begyndte at ansøge om college-pladser, understregede hans forældre, at de kun ville betale, hvis han blev accepteret af ert eliteuniversitet såsom Harvard, Princeton eller Yale. Carl Icahns lærere på Far Rockaway High School mente i lighed med forældrene, at chancerne for at blive optaget på et af de såkaldte ”Ivy League colleges” ikke var særligt gode for en knægt fra Queens.

Men Carl Icahn blev ikke slået ud. Han valgte at ansøge, og endte med at blive accepteret af hvert eneste college, som han ansøgte. Han valgte at studere på Princeton, og hans far måtte derfor betale regningen. De grundlæggende udgifter i forbindelse med selve opholdet, måtte han dog selv sørge for.

For at få råd til det hele tog Carl Icahn et sommerjob på Cabana-klubben i Rockaways, hvor han senere blev inviteret til at spille poker med nogle af Cabana-klubbens ejere. Det var i den forbindelse, at hans intelligens for alvor kom til udtryk.

”Først vidste jeg ikke engang, hvordan man spillede poker, hvilket selvfølgelig også straffede mig, da jeg blev ryddet ud flere gange. Jeg gik derefter hjem og læste tre bøger om poker på to uger, og derefter var jeg 10 gange bedre end mine modstandere. For mig var det et stort spil med store indsatser. Hver sommer vandt jeg omkring 2.000 dollars, hvilket måske svare til 50.000 dollars i dag,” har Icahn siden fortalt.

Efter Princeton blev Icahn optaget hos NYU Medical School, hvor han dog efter tre år fandt ud af, at han var fejlplaceret. Han droppede derfor ud i 1960, hvorefter han brugte det næste år i hæren. I 1961 begyndte karrieren inden for den finansielle verden, da han tog et job som børsmægler for Dreyfus & Co.

De efterfølgende år skiftede Icahn job flere gange og blev blandt andet optionsmanager, hvorefter han i 1964 stod for optionsafdelingen hos Gruntal & Co. Her blev Icahn efterhånden klar til at gå sine egne veje og åbnede til sidst sin egen mæglervirksomhed. Han henvendte sig til sin onkel, Elliot Schnall, der for nylig havde solgt sin succesfulde virksomhed. Carl Icahn havde tjent mange penge for Elliot Schnall gennem diverse investeringstips, og derfor besluttede Elliot Schnall at låne Carl Icahn de 400.000 dollars, som skulle til for at købe en plads på New York Stock Exchange. For pengene kunne Carl Icahn åbne sin nye virksomhed Icahn & Co., der fokuserede på options-handel og arbitrage med speciale i såkaldte ”takeover opportunities”. Det var her, at han for alvor begyndte at tjene store summer.

I 1978 var Carl Icahn klar til at gøre mere end bare investere i virksomheder med potentiale for takeover. Han besluttede sig rent faktisk for selv at gå ind og udøve ”Corporate raiding”, hvilket allerede var udbredt i 1980’erne. Formålet med ”Corporate raiding” er at angriberen/aktionæren vil prøve at opnå en kontrollerende position i en virksomhed ved at købe store aktieandele. De store aktieandele vil automatisk medføre stor indflydelse, hvilket aktionæren dernæst vil bruge til drastisk at manipulere virksomhedens ledere og ledelsesmæssige beslutninger. Planen var at øge virksomhedernes aktieværdi gennem sin indblanding.

Nabisco med det kendte Orio-brand er en af de virksomheder, der fik Icahns metoder at føle.

Carl Icahn retfærdiggjorde sin overtagelser ved at forklare, at de gavnede de almindelige aktionærer. Nogle gange fusionerede han sin ”Corporate raiding” med såkaldt ”greenmailing”, hvor han købte en masse aktier i en virksomhed, hvorefter disse virksomheder blev tvunget til at tilbagekøbe deres egne aktier til en dyrere kurs for at fjerne truslen om et takeover.

I de år kom mange virksomheder til at kende Carl Icahns metoder, og det var langt fra altid populært hos direktører, konsulenter og bestyrelsesmedlemmer i de virksomheder, der blev angrebet. Men metoden var ikke desto mindre nøglen til Icahns store succes.

”Meget få mennesker havde den vedholdenhed, som jeg havde. Jeg er en meget konkurrencedygtig fyr. Lidenskabelig eller besat, hvad end du vil kalde det,” har Carl Icahn udtalt.

Icahn i dag

Fra midten af 1980’erne og igennem 90erne og 00’erne havde Carl Icahn opnået kontrollerende stillinger i et hav af forskellige virksomheder, heriblandt Nabisco, Texaco, Blockbuster, USX, Marvel Comics, Revlon, Fairmont Hotels, Time Warner, Herbalife og Motorola. Ved hvert eneste tilfælde søgte Carl Icahn enten at erhverve, splitte op eller sælge dele af virksomheden for at maksimere virksomhedens aktieværdi.

I 2004 valgte Carl Icahn at tage kontakt til nye investorer for at finansiere sin corporate raiding, samt greenmail-strategier. Han rejste i alt 3 milliarder dollars, og pengene brugte han til at starte en hedgefond, kaldet Icahn Partners. Det viste sig hurtigt at være en meget profitabel strategi. Udover sine egne investeringer tjente Carl Icahn 2,5% af alle de penge, som var investeret med ham i hedgefonden, samt 25% af overskuddet, der blev genereret. I 2007 var fonden vokset til 5 milliarder dollar. Ved hjælp af midlerne i Icahn Partners og sin egen kapital, valgte han at gå i krig mod store virksomheder såsom Blockbuster Video, Mylan Laboratories og Time Warner.

Køb aktier uden kurtage og kopier succesfulde investorer automatisk. Vi anbefaler >>> eToro

Carl Icahn var dog ikke immun over for finanskrisen i 2008, og krisen fik fonden til at styrtdykke i med mere end 35%, hvilket fik mange af hans investorer til at trække deres penge ud. I 2011 valgte Carl Icahn at returnere investeringerne fra sin hedgefond til investorerne. Han fortsatte herefter med at investere sine egne penge og tog store positioner i forskellige teknologi-virksomheder som Netflix, Apple og eBay mellem 2011 og 2014.

I dag er Carl Icahn grundlægger og kontrollerende aktionær af Icahn Enterprises, der er et diversificeret konglomerat baseret i New York. Virksomheden har investeringer i forskellige brancher, herunder energi, metaller, jernbanevogne, kasinoer, mademballage og ejendomme. Icahn Enterprises er også moderorganisationen til Icahns investeringsfirma kaldet Icahn Capital Management LP.

Som medlem af Invested.dk kan du se nogle af Icahns vigtigste aktiepositioner.

Del denne artikel

Invested.dk